Canicula va face ravagii în Grecia și în zilele următoare. Ce atenționare de ultimă oră a transmis Ministerul Afacerilor Externe

Canicula va face ravagii în Grecia și în zilele următoare. Ce atenționare de ultimă oră a transmis Ministerul Afacerilor Externe
64 de incendii de vegetație au izbucnit, dumincă, în insulele Corfu și Evia sursă foto: profimedia
Publicat: 25/07/2023, 18:22
Actualizat: 25/07/2023, 18:26

Vremea nu se va ameliora în Grecia nici în perioada următoare. Codul roșu de caniculă se menține timp de câteva zile, iar în același timp și pericolul major de incendii. Ca urmare a acestei situații îngrijorătoare, Ministerul Afacerilor Externe a transmis o nouă atenționare de călătorie pentru românii care se află sau vor merge în Grecia.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că autoritățile locale mențin prognozele privind codul roșu de caniculă (25-27 iulie), respectiv pericolul major de producere a incendiilor de vegetație (gradele 4 și 5, pe o scară de la 1 la 5).

Astfel, pe parcursul zilei de astăzi, este declarată stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru regiunea Creta (județele Rethymno, Heraklion și Lashiti), Marea Egee de Sud (Insula Rhodos)/risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru regiunea Attica, regiunea Greciei Centrale, regiunea Marea Egee de Nord (Insulele Samos, Ikaria), regiunea Egee de Sud (Insulele Karpathos, Kalymnos, Kos), regiunea Thessalia (Larissa, Magnisia), Insula Creta (Chania), Peninsula Peloponez, Insulele Ionice, Vestul Greciei.

Mâine, este stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru regiunea Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fthiotida, Fokida), Peninsula Peloponez (Argolida, zona Corint), Grecia de Vest) regiunea Achaia, regiunea Thessalia, (Larissa, Magnisia), Macedonia Centrală (Salonic)/risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Insula Creta, Peninsula Pelopones (Arcadia, Lakonia, Messinia), arhipelagul Insulelor Ionice, Grecia de Vest (Aitoloakarnania, Ilia), regiunea Thessalia (Karditsa, Trikala), Macedonia Centrală (Pieria, Imathia, Pella, Kilkis, Serres, Halkidiki, Muntele Athos).

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români să se informeze, înainte de a pleca în călătorie, care este situația în zona unde urmează să meargă și să evite să se deplaseze în zonele în care există focare de incendii în desfășurare sau un risc iminent de producere a acestora.

Pe de altă parte, românii sunt sfătuiți ca, în cazul în care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu, să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu.

Cetățenii români aflați în Republica Elenă care observă producerea unui incendiu pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri).

De asemenea, dacă se află într-o situație dificilă, pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena: +302106710035 și la cel al Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Pentru urgențe, românii au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și pe cel al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

CITEȘTE ȘI:

Ard insulele Greciei. 64 incendii au izbucnit în Rodos, Corfu și Evia

VIDEO| Imagini apocaliptice pe insula Rodos din Grecia. Turiștii români sunt evacuați din hoteluri: „Ne temem! Se ia curentul și apa!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia