Bruxelles va solicita miercuri crearea unui „certificat verde digital” care să permită cetățenilor vaccinați și nevaccinați să călătorească în alte state membre

Bruxelles va solicita miercuri crearea unui „certificat verde digital” care să permită cetățenilor vaccinați și nevaccinați să călătorească în alte state membre
„Certificatul verde digital” ar permite cetățenilor UE vaccinați și nevaccinați să călătorească în alte state membre și să nu fie obligați să fie carantinați
Publicat: 16/03/2021, 20:26

Bruxelles va propune crearea unui certificat Covid-19 pentru a permite cetățenilor UE să călătorească în interiorul blocului comunitar, după un impuls al țărilor dependente de turism devastate de pandemie.

Bruxelles va solicita miercuri crearea unui „certificat verde digital” care să permită cetățenilor vaccinați și nevaccinați să călătorească în alte state membre

Comisia Europeană va solicita miercuri crearea unui „certificat verde digital” care să permită cetățenilor vaccinați și nevaccinați să călătorească în alte state membre și să nu fie obligați să pună în carantină la sosire.

Certificatul va fi acordat cetățenilor care aveau fie dovada vaccinării, fie un test negativ Covid-19, fie dovada recuperării de la virus pentru cei care l-au contractat anterior, conform unui proiect publicat de Financial Times.

Țările din UE s-au confruntat cu planuri pentru un „pașaport” al vaccinului din UE, țările conduse de Franța susținând că astfel de măsuri ar discrimina cetățenii care sunt ultimii la coadă. Statele membre dependente de turism, cum ar fi Grecia, au condus presiunea pentru un cadru comun care să faciliteze călătoriile înainte de sezonul estival profitabil.

Oficialii de la Bruxelles au subliniat că certificatul nu ar fi un „pașaport”, ci un sistem comun pentru a ajuta guvernele să coordoneze măsurile de călătorie, pe măsură ce programele de vaccinare sunt lansate în întregul bloc.

Guvernele au fost, de asemenea, împărțite în ceea ce privește vaccinurile care ar trebui să fie eligibile după ce țări precum Ungaria au permis utilizarea vaccinurilor  rusești și chinezești înainte ca acestea să fie aprobate oficial de către autoritățile de reglementare ale UE.

Toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente ar trebui să fie recunoscute automat de alte state membre

Proiectul de text al Comisiei spune că toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente ar trebui să fie recunoscute automat de alte state membre în baza certificatului. Dar guvernele ar avea, de asemenea, puterea de a recunoaște valabile acțiunile precum vaccinul Sputnik din Rusia, dacă ar dori acest lucru.

Înseamnă că țărilor care se bazează pe turism nu li se va interzice permisiunea călătorilor din UE care primiseră încă vaccinuri neautorizate. Dar, în același timp, un oficial al UE a spus: „Niciun stat membru nu va fi obligat să recunoască vaccinurile neautorizate”.

Guvernele UE vor putea, de asemenea, să încheie acorduri bilaterale cu state terțe

Guvernele UE vor putea, de asemenea, să încheie acorduri bilaterale de călătorie cu țări din afara UE, cu condiția ca acestea să fie aprobate în prealabil de către Comisie, se arată în document.

Industria turismului a făcut presiuni asupra guvernelor europene pentru a introduce standarde comune pentru călătorii, pe fondul îngrijorării că actualul sistem de reguli de la țară la țară este confuz și îi pune pe oameni să renunțe la rezervare.

Companiile aeriene au efectuat propriile teste ale permiselor digitale pentru a încerca să împingă autoritățile de reglementare în adoptarea pe scară largă a certificatelor electronice, care ar arăta că un pasager care a dat rezultate negative pentru Covid-19 sau a fost vaccinat, înainte de a urca într-o aeronavă.

Organismul global al industriei aeriene, Iata, este unul dintre mai multe grupuri care și-au lansat propria aplicație de abonament de călătorie. Șeful său, Alexandre de Juniac, a declarat pentru FT că este îngrijorat că guvernele europene vor lupta pentru a coordona redeschiderea frontierelor la timp pentru sezonul estival.

„În Europa, unele – să spunem, pentru a fi politicos – punctele slabe ale abordării UE a strategiei de vaccinare nu au întărit încrederea statelor”, a spus el.

Propunerea UE este supusă acordului majorității statelor membre și a Parlamentului European.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață