Cazuri suspecte de „variola maimuței” sunt investigate în mai multe țări europene, SUA, Canada și Marea Britanie

Cazuri suspecte de variola maimuței sunt investigate în mai multe țări europene, SUA, Canada și Marea Britanie
Variola maimuței/ sursa foto: who.int
Publicat: 19/05/2022, 18:46

Cazuri suspecte și confirmate de „variola maimuței” sunt în curs de investigare în mai multe țări europene, în SUA, Canada și Marea Britanie, potrivit autorităților sanitare și presei locale.

Cele mai recente cazuri confirmate au fost raportate în Italia și Suedia. Acestea urmează confirmării miercuri a unor cazuri în SUA, Spania și Portugalia, precum și investigării a 13 cazuri suspecte în Canada.

Variola maimuței este cel mai frecventă în zonele îndepărtate din Africa Centrală și de Vest. Cazurile de boală din afara regiunii sunt adesea legate de călătoriile în zonă.

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o infecție virală rară, care este de obicei ușoară și din care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.

Virusul nu se răspândește cu ușurință între oameni, iar riscul pentru publicul larg este considerat foarte scăzut.
Primul caz de boală în Marea Britanie a fost raportat la 7 mai. Pacientul călătorise recent în Nigeria, unde se crede că a contractat virusul înainte de a călători în Anglia, a declarat Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie, potrivit who.int

În prezent există nouă cazuri confirmate în Marea Britanie. Sursa acestor infecții nu a fost încă confirmată, dar cazurile par să fi fost „dobândite la nivel local”, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În Europa, un caz confirmat a fost raportat joi în Suedia, precum și unul în Italia. Autoritățile suedeze au declarat că nu sunt sigure de modul în care individul a contractat virusul, dar presa locală relatează că cel din Italia se întorsese recent din Insulele Canare.

Europa nu are aprobat niciun vaccin pentru această boală

De asemenea, cinci cazuri confirmate au fost raportate miercuri în Portugalia, precum și șapte în Spania.
Deși în Europa nu a fost aprobat niciun vaccin pentru variola maimuței, autoritățile sanitare spaniole ar fi achiziționat mii de vaccinuri antivariolice pentru a face față epidemiei, potrivit ziarului spaniol El País. Variola maimuțelor face parte din aceeași familie de virusuri ca și variola.

În America de Nord, autoritățile sanitare din statul american Massachusetts au confirmat, de asemenea, că un bărbat a fost infectat cu variola maimuței.

Acesta călătorise recent în Canada, unde presa locală relatează că 13 cazuri suspecte de virus sunt în curs de investigare.
Potrivit oficialilor din domeniul sănătății, bărbatul a fost spitalizat, este în „stare bună” și „nu prezintă niciun risc pentru public”.