VIDEO | Câciu: Cred că săptămâna viitoare vom veni cu un mix de soluții care să înceteze preţurile acestea explozive la energie

Publicat: 15/02/2022, 20:59
Actualizat: 16/02/2022, 00:09

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a declarat, marți la Antena 3, că există un set de măsuri la nivel de Guvern care ar urma să fie adoptate săptămâna viitoare și care ar trebui să rezolve „preţurile acestea explozive la energie” care influențează încetinirea economiei, şi la pierderea puterii de cumpărare a românilor.

„Soluţiile pentru restructurarea acestei situaţii, până la urmă, eu cred că vor fi luate deciziile săptămâna viitoare, suntem încă în discuţii la nivel de Guvern. Este un mixt de soluţii, trebuie să afecteze cauzele, să înceteze o dată preţurile acestea explozive la energie, care  până la urmă au dus şi la încetinirea economiei, şi la pierderea puterii de cumpărare, dar şi să ne adresăm efectelor pentru că, iată, şi populaţia şi economia au plătit facturi foarte mari”, a declarat Adrian Câciu, la Antena 3.

Ministrul a afirmat că au fost identificate cauzele din piața de energie care generează costurile „de nesuportat” la energie electrică și săptămâna viitoare Guvernul va veni cu un mix de măsuri pentru a soluționa această problemă.

„Nu poţi să adresezi doar efectele, trebuie să te duci la cauze. Cauzele sunt în piaţa de energie, sunt identificate, am lucrat împreună şi cu cei care sunt în piaţă, ca să identificăm unde sunt problemele de preţuri care pur şi simplu sunt de nesuportat (…) Cred că săptămâna viitoare Guvernul va veni cu acest mixt de măsuri. Am pus şi eu şi domnul ministru Chesnoiu, pe masă, o serie de soluţii, îl aşteptăm şi pe ministrul Energiei să vină cu un set de măsuri”, a mai declarat Câciu.

De asemenea, Câciu a menționat că Guvernul a pus în derulare un pachet masiv  de finanțare a economiei pentru a susține IMM-urile.

„Ceea ce ne-am angajat să facem, am spus că în primul trimestru venim cu un pachet masiv de finanţare a economiei. Acum suntem în zona în care peste 17 miliarde lei ajung în zona IMM. Practic IMM sunt coloana vertebrală a economiei (…) În februarie şi martie avem facturi plafonate, iar săptămâna viitoare venim cu decizia cu ce se întâmplă din aprilie încolo”, a adăugat ministrul Finanţelor.