UPDATE / Lovitură pentru Nicușor Dan. Bugetul Bucureștiului a fost respins / Efecte economice: Capitala ar putea intra în incapacitate de plată

UPDATE / Lovitură pentru Nicușor Dan. Bugetul Bucureștiului a fost respins / Efecte economice: Capitala ar putea intra în incapacitate de plată
Publicat: 28/04/2021, 14:32
Actualizat: 28/04/2021, 15:12

Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, împreună cu mai mulți consilieri USR PLUS au anunțat că nu vor vota proiectul de buget propus de Nicușor Dan. Ședința Consiliului General al Municipiului București pentru dezbaterea bugetului are loc miercuri, însă, fără votul celor de la USR PLUS proiectul nu va putea fi adoptat.

Update: ora 14:30: Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că eșecul de azi va avea efecte economice asupra Bucureștiului, mai ales că se întârzieademararea marilor proiecte de infrastructură. Mai mult, spun cei de la Primărie, decizia Consiliului General al Municipiului București ar putea conduce la intrarea în incapacitate de plată de pe data de 7 mai. Cu alte cuvinte, Primăria nu va mai avea bani pentru niciun fel de plată, nici măcar pentru ajutoarele sociale, de care foarte multe persoane au nevoie.

Nu în ultimul rând, la capitolul infrastructură, acolo unde Bucureștiul stă cel mai prost, foarte multe proiecte, cum sunt cele de la Prelungirea Ghencea sau Pasajul Doamna Ghica vor rămâne pe loc.

Update: ora 13: 24: Bugetul Capitalei a fost respins cu 17 voturi „pentru”,  21 împotrivă și 14 abțineri.

Update: 12:28: Lovitură pentru Nicușor Dan: Primarul general al Capitalei pare că a pierdut majoritatea în Consiliul General. Consilierii generali i-au respins mai multe amendamente la proiectul de buget. Din toată majoritatea pe care a avut-o, edilul a primit acum doar 17 voturi „pentru”.

Update: 11:59: Amendamentele grupului PSD au fost respinse de către Consiliul General al Muncipiului București

Update: ora 11:25: La această oră se dezbate bugetul. Monica Davidescu (PSD):„ Precizez un lucru. Bugetul care a fost trimis la 15 martie nu a fost prezentat și consilierilor PSD”.

Monica Davidescu a citit mai multe amendamente la proiectul de buget/ Consilierii PSD vor mai mulți bani pentru finalizarea blocurilor sociale din Bulevardul Ghencea; 200.000 de lei în plus subvenții pentru STB; La capitolul sănătate, PSD a cerut 40 de mii de lei în plus pentru construirea Spitalului Metropolitan.

Update: 10:36: Aurelian Bădulescu (PSD), către Nicușor Dan: „Este jenant să aduceți în față o lipsă de angrenare ale celor două partide mari, cu lispă de majoritate. Este un eșec al domniei dumneavoastră (…)

Să-i spuneți lui Vlăduț  ( Vlad Voiculescu – n.r.) să-și ia laba de pe sănătate cu șmecheriile lui”

Update: 10:26: Nicușor Dan le răspunde celor de la USR PLUS: „Am făcut eforturi uriașe… am reușit, dar acum putem începe o faza următoare, de începere a investițiilor (…) Am întrebat toți directorii legat de structura bugetului, ulterior ei au făcut niște propuneri scrise. Vă spun sincer, sunt uluit, am discutat cu grupurile de consilieri din majoritate, încă de acum 6 săptămăne, iar acum se spune că nu am buget. Realmente nu se poate așa ceva!”

Update: 10:21: Cosmin Smighelschi (USR PLUS) a anunțat, miercuri, la începutul ședinței CGMB în care se dezbate proiectul de buget că formațiunea politică din care face parte nu va vota bugetul, pentru că „nu este realist”

Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, – propulsat în această funcție de PLUS, unde șef este Vlad Voiculescu – se declară nemulțumit de bugetul propus de Nicușor Dan.

„Acest buget nu reprezintă voința bucureștenilor”

„Acest buget nu reprezintă voința bucureștenilor. Avem estimate venituri de aproape 7 miliarde de lei, am fost surprins să văd această sumă, pentru că în toate discuțiile pe care le-am avut cu primarul au fost avansate sume de 4,5 – 5 miliarde de lei. Atunci când am văzut proiectul de buget, am cerut notele de fundamentare (…) Răspunsul a fost că primarul a interzis accesul consilierilor la orice fel de detalii care să explice forma actuală a veniturilor”, a declarat viceprimarul Horia Tomescu (USR-PLUS).

Acesta mai sune că solicită primarului să retragă proiectul de buget!

„Nu putem aproba ceva ce nu a fost discutat. Este ca şi cum Parlamentul ar fi în situaţia de a aproba bugetul Guvernului fără să ştie pe ce se bazează.

Solicităm primarului să retragă proiectul. USR-PLUS va vota bugetul doar după ce vor fi îndeplinite aceste standarde, iar imediat ce bugetul va fi aşezat pe nişte fundamente reale şi legale, grupul de consilieri USR-PLUS din Consiliul General îl va vota”, a mai declarat Horia Tomescu înainte de votul pe bugetul Capitalei.

Toate detaliile despre proiectul de buget propus de Primăria Capialei pot fi citite Aici

Horia Tomescu mai reproșează faptul că s-au acordat prea puțini bani pentru ASSMB, adică insituția care administrează 19 spitale bucureștene.

Primăria Capitalei ar putea intra în incapacitate de plată

Surse din cadrul Primăriei Capitalei au precizat pentru Gândul.ro că în cazul în care până pe 7 mai nu se votează bugetul, Guvernul nu poate face plata către Municipalitate, iar PMB poate intra în incapacitate de plată.

Totodată, consilierii PNL din CGMB atrag atenția că Bucureștiul are nevoie urgentă de bani.

„Suntem parteneri buni pentru primarul general. Avem multe așteptări, dar le vom rezolva împreună. Au existat 6 săptămâni de discuții pe buget. Am pierdut 4 ani prețiosi prin administrația PSD, par primăria a fost preluată cu datorii mari. S-a cheltuit atât de mult până când nu a mai rămas mare lucru. S-a terminat cu risipa banilor publici”, a declarat, marți, Diana Mardarovici, consilier PNL.

„Urgența pentru care noi este că trebuie să votam acest buget, pentru a putea fi în măsură la începutul lunii mai să primim banii în conturile primăriei. Vrem să rezolvăm o problemă foarte mare din fosta administrație. Prelungirea Ghencea este o prioritate. Mai există multe proiecte începute , precum pasajul Doamna Ghica”, a declarat și Sorin Purcarea (PNL), președintele Comisiei de buget.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York