Prima pagină » Actualitate » Cazurile de închisoare pe viață de la Iași. Poveștile de groază care îți dau fiori

Cazurile de închisoare pe viață de la Iași. Poveștile de groază care îți dau fiori

Cazurile de închisoare pe viață de la Iași. Poveștile de groază care îți dau fiori
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Închisoarea pe viață este cea mai dură pedepasă ce poate fi aplicată în țara noastră. Până în anul 1989, Codul Penal prevedea, pentru infracțiunile comise în vreme de pace, și pedeapsa cu moartea. Ea a fost abrogată imediat după execuția soților Ceaușescu, înlocuită fiind cu închisoarea pe viață. Infracțiunile pentru care se prevede o astfel de pedeapsă sunt însă foarte puține. Iată cum stă situația la Iași, potrivit Ziarul de Iași.

Codul Penal prevede, în partea sa special, închisoare pe viață pentru o serie de infracțiuni contra umanității sau comise în timp de război, cum ar fi geniocidul, înalta trădare, atentatul care pune în pericol securitatea națională sau părăsirea câmpului de luptă. Pentru infracțiunile „obișnuite”, omorul calificat în circumstanțe agravante, pentru care a și fost condamnat Ahmed Sami el-Bourkadi, ucigașul celor doi tineri din Moara de Vânt, este singura faptă pentru care se prevede pedeapsa.

Aceasta mai poate să fie aplicată în cazul concursului de infarcțiuni, atunci când s-au stabilit mai multe pedepese cu închisoarea, dacă prin contopirea acestora se ajunhe la o condamnare de cel puțin 40 de ani, iar pentru cel puțin una dintre infracțiunile comise pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea pe 20 de ani ori mai mare. Pedeapsa nu poate să fie aplicată minorilor și nici inculpaților care au împlinit vârsta de 65 de ani, până la pronunțarea hotărârii de condamnare. Pentru vârstnici, pedeapsa maximă este de 30 de ani de închisoare.

Precum în majoritatea sistemelor de drept din statele democratice, închisoarea pe viață nu se aplică în țara noastră pe termen nedefinit. Sistemul nostru penal prevede un maxim general de 30 de ani de închisoare. Chiar condamnat „pe viață”, un deținut nu o să petreacă mai mult timp după gratii în cadrul unei singure condamnări.

Existența unei limite concrete este menită să garanteze caracterul educativ al pedepsei. Astfel că, dacă ar ști că nu mai are nicio șansă de a ieși vreodată din închisoare, nimic nu l-ar mai putea împiedica pe un deținut să continue comiterea de infracțiuni grave și după gratii. Astfel că, chiar și în cazul închisorii pe viață, legea poate să prevadă posibilitatea eliberării conditionate, considerându-se că faptul că orice persoană se poate îndrepta. Astfel, durata de 20 de ani reprezintă maximul special al pedepsei pentru omorul calificat.

Dacă se ajunge la eliberare condiționată, ea se face în condițiile supravegherii de către Serviciul de Probațiune pe o perioadă de 10 ani. Pentru infracțiuni „obișnuite”, termenul de supraveghere este de maxim patru ani. La Iași, pedeapsa maximă este una foarte rară. Citește mai departe despre cazurile de închisoare pe viață la Iași AICI.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele