California, amenințată de o furtună de proporții uriașe. Studiu: Ar putea fi cel mai mare dezastru natural din timpurile noastre

California, amenințată de o furtună de proporții uriașe. Studiu: Ar putea fi cel mai mare dezastru natural din timpurile noastre
Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 15/08/2022, 22:15

Cutremurele, secetele și incendiile de pădure au făcut parte din viața de zi cu zi a locuitorilor Californiei timp de multe generații, dar acum statul american se confruntă cu amenințarea unei noi calamități a cărei furii se va năpusti asupra tuturor californienilor, arată un studiu recent.

Noul dezastru natural va veni din cer, iar potrivit unei cercetări, acesta se va forma iarna în Oceanul Pacific, în apropiere de Hawaii. Nimeni nu cunoaște cu exactitate când va lovi coasta de vest a Statelor Unite, dar curenții atmosferici vor redirecționa un „braț” de vapori de apă din întinderea vastă a aerului tropical din jurul ecuatorului înspre țărmul american.

Această pâclă de vapori va fi enormă, lată de sute de kilometri și lungă de 2.000 de kilometri, și va dezlănțui vânturi feroce. Va aduce cu sine așa de multă apă că, dacă ar fi în întregime în formă lichidă, volumul ei ar fi de 26 de ori mai mare decât cantitatea de apă pe care râul Mississippi o varsă în Golful Mexic în orice moment.

Când această torpilă de umiditate va ajunge în California, se va ciocni de munți și va fi forțată să se ridice în atmosferă. Încărcătura sa de vapori se va răci și va provoca valuri de ploi și ninsori care vor dura multe săptămâni, scrie The New York Times.

În secolele trecute, lungi perioade de ploi și furtuni puternice au afectat coasta americană de la Oceanul Pacific și au făcut ravagii. Din cauza schimbărilor climatice, această calamitate va fi mai mare decât orice alt dezastru din timpurile noastre.

Ploile torențiale vor inunda orașele americane, iar împreună cu ninsorile provocate de această super-furtună, vor testa rezistența barajelor artificiale din regiunea Central Valley, una dintre cele mai productive zone agricole din lume.

Între timp, un alt filament de aer umed se va forma deasupra Pacificului și va porni spre California. Și apoi va mai veni unul. Și încă unul. După o lună, aproape 40 de centimetri de precipitație vor fi căzut, în medie, în toată California.

Comunitățile americane vor fi prea răvășite ca să se mai relocheze. Nicio industrie nu va rămâne neafectată Comunitățile vor fi atât de răvășite că nu vor mai putea să se relocheze.

Niciun sector industrial al statului, de la tehnologie la Hollywood și de la agricultură la petrol, nu va rămâne neafectat. Iminenta super-furtună, sau mai exact o succesiune rapidă de râuri atmosferice, va fi testul suprem și provocarea cea mai mare pentru barajele, digurile și podurile din California care au fost construite pentru a stăpâni natura.

Într-un stat în care lipsa surselor de apă este o realitate cu care californienii s-au confruntat de mult timp, încălzirea globală nu va înrăutăți doar secetele și incendiile.

Din cauză că aerul mai cald poate reține mai multă umezeală, râurile atmosferice pot căra un volum mai mare de precipitații. Standardele de proiectare a infrastructurii, hărțile care expun riscul izbucnirii unui dezastru natural și planurile în caz de urgență care au protejat California de inundații în trecut ar putea fi în curând depășite.

Pe măsură ce oamenii ard tot mai mulți combustibili fosili și planeta continuă să se încălzească, șansele anuale ca statul american să se confrunte cu o super-furtună care va dura o lună de zile și va afecta întreg teritoriul Californiei au crescut la 2%, potrivit unui nou studiu publicat vineri.

În următoarele decenii, dacă temperatura globală medie va crește cu încă 1 grad Celsius, după cum se preconizează în acest moment, probabilitatea anuală va crește la peste 3%. În același timp, riscul formării unor super-furtuni care sunt încă și mai rare, dar mai puternice, va crește și el.

„Super-furtunile”, fenomene care se vor manifesta o dată la 30 de ani

Probele geologice arată că vestul Americii a fost lovit de inundații cataclismice de mai multe ori în ultimul mileniu. Potrivit studiului, furtunile puternice care nu se repetau de obicei într-o viață de om se apropie cu rapiditate de momentul în care se vor manifesta o dată la 30 de ani.

„Am fost norocoși să evităm [o super-furtună] în secolul al XX-lea”, a spus Daniel L. Swain, un cercetător al climei de la Universitatea din California, Los Angeles.

„Aș fi foarte surprins dacă o vom evita în secolul al XXI-lea”. Spre deosebire de un cutremur uriaș, celălalt mare dezastru natural care amenință California, o super-furtună nu va apărea din senin.

Meteorologii pot acum să prevadă când un râu atmosferic se va abate asupra coastei de vest cu o săptămână înainte să se producă, cu toate că nu vor știi exact unde va lovi și cât de intens va fi.

Ultima dată când agențiile guvernamentale au studiat posibilitatea apariției unui presupus potop în California, acum mai bine de zece ani, au estimat că acesta va provoca pagube de 725 de miliarde de dolari, adică de trei ori mai mari decât cele survenite în urma unui cutremur major și de cinci ori mai mari decât cele provocate de uraganul Katrina, care a lăsat statul New Orleans sub ape timp de mai multe săptămâni în 2005.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Turist american, șocat când i-a venit nota de plată într-un restaurant din Cluj: 'Jur că...
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
Filmul capturării lui Cherecheș în Germania pas cu pas. Înainte de a fi prins și-a...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Un poliţist din Botoşani s-a sinucis pe mormântul fiicei sale, de Sf. Andrei, chiar în...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Medicamente ce ies POZITIV la testul antidrog al Poliției. Lista medicilor
Primarul fugar nu a scos niciun cuvânt în fața judecătorilor germani! Care ar putea fi...
Anunț important pentru milioane de pensionari. Ministrul Muncii anunță când vor avea loc primele majorări
Imagini de la priveghiul Ronei Hartner. Familia artistei este copleșită de durere
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Gafă colosală! Nicoleta şi-a arătat 'luciul' 🙊 Paparazzii au surprins TOT
A început o nouă CURSĂ SPAȚIALĂ! Care este PREMIUL CEL MARE de data aceasta
MARELE VERDICT pentru Simona Halep! Informația venită direct de la TAS
Cătălin Scărlătescu, dezvăluiri despre procesul cu Antena 1 și oferta PRO TV
Cat costă vinul fiert la Târgul de Crăciun din București. Prețuri piperate anul acesta pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă: Azi o ghicitoare mi-a spus că o să fiu sărac și nefericit...