Casa Albă susține că există „posibilitatea reală” a unui test nuclear nord-coreean în timp ce Biden se află în Asia

Casa Albă susține că există „posibilitatea reală” a unui test nuclear nord-coreean în timp ce Biden se află în Asia
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden / FOTO - Arhivă: Profimedia
Publicat: 19/05/2022, 01:55

Statele Unite consideră că există o „posibilitate reală” ca Coreea de Nord să efectueze „un alt tir de rachetă” sau „un test nuclear” în timpul călătoriei lui Joe Biden în Asia, a declarat miercuri unul dintre consilierii președintelui american.

În ajunul plecării președintelui american pentru un mult așteptat turneu diplomatic în regiune, „suntem pregătiți pentru orice eventualitate, inclusiv pentru o astfel de provocare în timp ce ne aflăm în Coreea de Sud sau în Japonia”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, relatează The Guardian.

La rândul său, șeful Serviciului de Informaţii din Coreea de Sud, Park Jie-won, a declarat sâmbătă că Phenianul ar putea efectua un test nuclear în perioada dintre învestirea preşedintelui sud-coreean ales, Yoon Suk-yeol, care va avea loc marţi, şi vizita preşedintelui american Joe Biden la Seul la sfârşitul acestei luni, a relatat agenţia de presă Yonhap.

Dacă Phenianul îşi miniaturizează şi îşi uşurează focoasele nucleare, rachetele cu rază scurtă de acţiune pot fi echipate şi cu focoase nucleare, iar un potenţial test nuclear este privit ca fiind foarte important, deoarece ar putea ameninţa atât Coreea de Sud, cât şi Japonia, a declarat Park pentru Yonhap prin telefon, potrivit Agerpres.

Şi ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, a declarat că regimul nord-coreean şi-ar putea finaliza pregătirile până la sfârşitul acestei luni pentru a efectua un test nuclear şi că Ministerul japonez al Apărării a împărtăşit un astfel de punct de vedere cu Statele Unite, relatează Kyodo, potrivit Agerpres.

Coreea de Nord a lansat la începutul lunii mai o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune de pe un submarin (SLBM) în apele Mării de Est (numele dat Mării Japoniei în cele două Corei), în largul coastei sale estice, a anunţat Armata sud-coreeană.

Statul Major Întrunit de la Seul (JCS) a precizat că a detectat lansarea în apele din largul oraşului Sinpo, situat pe coasta estică a Nordului, la ora locală 14:07. ”Distanţa de zbor detectată a rachetei balistice lansate cu această ocazie a fost de aproximativ 600 de kilometri, iar altitudinea maximă atinsă a fost de aproximativ 60 de kilometri”, a precizat JCS.