Calendarul consultărilor cu partidele politice pentru desemnarea candidatului pentru funcția de premier. UDMR merge separat la Cotroceni

Calendarul consultărilor cu partidele politice pentru desemnarea candidatului pentru funcția de premier. UDMR merge separat la Cotroceni
Klaus Iohannis / Sursa foto: Administrația Prezidențială
Publicat: 12/06/2023, 18:54
Actualizat: 12/06/2023, 18:57

Administrația Prezidențială a anunțat calendarul decis de Klaus Iohannis, care a chemat marți, 13 iunie, la consultări partidele și formațiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de premier și formarea unui nou Guvern, după demisia lui Nicolae Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis i-a  invitat, marți, la Palatul Cotroceni, pe președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru, după ce a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă și a numit un premier interimar, pe actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Conform calendarului anunțat, delegațiile Partidului Social Democrat (PSD), Partidului Național Liberal (PNL) și a Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale vor merge împreună la consultările cu președintele, marți, de la ora 12:00.

Delegația Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) va intra separat la discuții cu șeful statului, de la ora 12:30.

Și reprezentanții Opoziției, cei afiliați unei formațiuni, sunt așteptați la Palatul Cotroceni.

Astfel, de la ora 13:00, intră la discuții delegația Uniunii Salvați România (USR), iar de la ora 13:30, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Scurtă cronologie

Președintele Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe Nicolae Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de premier.

„În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, a anunțat Administrația Preziențială.

România are un guvern interimar, după ce Nicolae Ciucă și-a dat demsia. Premierului demisionar a declarat că speră ca noul Cabinet să fie învestit până joi. Nicolae Ciucă a fost numit premier după ultimele consultări, a doua tură, din 22 noiembrie 2021, de la Palatul Cotroceni, după căderea Cabinetului Cîțu.

Klaus Iohannis a convocat consultări atunci cu partidele și formațiunile politice parlamentare, pentru formarea unui nou Executiv, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis în Parlament, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie 2021.

Consultările cu delegația PSD din 11 octombrie 2021

Cabinetul Ciucă este la Palatul Victoria din 25 noiembrie, când programul de guvernare al coaliției PNL – PSD – UDMR – minorități naționale a primit votul pentru învestire în Parlament.

Actualul Executiv a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 318 voturi, peste minimul de 234 necesare, astfel că a actualul Executiv a fost învestit, la aproximativ șapte săptămâni de criză politică, respectiv din 5 octombrie, când Cabinetul Cîțu a fost demis, în același for, prin moțiune de cenzură, depusă de PSD.

Deblocarea stării de interimat a fost posibilă la acea vreme prin încheierea unui acordul politic încheiat de coaliție în noiembrie 2021, ce prevedea ca, la jumătatea mandatului rămas de trei ani al actului Executiv, deci din 26 mai, conducerea Guvernului să fie preluată de liderul principalului partid partener din coaliție, Partidul Social Democrat, respectiv Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților, până la alegerile generale din 2024.

Conform acordului politic inițial, rocada guvernamentală presupune schimbul între premierul și secretarul general al Guvernului și, pe de o parte, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, și, în cealaltă parte, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției. La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și membrii cabinetului, astfel vicepremierul din partea PSD, în prezent, Sorin Grindeanu, ar urma să fie înlocuit de un vicepremier PNL, pe baza protocolului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto