Cât a ajuns să coste carnea de porc, cu mai puțin de o lună și jumătate înaintea Crăciunului

Cât a ajuns să coste carnea de porc, cu mai puțin de o lună și jumătate înaintea Crăciunului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/11/2022, 08:20
Actualizat: 13/11/2022, 09:00

Scumpirile din ultimele luni au afectat aproape toate categoriile de produse, de la carburanți și energie electrică, la gaze naturale. Iar carnea de porc nu a fost nici ea ocolită de scumpiri, ba chiar a fost puternic afectată.

În contextul în care România se confruntă în continuare cu focare de pestă porcină africană, iar cea mai mare parte a cărnii de porc pe care o consumăm provine din import, șansele ca prețurile să scadă sunt minime.

Iar cum în perioada sărbătorilor de iarnă, în general, prețurile la carne cresc, unii români au început deja să cumpere încă de pe acum carne de porc pentru Crăciun, fie că o fac de la țărani, fie că o fac din magazine ori abatoare.

Prețul mediu pentru kilogramul de porc în viu a fost în ultima săptămână de 8,14 lei la fermele autorizate, potrivit stirileprotv.ro. Cu toate acestea, porcii din ferme se vând doar către abatoare.

Cât costă carnea de porc în București

Aparent, carmangeriile reprezintă o soluție relativ bună pentru cei care nu vor să plătească sume foarte mari de bani pentru carnea de porc. Spre exemplu, într-o carmangerie din Capitală, carcasa de porc este 18 lei per kilogram în cazul în care aceasta este cumpărată întreagă. Dar prețul poate crește dacă doriți să cumpărați doar o parte din carcasă.

„Vândută pe bucăți, tranșată, cu manoperă cu tot. Rasolul ar fi la 14,90 lei, pulpa fără os, degresată, fără șorici ajunge la 23, 24 de lei, fleica, dacă este fără os, la fel, 25 de lei, pieptul feliat de grătar, 25 de lei , spata intră la tocat, 23 de lei. Gușa, undeva la 14,5 lei”, spune administratorul carmangeriei.

În piețe și supermarketuri, kilogramul de carne de porc poate depăși 30 de lei, în funcție de tipul de carne.

Mulți preferă să cumpere direct de la țărani, deși legea interzice acest lucru pentru că nu există controale sanitar-veterinare. Potrivit sursei citate, site-urile de anunțuri ori grupurile de pe rețelele de socializare sunt pline de vânzători, dar și de cumpărători dornici. Kilogramul pentru un porc în viu variază între 13 și chiar 25 de lei, în funcție de zonă, dar și de cum a fost crescut.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în octombrie, carnea de porc s-a scumpit cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase