Buddy, câinele care a uimit internetul. Livrează colete, le duce flori doamnelor și domnișoarelor și își ajută stăpânul la cumpărături

Publicat: 25/02/2024, 08:00

Până în urmă cu aproape șapte ani, Răzvan Băicoieanu se ocupa de organizarea și protecția muncii pe șantiere. A trăit mereu înconjurat de animale de companie, dar de când Buddy, un brac unguresc, a apărut în viața lui, lucrurile s-au schimbat total. Stăpânul a reușit să-și transforme patrupedul, căruia i-a acordat mult timp și afecțiune, într-o adevărată vedetă. Buddy a fost dresat să execute comenzi care i-au adus popularitatea online, dar și apariții în reclame. Blănosul livrează colete și flori, își alege singur jucăriile și recompensele din magazin și duce până acasă cumpărăturile. După succesul avut cu Buddy, Răzvan a început să dreseze și alți câini la nivel profesionist, dar să ofere și sfaturi online în domeniu.

Performanțele lui Buddy sunt apreciate de internauții care vor să fie la curent cu orice face simpaticul brac unguresc. De șapte ani, formează o echipă indestructibilă împreună cu stăpânul său, Răzvan Băicoieanu.

Deși nu era de profesie dresor, ci lucra pe șantier, Răzvan iubea foarte mult animalele de companie și a dorit să facă din Buddy un companion de încredere, alături de care să trăiască experiențe inedite.

”Avea o lună și trei săptămâni când l-am luat. Mă duceam spre o canisă la Târgu Mureș și am aruncat un ochi pe un site de vânzări să caut adresa. Am dat de ăsta mic, era la Brașov. Stăpânul tatălui său nu putea să îl țină, a vrut să îl dea cuiva capabil, a fost adoptat oarecum”, ne-a povestit Răzavn Băicoieanu despre cum a ajuns Buddy să facă parte din viața lui.

Buddy livrează colete și le duce buchete de flori doamnelor și domnișoarelor

”Am avut de furcă cu el”

Până la Buddy, Răzvan mai dresase câinii prietenilor, dar nu la nivelul la care a reușit să ajungă cu bracul său unguresc. Cu multă răbdare, afecțiune și atenție, a obținut în timp performanțe uimitoare. Succesul pe care l-a avut cu Buddy l-a convins pe stăpânul acestuia să renunțe la profesia sa de bază și să se dedice dresajului canin.

”Nimeni nu îmi dădea nicio șansă, îmi spuneau că am lăsat un job sigur pentru un moft. Pentru mine nu era un moft, ci militam ca oamenii să înțeleagă beneficiul câinilor în viața noastră, a copiilor. Sunt o terapie pentru sufletul nostru”, ne-a spus Răzvan Băicoieanu.

Deși a crescut în preajma câinilor de vânătoare, Răzvan recunoaște că dresarea lui Buddy a fost o provocare.

Buddy își însoțește stăpânul și în traseele montane, indiferent de dificultatea acestora | Sursă foto: arhivă personală

”El era un pui dominant ca genă, la bază, am avut de furcă cu el. Este o rasă foarte receptivă, dar poate deveni problematic. Cu cât câinele este mai potent ca inteligență și dominant, în același timp, poate fi o problemă. Înainte de orice comandă, eu merg pe premisa că trebuie să își cunoască limitele și să stabilim o relație de încredere. Educația este o latură, dresajul este o altă latură. Este ca și la copii, educația de acasă și ceea ce învață la școală este extra”, ne-a explicat dresorul.

”L-am educat să ne înțelegem omenește”

Buddy a recompensat eforturile stăpânului său încă de când avea doar câteva luni de viață.

”Prima dată când m-am simțit mândru de el a fost la 3 luni și 3 săptămâni, când am plecat în Grecia și a avut încredere în mine să intre în apă, chiar dacă erau valuri mari și el nu intrase niciodată în apă. Cam atunci a început și călătoria noastră să experimentăm situații, să vizităm alte țări. Buddy a umblat pe unde nu ajung foarte mulți oameni. Am fost cu el până acum în opt țări, dintre care Franța, Italia, Austria, Bulgaria, Grecia, unde merge o dată pe an, ca și în Ungaria. Întotdeauna călătorim cu mașina”, ne-a spus Răzvan.

Buddy este un cățel plimbat prin lume, el vizitând împreună cu stăpânul său opt țări | Sursă foto: arhivă personală

Buddy își însoțește stăpânul inclusiv când acesta face trasee montane, nu tocmai ușoare. Mai mult, Răzvan spune că patrupedul său a reușit să îl vindece de două fobii: teama de necunoscut și de întuneric.

”L-am educat să nu fie constrâns de nimic, să nu fie un robot, ci ca pe un membru al familiei, să ne înțelegem omenește. Am vrut să îi dau un scop, ca să simtă că este de ajutor, că are un rost. Este un câine de vânătoare, de lucru, care necesită mișcare, încredere. I-am oferit siguranța că dacă el nu se va descurca să gestioneze o situație, eu îl voi salva”, ne-a explicat Răzvan Băicoieanu secretul reușitei sale în relația cu Buddy.

”Am plecat cu cortul împreună o lună, în Apuseni”

Drăgălășenia și inteligența lui Buddy i-au atras o mulțime de admiratori în mediul online, dar și câteva apariții în reclame pentru companii importante.

L-am învățat de la comenzi simple vocale și prin semne până la să-și aleagă singur jucăriile și recompensele din magazine, să mă ajute cu cumpărăturile de la piață sau de la magazine, ducem împreună colete la firmele de curierat, el cară coletele, duce flori bunicii și fetelor din viața mea, stăm și mâncăm la restaurante împreună. Când îl întreb ceva, îmi răspunde într-un anumit fel. Facem trasee montane, am plecat cu cortul împreună o lună, în Apuseni”, ne-a vorbit Răzvan despre abilitățile lui Buddy.

Răzvan Băicoieanu și patrupedul său au o relație de încredere, care s-a sudat în ani de zile de lecții de dresaj | Sursă foto: arhivă personală

Va mai avea un ”frate”

Răzvan îl consideră pe Buddy nu doar un prieten, ci și un coechipier în proiectul demarat împreună. Este vorba despre consiliere pe rețelele sociale Instagram, Facebook și TikTok despre educarea și creșterea câinilor.

”Încerc să ajut online oamenii, prin postări și live-uri, să facă ei ceea ce trebuie cu cățeii lor. Când sunt întrebat ce rasă de câini se dresează cel mai bine, răspund că asta ține doar de stăpân. Mai fac dresaj fizic, dar atunci când câinii au traume emoționale, de exemplu”, ne-a mai spus Răzvan.

Succesul pe care l-a avut cu Buddy, care acum nu mai necesită o atenție atât de mare, fiind deja un băiat școlit, l-a încurajat pe Răzvan să îi ia acestuia un companion din aceeași rasă. Încă nu s-a hotărât dacă va fi o femelă sau un mascul, în schimb știe ce nume va purta: Sol. Răzvan este convinsă că Buddy&Sol vor face o echipă formidabilă împreună.

CITEȘTE ȘI:

Border Collie, câinele extrem de inteligent şi muncitor pe care îl vrei acasă, chiar dacă nu ai turme de mânat

EXCLUSIV VIDEO | Singura purcelușă din România cu cont pe Instagram duce o viață de huzur. Are 120 de kilograme, căsuță de lux și se uită la filme

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?