Află și tu ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului auto și ce valoare are amenda pentru șoferii care uită să își schimbe permisul de conducere.
Schimbarea permisului auto este o procedură important, fie că este vorba despre expirarea termenului de valabilitate, fie de schimbarea numelui, pierderea, furtul sau deteriorarea documentului.
Permisul auto se poate schimba atunci când termenul de valabilitate expiră. De asemenea, în situații ca schimbarea numelui titularului, pierderea, deteriorarea sau furtul permisului înainte de expirare, se eliberează un duplicat.
Pentru a evita cozile, persoanele pot să-și facă programare online, pe site-ul drpciv.ro. Totodată, taxa aferentă schimbării permisului se poate plăti online pe ghiseul.ro.
Pentru a finaliza acest proces, este esențial să pregătești toate actele necesare. Trebuie să știi că schimbarea permisului auto se poate face fie înainte, fie după expirare. Primul pas este efectuarea unei vizite medicale. Pentru schimbarea permsiului auto, șoferii trebuie să întocmească un dosar care să conțină acte ca:
Înainte de a întocmi dosarul cu toate actele necesare pentru schimbarea permisului, solicitanții trebuie să efectueze vizita medicală și să obțină fișa medicală auto.
În cazul pierderii, reținerii sau furtului permisului de conducere, titularul are obligația de a declara situația pentru a completa cererea de schimbare a permsiului în mod corespunzător. În astfel de situații se eliberează un duplicat al permisului auto. Tot un duplicaat este necesar și când titularul își schimbă numele. Pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere românesc, ai nevoie de următoarele:
Duplicatul permisului de conducere se eliberează pe toată perioada de valabilitate a permsului preschimbat.
Pentru a obține un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, este necesar să prezinți un document emis de o unitate medicală autorizată, care să ateste că solicitantul este apt din punct de vedere medical de a conduce autovehicule din categoria corespunzătoare permisului solicitat (fișa medicală).
Astfel, lista unităților medicale autorizate poate să fie consultată pe site-ul ministerului Sănătății.
Solicitarea eliberării duplicatului permsiului de conducere poate să fie depusă personal de titular la orice serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.
Fișa medicală este un document emis de o unitate medicală autorizată, prin care se atestă că titularii sunt apți din punct de vedere medical pentru a conduce autovehicule.
Pentru a obține fișa medicală este necesară efectuarea examinărilor medicale la următoarele specialități:
Persoanele care au domiciliul sau reședința în România (pentru cel puțin 185 de zile) pot să solicite preschimbarea permisului de conducere strain cu unul românesc, dacă permisul a fost emis de autoritățile specificate în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Dovada domiciliului se face cu documente legale corespunzătoare. Există anumite tipuri de premise de conducere care nu pot fi preschimbate cu permise similare românești. Acestea include:
În cazul în care persoana deține un permis de conducere strain, emis de un stat care face parte din anexele O.M.A.I. nr. 163/2011 și care a fost obținut ca urmare a preschimbării unui permis românesc, iar valabilitatea permisului străin a expirat, el poate fi depus pentru preschimbare. În acest caz, solicitantul va primi un permis românesc similar, dar numai pentru categoriile de permis pe care le-a obținut anterior în România prin examen
Ca să solicite preschimbarea permisului de conducere, solicitantul trebuie să se prezinte personal la serviciul public comunitar regim premise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, de pe raza de competență a domiciliului sau reședinței acestuia, pentru a depune următoarele documente:
Permsiul de conducere se livrează în 5-15 zile de către Poșta Română.
Solcitanții, cu excepția celor care au obținut permisul prin examen, vor primi o dovadă provizorie a dreptului de a circula, valabilă pentru 15 zile. Pentru permisele de conducere obținute prin examen, nu se va emite dovadă provizorie de circulație.
Dacă ești oprit de poliție și se constată că ai permisul expirat în 2025, vei vei primi o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă. De la 1 ianuarie 2025, valoarea unui punct de amendă a crescut, datorită majorării salariului minim brut pe economie la 4.050 lei. Valoarea punctului de amendă este de 202 lei. Permisul expirat poate varia între 1.212 și 1.616 lei.
CITEȘTE ȘI: