Camera Deputaților a respins moțiunea împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea

Camera Deputaților a respins moțiunea împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea
Publicat: 19/04/2023, 12:33

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, a fost respinsă miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, cu 83 de voturi pentru, 174 împotrivă şi o abţinere.

Dezbaterea moţiunii a avut loc în şedinţa de marţi.

Ministrul Agriculturii s-a prezentat marți, în Parlament, cu o agendă în care, spune acesta, a consemnat în fiecare zi activitatea sa din cadrul Ministerului. (Detalii suplimentare aici…)

Prezent în Parlament la dezbaterea moțiunii simple a USR și Forța Dreptei la adresa sa, ministrul a declarat că are conștiința curată în ceea ce privește activitatea sa.

Ce a declarat Petre Daea la dezbaterea moțiunii împotriva sa

În cadrul aceleiași ședințe, deputaţii AUR au venit cu pancarte cu mesajul „Opriţi importurile din Ucraina!” şi au stat la tribuna plenului în timp ce ministrul Agriculturii şi-a citit pledoaria, despre activitatea sa în Guvern.

Fermierii spun despre Daea că este, citez, «un măscărici, un bufon al agriculturii româneşti». Fermierii vă cer ce v-am cerut şi noi, nu vă mai bateţi joc de agricultorii români. (…) Preţurile au luat-o razna, scumpiri peste scumpiri. Ştiţi de ce au luat-o preţurile razna? Daea. El este ministrul orb al Agriculturii. Nu vede scumpirile. Ştiţi cine nu mai vede scumpirile? Toţi cei din Guvern”, a afirmat deputatul USR Daniel Blaga, în plenul de marţi al Camerei.

La rândul său, ministrul Daea că „misiunea încredinţată şi conştiinţa m-au obligat să consemnez zilnic într-un jurnal activitatea desfăşurată şi rezultatele obţinute. Acesta este jurnalul, este un răspuns al moţiunii conştiinţei mele” şi a adăugat că pot studia acest jurnal contestatarii săi, dacă îşi doresc asta. Ministrul PSD a mai spus că USR face afirmaţii neadevărate despre ratarea Planului Naţional Strategic.

„În Camera Deputaţilor, astăzi în spiritul democraţiei sunt chemat să dau răspuns moţiunii simple pe care cei 56 de semnatari au înaintat-o Biroului permanent. Este un demers democratic, i-ar misiunea încredinţată mă determină să răspund de fiecare dată când situaţia o impune. Ca parlamentar în decursul celor trei mandate am putut să mă familiarizez cu normele juridice şi cu procedurile parlamentare. Tot timpul am socotit că este corect, necesar şi obligatoriu să prezint în faţa Parlamentului României activitatea pe care o desfăşor în calitatea mea de ministru. A satisfacţia că mi s-a dat să prezint pe scurt realizările celor 9 luni de mandat care au început în data de 8 iulie 2022. Ştim cu toţii că anul agricol 2021-2022 a fost un an deosebit de greu din cauza secetei pedologice care a cuprins aproape tot teritoriul ţării. Încă din prima zi, prin verificare în teren am dispus măsurile necesare pentru a contracara dezastrul din agricultura României cauzat de seceta pedologică. Am stabilit, împreună cu băncile comerciale şi Fondurile de garantare, un mecanism de sprijin cunoscut de fermieri sub denumirea subvenţia prin care aceştia putea, în baza adeverinţei admise de APIA, să obţină credite în valoare de până la trei ori valoarea subvenţiei garantate de stat în proporţie de 80% şi cu o dobândă de maxim 2% faţă de ROBOR. Astfel, a fost asigurată finanţarea capitalului de lucru necesar. Prin acest mecanism s-au acordat credite în valoare de 402 milioane lei. (…) În contextul constrângerilor de tot felul, Guvernul României şi Ministerul Agriculturii au întreprins o serie întreagă de măsuri pentru a atenua efectele negative ale acestor crize”, a explicat Petre Daea, în plen.

Despre criza cererealor din Ucraina, ministrul Agriculturii a precizat că este analizată altă sumă de sprijin suplimentar pentru fermieri şi aşteaptă decizia COREPER, cât şi răspunsul la scrisoarea adresată preşedintei CE Ursula von der Leyen.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Fraţi români împuşcaţi pe stradă, în Spania: unul a murit pe loc, celălalt e...
MEGA-EXCLUSIVITATE. Cosmin Olăroiu, audiat la Poliție într-un mega-dosar de spălare de bani! Milionarul Stelu-ANRP este...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în...
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Mai ai pe acasă bancnote cu eclipsa din 1999? Se vând cu 2.180 lei acum,...
Cum a aflat Anca Molnar că are o TUMORĂ pe creier. Simptomul BANAL pe care...
Un rocker îi ia apărarea lui Babasha după concertul Coldplay. "Suntem ultimii ipocriți, ne-am făcut de...
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de...
Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, la o zi după înmormântarea make-up artistei. Bărbatul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Stellantis mută o parte din producţia de vehicule electrice din China în Europa / Taxele...
NAZISTUL care a încercat să-l UCIDĂ pe Hitler
Românii NU mai primesc BANII înapoi. Regulile sunt extrem de clare
Iunie cu mare noroc la banii. Nativi care își schimbă starea financiară
Tzancă Uraganu s-a ferit de ploaie cu umbrela în decapotabilă. Cum a fost surprins pe...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cum a început povestea de dragoste dintre Maria Cârneci și soțul său, Romulus Petrescu: „Cam...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Străzi Deschise. Restricții de circulație în București, în weekend
×