Ce au povestit, la Poliție, victimele incendiului de la Prosper. Clanul din spatele întregii afaceri care a pierdut milioane de euro

Publicat: 23/03/2022, 18:11
Actualizat: 03/04/2023, 13:31

O parte dintre proprietarii firmelor care funcționau în complexul comercial Prosper, din Sectorul 5, care a fost mistuit de flăcări, marți după-amiază, au depus plângeri la Secția 18 după ce afacerile lor au fost distruse. Victimele au povestit anchetatorilor ce s-a întâmplat înainte ca focul să cuprindă cu repeziciune întreaga clădire și au menționat că se constituie părți civile. 

După ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au deschis o anchetă, polițiștii bucureșteni așteptau, miercuri, să intre în clădire pentru a realiza cercetarea la fața locului. Procedura a fost, însă, amânată după ce pompierii au interzis accesul în incintă și au stabilit că structura clădirii nu este sigură.

Ca urmare, cauza producerii incendiului nu a putut fi stabilită deocamdată. Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Gândul, că polițiștii au notat datele tuturor chiriașilor de la Prosper, care vor fi chemați, pe rând, pentru a fi audiați.

Bazele de date au ars

Martorii au relatat faptul că focul ar fi izbucnit la nivelul doi al clădirii, acolo unde erau instalate niște aparate de aer condiționat. Inițial, angajații centrului Prosper nu și-au dat seama că a luat foc, și în momentul în care fumul s-a propagat,  aceștia s-au speriat și au părăsit clădirea. Mai mult, firmele și-au pierdut bazele de date și actele necesare funcționării magazinelor.

Pagubele suferite de chiriașii centrului comercial s-ar ridica la o sumă de nivelul milioanelor de euro, bani care reprezintă aparatură electronică și piese de mobilier.

Printre păgubiți se numără mai mulți oameni de afaceri, dar și o cunoscută formație de muzică de petrecere, care amenajase în incinta mall-ului un studio de înregistrări.

Un cunoscut clan, în spatele afacerii Prosper

În același timp, printre cei care aveau spații închiriate la Prosper se numără și omul de afaceri Sorin Florea, proprietarul lanțului de cazinouri „Merkur” și finanțatorul King Promotion, care are contract cu unii dintre cei mai cunoscuți boxeri profesioniști români, între care și multiplul campion Bogdan Dinu.

Încă nu știu ce s-a întâmplat ca cazino. Spațiul este la parter, iar acolo nu a ars. Este posibil, însă, să fie inundație. Când o sa putem intra, o să evaluăm eventualele pagube”, a declarat Florea.

Surse apropiate anchetei au spus, pentru Gândul, că mall-ul Prosper era controlat de un cunoscut clan interlop din Sectorul 5. Conform anchetatorilor, clanul ar fi început să facă avere încă din anii ’90, când ar fi început să vândă sucuri la dozator.

Ulterior, cu banii câștigați, interlopii ar fi început să facă investiții imobiliare, printre care și clădirea în care funcționa mall-ul distrus de incendiu.

A fost deschis dosar penal pentru distrugere

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 anunţă, miercuri, într-un comunicat de presă, că a fost deschis un dosar penal după incendiul de la complexul comercial Prosper din București, iar cercetarea vizează infracţiunea de distrugere. Anchetatorii trebuie să verifice dacă focul a fost pus sau e vorba de o defecțiune tehnică.

Anchetatorii încearcă să stabilească de ce a izbucnit incendiul. Pentru asta, procurorii și specialiștii ISU fac cercetare la fața locului și au izolat perimetrul. Parte a anchetei sunt și cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții, care trebuie să stabilească dacă e risc de prăbușire a clădirii; dacă acest risc există, clădirea va fi demolată.

Pentru lichidarea incendiului de la centrul comercial, care a fost distrus complet de flăcări, au intervenit marți peste 160 de pompieri cu 27 autospeciale. Focul a fost stins după aproximativ nouă ore, fără a fi înregistrate victime.

Centrul comercial din sectorul 5 care s-a făcut scrum marți nu avea autorizaţie pentru securitate la incendiu. Proprietarul a fost amendat de două ori din această cauză, în 2018 şi anul trecut.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?