Camera Deputaților cumpără 600 de măști contra gazelor, cu un sfert de milion de lei. Explicațiile oficiale

Camera Deputaților cumpără 600 de măști contra gazelor, cu un sfert de milion de lei. Explicațiile oficiale
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 18/04/2022, 17:55
Actualizat: 18/04/2022, 17:59

Camera Deputaților a publicat recent un anunț pentru cumpărarea a câteva sute de măști de gaze, în sistemul de achiziții publice (SEAP), la un preț de aproximativ o jumătate de milion de lei. Potrivit instituției, achiziție este motivată prin obligația legală de a asigura protecția civilă.

Camera Deputaților a anunțat pe că vrea să cumpere 600 de „măști de gaze”, iar pentru contractul de achiziție publică, valoarea totală estimată este de 252.100,84 lei.

Conform anunțului de participare simplificat, publicat pe SEAP în 14 aprilie, termenul-limită de depunere a ofertelor este în 2 mai 2022.

Nepregătiți în cazul declanșării unei situații de urgență

La un simplu calcul aritmetic, prețul unei măști este estimat la aproximativ 420 de lei. Potrivit caietului de sarcini, „în prezent Camera Deputaţilor nu are necesarul total de echipament de protecție individual în cazul declanșării unei situații de urgență”.

„Asigurarea de echipament de protecție individuală pentru personalul angajat, echipament specific activității de protecție civilă, în cazul declanșării unei situații  de urgență (incendii, dezastre naturale, calamități, conflict armat, etc.). Măştile de protecție individuală (mască, filtru și sac portmască) au rol de a proteja căile respiratorii, a ochilor și a feței, împotriva substanțelor chimice periculoase, toxice agresive, iritante sub formă de gaze, vapori, stropi, pulberi (de natură chimică, biologică, radiologică, etc.), impreună cu filtrul adecvat noxelor și concentrației acestora”, se arată în documentul citat.

În caietul de sarcini sunt incluse caracteristicile tehice minime pe care trebuie să le îndeplinească produsele incluse în ofertă?

1. Măştile integrale cu vizor panoramic de protecție individuală ce vor fi achiziţionate trebuie să prezinte următoarele caracteristici minimale:

 • protecție împotriva substanţelor (periculoase, agresive, iritante) chimice, biologice și radiologice sub orice formă (fum, gaze, vapori, stropi, pulberi);
 • clasa de risc – clasa 3;
 • perioada îndelungată de utilizare (minim 15 ani);
 • să poată fi utilizată individual pentru protecția căilor respiratorii, a ochilor și a feței;
 • să se poată utiliza o gamă variată de filtre;
 • să permită comunicarea între utilizatori;
 • sistem de reglare a bretelelor de prindere și fixare;
 • fabricată din material care să nu irite/afecteze utilizatorul;
 • prinderea de mască a cartușului filtrant să fie prin filetare/înșurubare pentru racord standardizat de 40×1/7”, conform SR EN 148-1: 2000;
 • vizor rezistent la impact și substanțe corozive;
 • vizibilitate cel puțin 70% din câmpul vizual normal;
 • utilizarea mai multor tipuri de cartușe filtrante;
 • semimască interioară cu supape inspirație/expirație;

2. Cartuș filtrant multigaz combinat:

 • să ofere protecție împotriva substanţelor (periculoase, agresive, iritante) chimice, biologice și radiologice  sub orice forma (fum, gaze, vapori, stropi, pulberi);
 • cartușului filtrant cu filet pentru racord standardizat de 40×1/7”, conform SR EN 148-1: 2000;

3.  Sac portmască:

 • confecționat din material rezistent pentru transport, protecție și depozitare a măștii;
 • sacul portmască va avea aplicat, pe partea laterală, un suport tip buzunar pentru etichetare/ identificare utilizator, cu spațiu de vizualizare de formă pătrată cu latura între 6-7 cm.

Precizările instituției

Camera Deputaților a precizat, referitor la articolele din mass media care vizau acest anunț de achiziție, că, potrivut Legii 481/2004 privind protecţia civilă, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, instituţiile publice şi operatorii economici au obligaţia să planifice şi să realizeze asigurarea materială şi financiară a protecţiei civile (art. 63, capitolul VIII, Secţiunea 1).

„Înlocuirea echipamentelor vechi (ca urmare a depăşirii termenului de folosire în condiţii optime, impus de producător, precum şi a lipsei de pe piaţă a filtrelor pentru aceste modele) reprezintă o obligaţie a instituţiilor publice, conform legislaţiei în vigoare. Stocul de măşti contra gazelor, respectiv cel de cartuşe necesare acestora, trebuie reinnoite periodic, conform legislaţiei în vigoare”, a comunicat instituția.

Potrivit comunicatului citat, legea impune instituţiilor publice să prevadă, anual, în bugetul propriu, fonduri pentru cheltuielile necesare desfăşurării activităţilor de protecţie civilă, iar suma publicată în SEAP reprezintă o valoare estimată, preţul final urmând să fie stabilit după depunerea ofertelor, criteriul de contractare fiind preţul cel mai mic.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult