Petre DAEA a venit în Parlament cu un jurnal în care și-a notat activitatea la MADR. Ce a declarat la dezbaterea moțiunii împotriva sa

Petre DAEA a venit în Parlament cu un jurnal în care și-a notat activitatea la MADR. Ce a declarat la dezbaterea moțiunii împotriva sa
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 18/04/2023, 22:22
Actualizat: 19/04/2023, 04:22

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a prezentat marți, în Parlament, cu o agendă în care, spune acesta, a consemnat în fiecare zi activitatea sa din cadrul Ministerului.

Prezent în Parlament la dezbaterea moțiunii simple a USR și Forța Dreptei la adresa sa, ministrul a declarat că are conștiința curată în ceea ce privește activitatea sa.

În cadrul aceleiași ședințe, deputaţii AUR au venit cu pancarte cu mesajul „Opriţi importurile din Ucraina!” şi au stat la tribuna plenului în timp ce ministrul Agriculturii şi-a citit pledoaria, despre activitatea sa în Guvern, notează news.ro.

Fermierii spun despre Daea că este, citez, «un măscărici, un bufon al agriculturii româneşti». Fermierii vă cer ce v-am cerut şi noi, nu vă mai bateţi joc de agricultorii români. (…) Preţurile au luat-o razna, scumpiri peste scumpiri. Ştiţi de ce au luat-o preţurile razna? Daea. El este ministrul orb al Agriculturii. Nu vede scumpirile. Ştiţi cine nu mai vede scumpirile? Toţi cei din Guvern”, a afirmat deputatul USR Daniel Blaga, în plenul de marţi al Camerei.

La rândul său, ministrul Daea că „misiunea încredinţată şi conştiinţa m-au obligat să consemnez zilnic într-un jurnal activitatea desfăşurată şi rezultatele obţinute. Acesta este jurnalul, este un răspuns al moţiunii conştiinţei mele” şi a adăugat că pot studia acest jurnal contestatarii săi, dacă îşi doresc asta. Ministrul PSD a mai spus că USR face afirmaţii neadevărate despre ratarea Planului Naţional Strategic.

„În Camera Deputaţilor, astăzi în spiritul democraţiei sunt chemat să dau răspuns moţiunii simple pe care cei 56 de semnatari au înaintat-o Biroului permanent. Este un demers democratic, i-ar misiunea încredinţată mă determină să răspund de fiecare dată când situaţia o impune. Ca parlamentar în decursul celor trei mandate am putut să mă familiarizez cu normele juridice şi cu procedurile parlamentare. Tot timpul am socotit că este corect, necesar şi obligatoriu să prezint în faţa Parlamentului României activitatea pe care o desfăşor în calitatea mea de ministru. A satisfacţia că mi s-a dat să prezint pe scurt realizările celor 9 luni de mandat care au început în data de 8 iulie 2022. Ştim cu toţii că anul agricol 2021-2022 a fost un an deosebit de greu din cauza secetei pedologice care a cuprins aproape tot teritoriul ţării. Încă din prima zi, prin verificare în teren am dispus măsurile necesare pentru a contracara dezastrul din agricultura României cauzat de seceta pedologică. Am stabilit, împreună cu băncile comerciale şi Fondurile de garantare, un mecanism de sprijin cunoscut de fermieri sub denumirea subvenţia prin care aceştia putea, în baza adeverinţei admise de APIA, să obţină credite în valoare de până la trei ori valoarea subvenţiei garantate de stat în proporţie de 80% şi cu o dobândă de maxim 2% faţă de ROBOR. Astfel, a fost asigurată finanţarea capitalului de lucru necesar. Prin acest mecanism s-au acordat credite în valoare de 402 milioane lei. (…) În contextul constrângerilor de tot felul, Guvernul României şi Ministerul Agriculturii au întreprins o serie întreagă de măsuri pentru a atenua efectele negative ale acestor crize”, a explicat Petre Daea, în plen.

Despre criza cererealor din Ucraina, ministrul Agriculturii a precizat că este analizată altă sumă de sprijin suplimentar pentru fermieri şi aşteaptă decizia COREPER, cât şi răspunsul la scrisoarea adresată preşedintei CE Ursula von der Leyen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...