Prima pagină » Actualitate » Ce a schimbat platforma TikTok, înainte de reluarea ALEGERILOR din România. Comisar UE: „Trebuie să ne protejăm democrațiile”

Ce a schimbat platforma TikTok, înainte de reluarea ALEGERILOR din România. Comisar UE: „Trebuie să ne protejăm democrațiile”

Ce a schimbat platforma TikTok, înainte de reluarea ALEGERILOR din România. Comisar UE: „Trebuie să ne protejăm democrațiile”

Funcționari UE au salutat luni schimbările recente făcute de TikTok, cu scopul de a îmbunătăți moderarea conținutului înainte de alegerile prezidențiale din România, programate în mai. Potrivit comisarului european pentru suveranitate tehnologică, Henna Virkkunen, platforma, criticată anterior pentru că nu a blocat interferențele străine, și-a ameliorat eforturile de prevenire a dezinformării. 

Comisia a început o anchetă asupra TikTok în luna decembrie, pentru a stabili rolul platformei în timpul campaniei electorale.

TikTok a angajat mai mulți moderatori de conținut vorbitori de limbă română

Virkkunen a subliniat că, deși îmbunătățirile recente ale TikTok sunt binevenite, supravegherea trebuie să continue pentru ca platformele digitale să respecte standardele UE de securitate a alegerilor. „Trebuie să acționăm decisiv pentru a ne proteja democrațiile”, a afirmat ea.

Vorbind în fața Parlamentului European, Virkkunen a declarat că TikTok a angajat mai mulți moderatori de conținut vorbitori de limbă română și a alocat 120 de angajați suplimentari unui grup de lucru dedicat alegerilor, relatează agenția EFE, citată de Radio România.

Platforma și-a îmbunătățit și capacitatea de a detecta conturi afiliate politic. „Salut această schimbare”, le-a spus Virkkunen parlamentarilor.

Comisia Europeană a lansat în decembrie o investigație formală privind TikTok, invocând preocupări privind rolul ei la alegerile din noiembrie 2023 din România. Acel vot a fost ulterior anulat din cauza numeroaselor nereguli, inclusiv acuzații de propagandă rusă, care s-ar fi răspândit în mare parte prin TikTok.

Controversă privind votul anulat și candidatul interzis

Cursa prezidențială din România a fost reluată după ce Curtea Constituțională a țării a invalidat rezultatele inițiale din noiembrie, invocând fraude electorale și finanțarea ilegală a campaniei.

Autoritățile au acuzat factori străini, în special surse susținute de Rusia, că au influențat alegătorii prin intermediul rețelelor sociale. Noul ciclu electoral a început vineri sub o supraveghere sporită.

Măsuri represive mai ample ale UE împotriva platformelor Big Tech

TikTok nu e singura rețea care se confruntă cu presiuni de reglementare din partea Bruxelles-ului. În concret, Comisia investighează și Apple, Meta  – care deține Facebook și Instagram – și X, pe baza Legii Piețelor Digitale (DMA) și Legii Serviciilor Digitale (DSA), cadre legislative ample menite să limiteze comportamentul monopolist și să protejeze drepturile digitale.

Comisia ia în considerare amenzi pentru ambele companii, dar a amânat decizia finală, deoarece Bruxelles-ul și Washingtonul încearcă să evite escaladarea tensiunilor comerciale transatlantice.

X, deținută de Elon Musk, este de asemenea investigată pentru practicile de moderare a conținutului. Echipele juridice ale UE analizează în prezent documentele prezentate de juriștii companiei ca răspuns la anchetă.

 

Sursă foto: Gândul

 

CITIȚI ȘI:

H.D.Hartmann: „Nicușor Dan este REGELE TikTok-ului acum”

SCANDALUL influencerilor care fac campanie pe TikTok pentru un candidat la Președinția României. Prin intermediul FameUp, li se cere să încalce legea!

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele