Prima pagină » Actualitate » Care este secretul SARMALELOR de post mănăstirești? O rețetă unică pentru un gust autentic românesc

Care este secretul SARMALELOR de post mănăstirești? O rețetă unică pentru un gust autentic românesc

Care este secretul SARMALELOR de post mănăstirești? O rețetă unică pentru un gust autentic românesc
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Sarmalele de post mănăstirești sunt cunoscute pentru gustul lor aparte, însă puține gospodine sunt familiarizate cu rețeta autentică care conferă o savoare aparte acestui preparat tradițional.

Radu Anton Roman, cunoscut pentru pasiunea sa pentru gastronomia tradițională, a dezvăluit o rețetă pentru sarmalele de post mănăstirești în cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Unul dintre secretele acestor sarmale este utilizarea stafidelor sau a prunelor uscate, care adaugă un plus de savoare și aroma.

Rețetă pentru sarmalele de post mănăstirești:

Ingrediente pentru sarmalele de post mănăstirești cu stafide:

  • o varză murată
  • trei cepe
  • un pahar de ulei
  • o cană și jumătate de apă
  • piper boabe
  • 100 g de stafide sau prune uscate
  • 100 g miez de nucă (opțional)
  • o cană de orez
  • un pahar de bulion
  • un morcov
  • sare, piper măcinat, boia de ardei (după gust)

Mod de preparare pentru sarmalele de post mănăstirești:

Se toacă fin două cepe și se călesc în ulei. Se adaugă orezul, apa, puțină sare, piper măcinat și se lasă să fiarbă. Varza este spălată bine și se pregătesc frunzele pentru umplut (aproximativ 15-20 de bucăți).

Varza rămasă se taie mărunt, iar apoi se pregătește sosul de bulion. Ceapa rămasă se toacă și se călește în ulei, cu boia de ardei și câteva boabe de piper. După ce ceapa devine translucidă, se adaugă bulionul și se amestecă bine. Dacă orezul este fiert și apa s-a redus, se adaugă stafidele.

Se umplu frunzele de varză cu orez și se așează într-o oală unsă cu puțin ulei. Pe fundul oalei se adaugă puțină varză tocată fin, amestecată cu morcov ras.

După ce toate sarmalele sunt aranjate în oală, se toarnă sosul de bulion și apă suficientă pentru a le acoperi.

Se acoperă cu restul de varză și morcov și se introduce oala (acoperită) în cuptor, la foc potrivit, pentru o oră, potrivit Antena 3.

Citește și: 

Rețeta secretă pentru a face un PIURE de cartofi de post perfect. Trucul prin care eviți o greșeală comună

Cum să faci cea mai BUNĂ shaorma de post. Rețeta pas cu pas

Recomandarea video

Mediafax
Zilele cu dezlegare la pește rămase până la Crăciun
Digi24
Vladimir Putin „a otrăvit” mințile rușilor. Mihail Kasianov, despre ultima întâlnire cu liderul de la Kremlin: „Te voi distruge oricum”
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
Mădălina Ghenea i-a înnebunit pe arabi. Cum și-a făcut apariția în Qatar
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Alegeri Primăria București 2025. Capitala votează astăzi primarul general. S-au deschis secțiile de votare
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rachete spațiale, aur ilegal și o misiune imposibilă a Legiunii Străine: De ce nu poate Europa să își apere frontiera din Amazon
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Un EXPERT spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat INTELIGENTE
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Astronomii au descoperit că sateliții înghețați ascund o geologie violentă