Caz ireal în județul Cluj! Cum a ajuns interlopul „Balibacea” să predea matematică la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda

Caz ireal în județul Cluj! Cum a ajuns interlopul „Balibacea” să predea matematică la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda
Ovidiu Vancea, zis „Balibacea” / FOTO - Știri de Cluj
Publicat: 27/11/2022, 19:07
Actualizat: 27/11/2022, 19:50

După ce a apărut în presă informația că fostul lider al lumii interlope din Turda în anii 2000, Ovidiu Vancea, zis „Balibacea”, a ajuns profesor de matematică la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a venit cu precizări în acest caz.

„Acesta nu a fost și nu este profesor al Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Turda, județul Cluj. Având în vedere faptul că un profesor de matematică al unității se află în concediu medical, domnul Ovidiu Vancea și-a exprimat indirect, printr-un profesor al colegiului, disponibilitatea de a suplini profesorul de matematică aflat temporar în concediu medical, însă nu a fost încheiat niciun contract de muncă cu acesta pe durată determinată”, a explicat conducerea ISJ Cluj, potrivit presei locale.

De asemenea, ISJ Cluj mai precizează că „încheierea unui contract de muncă, inclusiv pentru o perioadă determinată, presupune ca solicitantul să facă dovada unui cazier judiciar, să prezinte aviz psihologic și adeverință de la un cabinet de Medicina Muncii, din care să reiasă că este apt să predea în învățământ.

Aceste documente nu au fost aduse în atenția conducerii unității, spre analiză, în consecință, nu se poate vorbi de existența unor relații de muncă între conducerea Colegiului Național «Mihai Viteazul» Turda și Ovidiu Vancea.

În plus, directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv niciun dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică al Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Turda, potrivit punctului de vedere comunicat Inspectoratului Școlar Județean Cluj de către directorul colegiului”.

Profesorii au intrat în grevă japoneză

După semnalarea acestui caz, mai mulți profesori de la colegiul din Turda au intrat, joi, într-o grevă japoneză de avertisment, încercând astfel să atragă atenția asupra problemelor care există la unitatea școlară, pe fondul tensiunilor.

Unii profesori amenință că vor părăsi unitatea școlară, iar alți profesori – care nu sunt titulari și care au semnat pentru demiterea directoarei – au fost amenințați că vor fi dați afară și nu vor mai preda.

De asemenea, părinții sunt nemulțumiți pentru faptul că la catedra de Matematică a ajuns Ovidiu Vancea, pe care ei îl cunosc drept un lider al lumii interlope locale, condamnat la închisoare și cu probleme penale de mai multe ori.

Ovidiu Vancea, zis „Balibacea”, în anul 2010 / FOTO – Știri de Cluj

Ovidiu Vancea, zis ”Balibacea”, a fost considerat unul dintre cei mai periculosi infractori din județul Cluj. El a fost judecat la Curtea de Apel Iasi pentru că ar fi ordonat, în anul 2003, asasinarea unui lider al lumii interlorpe din Turda. Balibacea și-a pus oamenii să arunce o grenadă în pizzeria Pharaon de la ieșire din Turda, spre Cluj-Napoca.

Ulterior, în anul 2010, Vancea a fost reținut alături de mai multe persoane, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul fiind calculat undeva în jurul valorii de 700.000 de lei. El a fost condamnat atunci la 10 ani de închisoare, după ce a țepuit mai multe depozite de construcții cu materiale, pe care gruparea din care făcea parte nu le-a mai achitat.

În 2012, „Balibacea” a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Ultimele referiri din presă privitoare la acuzațiile la adresa sa datează din 2015, cu referire la o sentință a Curții de Apel Cluj prin care Ovidiu Vancea a primit 10 ani de închisoare, în 2013.

FOTO – stiridecluj.ro

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase