Capsula de sinucidere Sarco își propune să ia moartea asistată din mâinile medicilor. Ar putea folosită în Elveția din 2022

Capsula de sinucidere Sarco își propune să ia moartea asistată din mâinile medicilor. Ar putea folosită în Elveția din 2022
Capsula de sinucidere Sarco își propune să ia moartea asistată din mâinile medicilor. Ar putea folosită în Elveția din 2022/ SURSA FOTO: euronews.com
Publicat: 09/12/2021, 18:40

O capsulă în formă de sicriu care le permite ocupanților să se sinucidă a trecut de controlul legal în Elveția, potrivit creatorilor săi. Capsula ar putea fi folosită în Elveția din 2022.

Aparatul Sarco poate fi operat din interior – eventual doar prin clipire, dacă persoana suferă de sindromul locked-in – și funcționează prin reducerea nivelului de oxigen din capsulă sub un nivel critic.

Procesul durează mai puțin de un minut, iar moartea are loc prin hipoxie și hipocapnie, ceea ce are ca scop să permită unei persoane să moară relativ liniștit și fără durere.

Sinuciderea asistată este legală în Elveția, iar anul trecut aproximativ 1.300 de persoane au apelat la serviciile organizațiilor de eutanasie Dignitas și Exit.

Ambele firme folosesc un medicament barbituric lichid ingerabil pentru a induce o comă profundă în două până la cinci minute, urmată de moarte.

Capsula sinucigașă este creația doctorului Philip Nitschke, supranumit „Dr. Moarte”, care este director al organizației non-profit Exit International (nicio legătură cu Exit).

Sarco – prescurtare de la sarcofag – este proiectat pentru a fi remorcat într-un loc preferat de utilizatori, cum ar fi un cadru idilic în aer liber, iar apoi capsula biodegradabilă se poate detașa de bază pentru a servi drept sicriu.

Dr. Nitschke s-a confruntat cu opoziția celor care se opun eutanasiei, în parte din cauza metodei folosite.

„Este posibil ca gazul să nu fie niciodată o metodă acceptabilă pentru sinuciderea asistată în Europa din cauza conotațiilor negative ale Holocaustului”, a declarat Dr. Nitschke pentru The Independent într-un interviu din 2018. „Unii au spus chiar că este doar o cameră de gazare glorificată”.

De asemenea, a atras critici din cauza designului său futurist, despre care unii spun că glorifică sinuciderea, precum și a unei aplicații de realitate virtuală corespunzătoare, care permite oamenilor să „experimenteze propria moarte virtuală”. Această experiență VR a fost expusă în biserica Westerkerk din Amsterdam la Funeral Expo 2018, ceea ce a provocat îngrijorări din partea consiliului bisericii.

„Westerkerk nu va sprijini niciodată oamenii prin oferirea de echipamente, așa cum a promovat Dr. Nitschke, și ne întrebăm serios dacă acest lucru contribuie la o discuție temeinică și atentă în jurul acestei probleme”, a declarat la acea vreme Jeroen Kramer, președintele consiliului bisericii Westerkerk. „Nu vom susține și nu putem susține nicio sugestie de utilizare a unor astfel de echipamente”.

În prezent, există doar două prototipuri Sarco, dar Exit International tipărește 3D un al treilea aparat care speră să fie gata de funcționare în Elveția anul viitor.

Dr. Nitschke a declarat presei locale săptămâna trecută că „nu există niciun fel de probleme legale” și că sunt în curs de desfășurare discuții cu diverse grupuri din Elveția în vederea furnizării capsulei pentru sinuciderea asistată.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?