Camera Deputaților a respins moțiunea împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea

Camera Deputaților a respins moțiunea împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea
Publicat: 19/04/2023, 12:33

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, a fost respinsă miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, cu 83 de voturi pentru, 174 împotrivă şi o abţinere.

Dezbaterea moţiunii a avut loc în şedinţa de marţi.

Ministrul Agriculturii s-a prezentat marți, în Parlament, cu o agendă în care, spune acesta, a consemnat în fiecare zi activitatea sa din cadrul Ministerului. (Detalii suplimentare aici…)

Prezent în Parlament la dezbaterea moțiunii simple a USR și Forța Dreptei la adresa sa, ministrul a declarat că are conștiința curată în ceea ce privește activitatea sa.

Ce a declarat Petre Daea la dezbaterea moțiunii împotriva sa

În cadrul aceleiași ședințe, deputaţii AUR au venit cu pancarte cu mesajul „Opriţi importurile din Ucraina!” şi au stat la tribuna plenului în timp ce ministrul Agriculturii şi-a citit pledoaria, despre activitatea sa în Guvern.

Fermierii spun despre Daea că este, citez, «un măscărici, un bufon al agriculturii româneşti». Fermierii vă cer ce v-am cerut şi noi, nu vă mai bateţi joc de agricultorii români. (…) Preţurile au luat-o razna, scumpiri peste scumpiri. Ştiţi de ce au luat-o preţurile razna? Daea. El este ministrul orb al Agriculturii. Nu vede scumpirile. Ştiţi cine nu mai vede scumpirile? Toţi cei din Guvern”, a afirmat deputatul USR Daniel Blaga, în plenul de marţi al Camerei.

La rândul său, ministrul Daea că „misiunea încredinţată şi conştiinţa m-au obligat să consemnez zilnic într-un jurnal activitatea desfăşurată şi rezultatele obţinute. Acesta este jurnalul, este un răspuns al moţiunii conştiinţei mele” şi a adăugat că pot studia acest jurnal contestatarii săi, dacă îşi doresc asta. Ministrul PSD a mai spus că USR face afirmaţii neadevărate despre ratarea Planului Naţional Strategic.

„În Camera Deputaţilor, astăzi în spiritul democraţiei sunt chemat să dau răspuns moţiunii simple pe care cei 56 de semnatari au înaintat-o Biroului permanent. Este un demers democratic, i-ar misiunea încredinţată mă determină să răspund de fiecare dată când situaţia o impune. Ca parlamentar în decursul celor trei mandate am putut să mă familiarizez cu normele juridice şi cu procedurile parlamentare. Tot timpul am socotit că este corect, necesar şi obligatoriu să prezint în faţa Parlamentului României activitatea pe care o desfăşor în calitatea mea de ministru. A satisfacţia că mi s-a dat să prezint pe scurt realizările celor 9 luni de mandat care au început în data de 8 iulie 2022. Ştim cu toţii că anul agricol 2021-2022 a fost un an deosebit de greu din cauza secetei pedologice care a cuprins aproape tot teritoriul ţării. Încă din prima zi, prin verificare în teren am dispus măsurile necesare pentru a contracara dezastrul din agricultura României cauzat de seceta pedologică. Am stabilit, împreună cu băncile comerciale şi Fondurile de garantare, un mecanism de sprijin cunoscut de fermieri sub denumirea subvenţia prin care aceştia putea, în baza adeverinţei admise de APIA, să obţină credite în valoare de până la trei ori valoarea subvenţiei garantate de stat în proporţie de 80% şi cu o dobândă de maxim 2% faţă de ROBOR. Astfel, a fost asigurată finanţarea capitalului de lucru necesar. Prin acest mecanism s-au acordat credite în valoare de 402 milioane lei. (…) În contextul constrângerilor de tot felul, Guvernul României şi Ministerul Agriculturii au întreprins o serie întreagă de măsuri pentru a atenua efectele negative ale acestor crize”, a explicat Petre Daea, în plen.

Despre criza cererealor din Ucraina, ministrul Agriculturii a precizat că este analizată altă sumă de sprijin suplimentar pentru fermieri şi aşteaptă decizia COREPER, cât şi răspunsul la scrisoarea adresată preşedintei CE Ursula von der Leyen.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata