Cartea de identitate electronică. Când va fi emisă. Ce trebuie să știi despre schimbările din sistem

Cartea de identitate electronică. Când va fi emisă. Ce trebuie să știi despre schimbările din sistem
Publicat: 03/12/2022, 12:38
Actualizat: 03/12/2022, 12:44

Cartea de identitate electronică va deveni, în curând, o realitate în viețile românilor. Astfel, Imprimeria Națională a oferit noi informații desprea aceasta.

În anul 2023 este estimat că vor fi emise trei milioane de certificate digitale. Noua carte electronică de identitate (CEI) va înlocui treptat actualul buletin pe care îl au românii. Acest proces se va face până în luna august a anului 2031.

Noile cărți de identitate sunt de dimensiunea unui card bancar. Ele vor conține pe lângă informațiile care se află și pe actualele buletine și un cip. Pe acesta vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Românii vor putea opta și pentru varianta de buletin fără cip. Și acesta va fi tot de dimensiunea unui card bancar, însă nu va putea fi folosi și pentru ieșirea din România. Pentru a ieși din țară vor avea nevoie de un pașaport care va avea un cip, notează Profit.ro.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode: ”Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice

Recent, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a vorbit despre acest proces de implementare a noilor cărți electronice.

Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private. Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.

Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de cărţi electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023”, a declarat Lucian Bode, în urmă cu câteva săptămâni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase