Cătălin Cherecheș a fost ARESTAT și este încarcerat în penitenciarul din Augsburg. Cum a fost localizat primarul fugar

Cătălin Cherecheș a fost ARESTAT și este încarcerat în penitenciarul din Augsburg. Cum a fost localizat primarul fugar
Publicat: 29/11/2023, 19:17
Actualizat: 29/11/2023, 19:51

Primarul Cătălin Cherecheș a fost arestat de autoritățile germane și încarcerat în penitenciarul din Augsburg – Gablingen. Cherecheș a fost prezentat instanței germane miercuri, în jurul orei 15:00. Ulterior, judecătorul de caz a decis arestarea acestuia, iar primarul fugar a fost transportat și încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen.

Parchetul General din München urmează să ia o hotărâre privind extrădarea persoanei în cauză, la Tribunalul Regional Superior competent din München, conform presse-augsburg.de.

„Astăzi, orele 15:00 numitul C. Cherecheș a fost prezentat judecătorului, care a decis încarcerarea imediată a acestuia. Imediat după decizie, Cherecheş a fost transportat și încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen, situat la adresa Am Fliegerhorst 1, 86456 Gablingen.

Legat de gestionarea speței cu mass-media, Poliția Bavaria a insistat să fie organizată o conferință de presă comună(Poliție/Parchet) Unitatea de Parchet Augsburg a refuzat acest aspect, preferând să răspundă punctual întrebărilor jurnaliștilor, cel puțin celor români”, relatează presa germană.

Cum a fost localizat primarul fugar

Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania după ce anchetatorii germani i-au localizat telefonul, iar pentru că a opus rezistență în momentul capturării, „poliția a fost nevoită să folosească forța fizică”, au transmis reprezentanții Procuraturii Generale din München. Sunt primele explicații publice ale autorităților germane despre capturarea primarului care a fugit din România cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la închisoare.

„Persoana dată în urmărire a fost reținută de forțele de poliție din Augsburg în 28 noiembrie 2023, în jurul orei 18.30, din dispoziția Parchetului din München.
La 27 noiembrie 2023, Parchetul din München a aflat că persoana urmărită s-ar afla în zona München. Prin urmare, Parchetul din München a inițiat măsuri de monitorizare a telecomunicațiilor, care au permis stabilirea locului persoanei urmărite, în 28 noiembrie 2023, și au făcut posibilă arestarea.
La baza arestării se află un mandat european de arestare emis de Tribunalul Cluj în 24 noiembrie 2023”, se arată într-un răspuns al Procuraturii Generale din München pentru hotnews.ro.

Primarul din Baia Mare încerca să fugă din Germania marți seară. El se deplasa cu mașina, împreună cu o mătușă, circulând cu aproximativ 200 de kilometri la oră. Conform surselor citate, mașina era Mercedes Benz C Klasse AMG, cu număr de înmatriculare de Neu Ulm.

Au ajuns la o gară și încercau să scape de mașină și, eventual, să ia un taxi. Moment în care a fost prins de polițiștii bavarezi și de BKA – o agenție federală de investigații polițienești din Germania, subordonată Ministerului Federal de Interne.

Cherecheș și-ar fi cumpărat cartele telefonice din Ungaria, potrivit surselor, dar la un moment dat și-a deschis și telefonul personal, astfel putând fi localizat.

La momentul prinderii, Cătălin Cherecheș avea următoarele sume de bani asupra sa: 3.265 de euro, aprox. 150 de euro în forinți și aproximativ 320 de euro echivalent în lei.

Când va fi extrădat Cherecheș

Durata procedurii de extrădare nu poate fi încă estimată.

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a declarat că sunt două scenarii. Astfel, dacă Cherecheş va accepta să fie extrădat în România, termenul pentru aducerea lui în ţară este de 10 zile, însă dacă refuză, atunci procedurile pot dura şi 60 de zile.

Fostul primar nu va fi tras la răspundere suplimentar pentru fuga din țară, având în vedere că a fost reținut de polițiștii nemți înainte de intrarea în vigoare a legii prin care se înăspresc pedepsele pentru sustragerea de la executare, act normativ votat miercuri în Parlament.

„Acest caz cred că a fost o lecție pentru toți cei care cred că se pot sustrage de la executarea efectivă a pedepselor la închisoare în sistemul penitenciar din România. Această persoană, așa cum bine știți, a fost condamnată pentru fapte de corupție la 5 ani cu executare, a fost identificată și găsită de organele polițienești și arestată pe teritoriul Germaniei, stat membru al Uniunii Europene. Ca atare, putem vorbi despre cooperare judiciară în materie penală în acest moment, care este esențială în predarea domnului Cherecheș autorităților din România. Ministerul Afacerilor Interne împreună cu partenerii au făcut o treabă bună și arată faptul că fugarii sunt o prioritate pentru statul român. Justiția se va face până la capăt”, a declarat Alina Gorghiu miercuri.

Ministrul Justiției a ținut să precizeze că fostul primar nu este vizat de noile modificări adoptate de Parlament.

Este vorba de legea adoptată de Camera Deputaților, miercuri, în calitate de for decizional, proiect inițiat de Ministerul Justiției, prin care se înăspresc pedepsele pentru persoanele condamnate la închisoare și care reușesc să se sustragă de la executarea lor.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice