BREAKING NEWS | Beny Steinmetz, liber în Grecia. Autoritățile elene au respins cererea de extrădare formulată de România (SURSE)

BREAKING NEWS | Beny Steinmetz, liber în Grecia. Autoritățile elene au respins cererea de extrădare formulată de România (SURSE)
Publicat: 30/03/2022, 14:18
Actualizat: 30/03/2022, 14:19

Autoritățile din Grecia au respins cererea de extrădare formulată de România în cazul miliardarului Beny Steinmetz, au precizat surse judiciare pentru GÂNDUL. Acesta fusese reținut pe aeroportul din Atena, în luna decembrie 2021. 

După reținerea omului de afaceri – condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pentru tranzacții frauduloase cu terenuri, în celebrul dosar ”Ferma Băneasa”Ministerul Justiției a transmis, prin intermediul unui comunicat, că au fost demarate procedurile pentru extrădarea miliardarului, manifestându-și disponibilitatea de a colabora cu autoritățile elene.

”Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reținut în data de 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec. Informată fiind de această împrejurare, Curtea de Apel Brașov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție”, a transmis, la momentul respectiv, Ministerul Justiției.

Beny Steinmetz fusese reținut în baza unui mandat european de arestare

Interpolul emisese o alertă, la solicitarea României, pe numele miliardarului israelian Beny Steinmetz, pentru a putea fi pusă în aplicare pedeapsa de cinci ani de închisoare pe care trebuie să o execute, iar acesta a fost reținut în baza unui mandat european de arestare.

Scenariul este unul aproape identic cu cel în care s-a aflat Dragoș Săvulescu, omul de afaceri condamnat la închisoare, cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța și Mamaia. Și acesta a fost reținut în Grecia, în luna august.

După ce a fost reținut pe aeroportul din Atena, miliardarul israelian Beny Steinmetz a fost eliberat sub control judiciar de autoritățile elena, plătind o cauțiune de 5.000 euro.

Potrivit en.globes.co.il, ordinul de arestare ar fi fost anulat în toate țările europene, iar miliardarul israelian Beny Steinmetz are voie să se deplaseze liber în Grecia, însă nu poate părăsi ţara până la clarificarea situaţiei.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult