Canicula încetinește trenurile. Garniturile vor merge cu viteză redusă, pentru că temperatura în șine poate depăși 50 de grade Celsius

Canicula încetinește trenurile. Garniturile vor merge cu viteză redusă, pentru că temperatura în șine poate depăși 50 de grade Celsius
Sursa - caracter ARHIVĂ: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 29/06/2022, 16:47
Actualizat: 29/06/2022, 17:19

CFR Călători a anunțat miercuri, prin intermediul unui comunicat, că – în urma avertizărilor emise de Administrația Naționala de Meteorologie (ANM) în legătură cu temperaturile ridicate și disconfortul termic accentuat pentru această perioadă de vară – pot apărea situații în care, din cauza temperaturilor exterioare crescute de peste 35 de grade Celsisu care la nivelul şinei şi a cutiei vagonului pot însemna și peste 50 de grade Celsius.

Astfel, pentru derularea traficului în condiţii de siguranţă, CFR Infrastructură poate reduce viteza de circulație a trenurilor în anumite intervale orare, pe anumite porțiuni de cale ferată.

Aceasta este o măsură obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar, aplicată de majoritatea administraţiilor de cale ferată din lume, nu doar din România, precizează sursa citată.

Pasagerii sunt sfătuiți ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre posibilele întârzieri ale trenurilor. În caz de nevoie, în unele trenuri și în gări personalul CFR Călători este pregătit să ofere apă călătorilor.

De asemenea, CFR Călători face eforturi pentru menținerea în circulație a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalații de climatizare.

Întregul parc de vehicule feroviare este verificat din punct de vedere tehnic – funcțional înainte de plecarea în cursă, pentru evitarea defectărilor în parcurs.

Totuși, este indicat să nu se deschidă geamurile, în timpul mersului, pentru ca instalaţiile de climatizare să funcționeaze în parametri normali pe parcurs.

Recomandări pentru pasageri la călătoria cu trenul în condiții de caniculă

Pentru toți pasagerii și în special pentru cei cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale, se recomandă:

  • să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj;
  • să aibă medicația necesară în caz de nevoie;
  • să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor.
Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult