Ce au văzut în ultimele clipe excursioniștii de pe Titan. Cum trebuie să te îmbraci și de ce nu este recomandat să mănânci fasole într-un submarin mic

Ce au văzut în ultimele clipe excursioniștii de pe Titan. Cum trebuie să te îmbraci și de ce nu este recomandat să mănânci fasole într-un submarin mic
Publicat: 03/07/2023, 17:21
Actualizat: 03/07/2023, 17:27

Pasagerii expediției Titan au fost sfătuiți să nu mănânce fasole, varză, linte, năut, cereale integrale, pere, mere  – adică alimente bogate în fibre – înainte de submersie. Nici cafeaua nu a fost recomandată. Altfel, ei au fost echipați ca pentru o excursie montană, căciuli, cizme, șube, căști de protecție. Genul de muzică country a fost scos din playlist, la cererea lui Stockton Rush, fondator și director executiv al OceanGate. Ultimul lucru pe care l-au văzut expediționarii înainte de dezintegrarea submarinului turistic au fost licurici, adică niște creaturi marine bioluminescente.

Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan au primit mai multe recomandări înainte de călătoria cu sfârșit tragic spre epava Titanicului, de pe fundul Oceanului Atlantic, relatează Sky News. Publicația a relatat despre modul în care cei cinci s-au pregătit pentru călătoria care ar fi trebui să dureze 12 ore, însă Titan nu s-a mai întors întreg la suprafață.

Titan s-a scufundat pe 18 iunie pentru a vizita epava Titanicului, dar contactul s-a pierdut la mai puţin de două ore de la plecare. Resturi ale submersibilului, descoperite pe fundul oceanic la o distanţă de 488 de metri de epava Titanicului, la o adâncime de aproximativ 4 kilometri, au fost aduse la 10 zile de la implozie la ţărm, la St. John’s, în provincia canadiană Newfoundland şi Labrador.

Excursioniștii temerari

Printre cei aflați la bordul submersibilului pentru o aventură turistică de 250.000 de dolari de persoană, s-au numărat miliardarul și aventurierul britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, afaceristul de origine pakistaneză Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, împreună cu fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, ambii cetățeni britanici.

De asemenea, la bord se mai aflau oceanograful francez și cel mai mare expert în Titanic Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, și Stockton Rush, fondator și director executiv al OceanGate.

Recomandări utile pentru călătoria cu submersibilul Titan

Cei cinci excentrici au fost sfătuiți să adopte o dietă săracă în fibre înainte de ziua plecării în călătorie, iar în dimineața scufundării să nu bea cafea.

De asemenea, li s-a cerut să își încarce melodiile preferate pe telefon pentru a le asculta pe un difuzor Bluetooth, iar fondatorul OceanGate a insistat să nu fie inclusă muzică country.

Pasagerilor li s-a spus să poarte șosete groase și o căciulă, deoarece se va face mai frig cu cât submersibilul va coborî înspre epava Titanicului.

Christine Dawood, soția omului de afaceri pakistanez, a declarat că el și fiul lor au primit costume OceanGate, pantaloni impermeabili, o jachetă impermeabilă portocalie, cizme cu vârf de oțel, veste de salvare și căști de protecție. De asemenea, cei cinci au fost avertizați să evite să se ude la picioare din cauza condensului care se va forma pe podea.

Ultimele vedenii

În timpul scufundării, pasagerii ar fi văzut creaturi marine bioluminescente doar prin hubloul de 53 de cm, pe drumul spre epava Titanicului, deoarece proiectoarele au fost stinse pentru a economisi bateria.

Pilotul stătea, de obicei, în partea din spate a submersibilului, departe de hublou. Ceilalți stăteau cu spatele la pereții mini-submarinului.

Potrivit New York Times, submersibilul cobora de obicei cu aproximativ 25 de metri pe minut, astfel încât cei de la bord nu simțeau mișcarea.

Moarte instantanee

Resturile găsite sugerează că nava a suferit o „implozie catastrofală” cauzând decesul instantaneu al tuturor celor cinci persoane aflate la bord, a declarat fostul director al departamentului de medicină subacvatică și radiații al US Navy Dale Mole.

Comentariul a fost făcut după ce BBC a fost informat de un prieten al pasagerilor de la bordul Titan că printre resturile descoperite se numără „un cadru de aterizare și un capac din spate al submersibilului”. Dale Mole, fost medic al marinei americane, a declarat că afirmația este „un indiciu al unei implozii”. „Moartea a fost instantanee”, a spus el.

Citiți și: „Presupuse RĂMĂȘIȚE umane”, găsite printre resturile submersibilului Titan care a făcut implozie în Oceanul Atlantic 

„Suntem SIGILAȚI”. Cum stăteau persoanele care au urcat la bordul submersibilului Titan. Imagini surprinse de foști pasageri ai navei – VIDEO

Băiatul de 19 ani care a MURIT la bordul submersibilului Titan luase cu el un cub Rubik. Voia să doboare un record mondial

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii