Bulgarii vor să construiască două autostrăzi care să lege Bucureștiul de două orașe—port din Grecia, plus o linie de mare viteză. Când ar urma să fie finalizate

Bulgarii vor să construiască două autostrăzi care să lege Bucureștiul de două orașe—port din Grecia, plus o linie de mare viteză. Când ar urma să fie finalizate
FOTO cu caracter ilustrativ
Publicat: 03/02/2022, 10:49

Autoritățile de la sud de Dunăre au anunțat planuri ambițioase pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, menită să lege România de Grecia. Anunțul a fost făcut de vicepremierul bulgar Grozdan Karadjov, în același timp titular al mandatului dezvoltării regionale, respectiv un nou coridor cu autostrăzi de la București la porturile Alexandroupolis și Salonic, relatează G4Media, care citează Rador, care preia publicația 24Chasa.

Planurile autorităților au fost detaliate în cadrul dezbaterii „Balcanii Conectați”, care face parte din formatul Trend Europe al ziarului 24Chasa, în parteneriat cu Parlamentul European, iar la aceasta au participat, alături de vicepremierul bulgar, ministrul adjunct al transporturilor de la Sofia, Ilia Iliev, precum și experții bulgari Ivan Kațarov și Simeon Evtimov.

Sursele de finanțare

Potrivit sursei citate, coridorul de la București la porturile grecești ar fi bine să fie combinat cu o linie de cale ferată. Acest proiect este prioritar pentru UE, care îl poate cofinanța și poate atrage Banca Europeană de Investiții pentru a face procedurile.

Coridorul Orient/Estul Mediteranei – care în Bulgaria se întinde de la Vidin – Sofia – Kulata, iar de acolo din nou către Salonic – a fost, de asemenea, important pentru UE, arată sursa citată.

Astfel, dacă România și Bulgaria nu își construiesc autostrăzile, există o alternativă prin Macedonia de Nord și, prin urmare, ambele țări vor fi ocolite de fluxurile de transport, crede Grozdan Karadjov.

Vicepremierul bulgar a anunțat și un alt nou proiect, respectiv o autostradă de la Ruse la Veliko Tîrnovo, care este planificată să fie finalizată până în 2028.

Printre prioritățile pe termen scurt alte guvernului de la Sofia se numără finalizarea autostrăzii Hemus până în 2027, finalizarea autostrăzii Vidin-Botevgrad, în doi ani și jumătate, finalizarea autostrăzii Europa.

Potrivit sursei citate, în următorii trei ani va fi lansată autostrada Marea Neagră, care va lega portul românesc Constanța de Varna și Burgas, urmând ca de acolo să continue spre Istanbul.

Presa bulgară scrie că, în ceea ce privește construirea de noi poduri peste Dunăre, până în prezent nu a existat nicio aprobare/acord din partea României pentru niciunul dintre cele cinci proiecte.

În cadrul dezbaterii, ministrul adjunct al transporturilor, Ilia Iliev, a vorbit despre linii de mare viteză de peste 200 km pe oră și despre o călătorie care ar dura doar trei ore până la București și de la Sofia la Varna.

Planurile feroviare

În ceea ce privește liniile feroviare, singura legătură electrificată în prezent ar fi cea cu Turcia. Bulgaria are către România trei trasee, dar cu o viteză medie de 40 km pe oră. Prin Serbia, de la Dimitrovgrad la Nis, linia de cale ferată nu a fost de asemenea electrificată și are o viteză redusă.

De asemenea, nu există nicio linie cu Macedonia de Nord, iar cele două legături cu Grecia de pe teritoriul acesteia nu sunt nici ele electrificate. În ceea ce privește extinderea rețelei transeuropene, Bulgaria este din nou izolată, crede ministrul adjunct al transporturilor. România plănuiește o linie de mare viteză, în Grecia este există deja una de la Atena la Salonic, iar în curând va începe una între Salonic și Alexandroupolis.

Oficialul de la Transporturi spune că ministerul va purta discuții cu omologii săi greci, pentru a se îndrepta ei către Kulata și vor fi analizate posibilități pentru linii de mare viteză pe direcția București-Sofia-Kulata în direcția Atena.

„Ne vom îndrepta eforturile și în direcția Varna. Astfel, sunt șanse mari ca pe viitor distanța Sofia – Varna, Sofia – București să fie luată în cel mult trei ore”, a spus Ilia Iliev.

Europarlamentarul Petăr Vitanov a subliniat că UE introduce noi standarde, printre care o viteză de 160 km/h pentru transportul de pasageri și 100 km pentru transportul de marfă.

Potrivit eurodeputatului bulgar, realizarea proiectelor feroviare este o mare oportunitate pentru Bulgaria de a ieși din rolul unei țări periferice.

Prezent la discuție, și expertul feroviar Simeon Evtimov a pus ccentul pe o linie de cale ferată de mare viteză de la București la Atena, dar a declarat că aceasta ar putea ajunge și în Țările Baltice. Ivan Kațarov, directorul executiv al Forumului Bulgar pentru Infrastructura de Transport, s-a pronunțat împotriva reluării ideii unui tunel lung de 15 kilometri prin Defileul Kresna de pe autostrada Struma. Acesta a subliniat că Bulgaria ar trebui să dezvolte și transportul pe Dunăre.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația