VIDEO | Cât ne costă războiul din Ucraina? Efectele asupra României (DOCUMENTAR)

Publicat: 07/03/2022, 20:30

România are o economie mică, cu relații puțin dezvoltate cu Rusia. Astfel, sancțiunile pe care Occidentul și SUA i le pun Rusiei, pe noi ne va afecta mai puțin. Chiar și așa, conflictul Ucraina-Rusia va avea efecte negative pe toate planurile: creşterea preţurilor la petrol şi la gaze va conduce la o creştere generalizată a preţurilor, investiţiile vor stagna sau se vor orienta spre zone mai stabile, vor fi reduceri la nivelul importurilor şi al exporturilor.

Impactul acestui conflict ar putea încetini creșterea economică în România. Petrolul se estimează că va ajunge la 120-125 de dolari și s-ar putea să rămână o vreme acolo. În țară, 80% din inflație e dictată de prețurile la energie. Sunt multe variabile, dar există și lucruri certe.

Economia românească are o structură învechită, manofacturieră. Noi producem anumite bunuri, dar nu avem cercetare și dezvoltare, ceea ce ne va afecta în situația dată.

România nu prelucrează în țară materiile prime. Asta înseamnă că importurile vor fi afectate. Asta în contextul în care 70% dintre alimenete sunt importate. Acest import masiv, în condiții de stres național, devalorizează monedele.

Proximitatea unui război real nu crează oportunități de investiții străine. Astfel, investitorii străini se vor abține și vor investi în zone sigure. Mai mult decât atât, militarizarea de către ruși a Insulei Șerpilor face ca multe aspecte să fie revizuibile.

Economiștii spun că în trimestrul 1, după cum arată datele, vom avea o scădere economică ceea ce coroborat cu scăderea economică din trimestrul 4, înseamnă că România a intrat într-o recesiune economică tehnică, adică două trimestre consecutive de scădere.

În ceea ce priveşte exporturile şi importurile dintre România şi Ucraina, respectiv Rusia, datele statistice arată că, istoric, România a avut, cel puţin la comerţul cu bunuri, un sold negativ în relaţie cu cele două state, exporturile către acestea fiind mai mici decât importurile.

În 2020, România a exportat bunuri în valoare de 587 de milioane de euro către Ucraina şi a importat bunuri în valoare de 934 mil. euro din această ţară, arată datele Institutului Naţional de Statistică. În Rusia a exportat, în acelaşi an, bunuri în valoare de 820 mil. euro şi a importat bunuri în valoare de peste 1,8 mld. euro.

În urma războiului, însă România poate avea și beneficii. Din fericire, de la debutul războiului din Ucraina, creșteri substanțiale de prețuri nu sunt. Sistemul energetic românesc nu a cunoscut nicio perturbație. Alimentarea cu gaze din Rusia nu a avut de suferit nici la noi, cum nu a avut de suferit nici în Europa.

În ceea ce privește energia electrică, din ultimele zile ale lui februarie încoace, sistemul energetic național a beneficiat de energia produsă în centralele eoliene, care au fost, în mai multe momente, principala sursă de generare. Chiar și așa, responsabilitatea și înțelepciunea cu care ne gestionăm banii va prima în perioada ce urmează.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”