Ce cheltuieli decontează Guvernul României pentru militarii NATO care participă la parada de 1 Decembrie. Sumele alocate pentru fotografii, apă minerală, sucuri, cafele și gustări

Ce cheltuieli decontează Guvernul României pentru militarii NATO care participă la parada de 1 Decembrie. Sumele alocate pentru fotografii, apă minerală, sucuri, cafele și gustări
Publicat: 29/11/2022, 14:30
Actualizat: 30/11/2022, 18:10

Ziua Națională a României va fi marcată, ca în fiecare an, și de o paradă militară organizată de Ministerul Apărării Națională (MApN), anul acesta urmând să participe la festivitățile desfășurate în București și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO), dar și din Republica Moldova.

În acest context, Guvernul României a adoptat o Hotărâre de Guvern – nr. 1406/2022 – privind ”aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfăşurării şi finanţării, în anul 2022, a paradei militare naţionale prilejuite de data de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României”. O astfel de ceremonie implică și o serie întreagă de cheltuieli, fiind vorba nu numai de transport, și de asigurarea cazării și hranei pentru militarii NATO care vor sosi la București și vor participa la parada militară, iar Gândul prezintă sumele pe care Guvernul României le va deconta cu această ocazie.

Potrivit notei de fundamentare, pe lângă detașamente MApN, MAI, SRI, SPP, STS și ANP, la parada de 1 Decembrie vor participa și militari aparținând unor state membre NATO sau partenere, așa cum este cazul Republicii Moldova.

Având în vedere că parada militară națională cu ocazia Zilei Naționale a României este o tradiție națională, s-a decis organizarea și desfășurarea acesteia la data de 1 Decembrie 2022 în Municipiul București, cu participarea efectivelor din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Ținând cont de statutul României de membru NATO și UE, alături de blocul de paradă reprezentative ale instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională  vor participa și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO și a Republicii Moldova.

Participarea acestor detașamente reprezentative, la parada militară națională, reflectă aprofundarea relațiilor de cooperare dintre Armata României și armatele statelor invitate în cadrul unor activități bilaterale, exerciții comune de mare vizibilitate sau al misiunilor internaționale la care au participat în teatrele de operații”, s-a precizat în nota de fundamentare.

Cel mult 600 de persoane vor face parte din detașamentele statelor membre NATO și partenere

Pentru formarea blocurilor de paradă, fiecare detașament reprezentativ se constituie, de regulă, dintr-un număr de 30 militari. Ministerul Apărării Naționale va asigura – în perioada 26.11-02.12.2022 – transportul, cazarea și hrănirea militarilor armatelor străine invitate.

Potrivit aceleiași note de fundamentare, cel mult 600 de persoane aparținând statelor membre NATO și partenere vor fi invitate la ceremonia care va marca ziua de 1 Decembrie, fiind stabilite și limitele maxime de cheltuieli – transport, cazare, hrană erc. – care vor putea fi decontate de MApN.

Suma alocată fotografiilor, mai mare decât cea alocată pentru hrană

Limitele maxime de cheltuieli cuprinse în anexa la actul normativ au fost determinate având în vedere sumele alocate pentru personalul militar român în ceea ce priveşte hrănirea, transportul şi cazarea în condiţiile specifice desfăşurării antrenamentelor de defilare şi a paradei militare.

Cheltuielile pentru acțiunile de protocol necesare în vederea desfășurării normale și eficiente a paradei pentru Ziua Națională a României, au fost calculate în baza actelor normative în vigoare și a indicelui prețurilor de consum, inclusiv la produsele și serviciile turistice, cu încadrarea în fondurile financiare prevăzute în bugetul Ministerului Apărării Naționale

Extras din Nota de Fundamentare

Limitele maxime de cheltuieli sunt stabilite în ANEXA acestei Hotărâri de Guvern, defalcate pe două categorii:

  • Limitele maxime de cheltuieli pentru personalul detașamentelor armatelor statelor membre NATO și partenere invitate la parada militară națională din 1 Decembrie 2022
  • Limitele maxime de cheltuieli pentru personalul român însoțitor

După cum se poate observa, în ceea ce privește personalul detașamentelor armatelor statelor membre NATO și partenere, limitele maxime ale cheltuielilor sunt următoarele:

  • Hrana zilnică – 105 lei/persoană/zi
  • Pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări sunt alocați 20 lei/zi/persoană
  • La capitolul ”alte cheltuieli” (vizitarea unor obiective turistice din București și efectuarea de fotografii), suma alocată este mai mare decât cea alocată pentru hrană – 135 lei/zi/persoană.

În ceeea ce privește personalul român însoțitor, pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări este alocată aceeași sumă de 20 lei/zi/persoană, în timp ce suma de 135 lei/zi/persoană este alocată pentru efectuarea de fotografii și vizitarea unor obiective turistice din București.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația