Ce cheltuieli decontează Guvernul României pentru militarii NATO care participă la parada de 1 Decembrie. Sumele alocate pentru fotografii, apă minerală, sucuri, cafele și gustări

Ce cheltuieli decontează Guvernul României pentru militarii NATO care participă la parada de 1 Decembrie. Sumele alocate pentru fotografii, apă minerală, sucuri, cafele și gustări
Publicat: 29/11/2022, 14:30
Actualizat: 30/11/2022, 18:10

Ziua Națională a României va fi marcată, ca în fiecare an, și de o paradă militară organizată de Ministerul Apărării Națională (MApN), anul acesta urmând să participe la festivitățile desfășurate în București și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO), dar și din Republica Moldova.

În acest context, Guvernul României a adoptat o Hotărâre de Guvern – nr. 1406/2022 – privind ”aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfăşurării şi finanţării, în anul 2022, a paradei militare naţionale prilejuite de data de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României”. O astfel de ceremonie implică și o serie întreagă de cheltuieli, fiind vorba nu numai de transport, și de asigurarea cazării și hranei pentru militarii NATO care vor sosi la București și vor participa la parada militară, iar Gândul prezintă sumele pe care Guvernul României le va deconta cu această ocazie.

Potrivit notei de fundamentare, pe lângă detașamente MApN, MAI, SRI, SPP, STS și ANP, la parada de 1 Decembrie vor participa și militari aparținând unor state membre NATO sau partenere, așa cum este cazul Republicii Moldova.

Având în vedere că parada militară națională cu ocazia Zilei Naționale a României este o tradiție națională, s-a decis organizarea și desfășurarea acesteia la data de 1 Decembrie 2022 în Municipiul București, cu participarea efectivelor din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Ținând cont de statutul României de membru NATO și UE, alături de blocul de paradă reprezentative ale instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională  vor participa și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO și a Republicii Moldova.

Participarea acestor detașamente reprezentative, la parada militară națională, reflectă aprofundarea relațiilor de cooperare dintre Armata României și armatele statelor invitate în cadrul unor activități bilaterale, exerciții comune de mare vizibilitate sau al misiunilor internaționale la care au participat în teatrele de operații”, s-a precizat în nota de fundamentare.

Cel mult 600 de persoane vor face parte din detașamentele statelor membre NATO și partenere

Pentru formarea blocurilor de paradă, fiecare detașament reprezentativ se constituie, de regulă, dintr-un număr de 30 militari. Ministerul Apărării Naționale va asigura – în perioada 26.11-02.12.2022 – transportul, cazarea și hrănirea militarilor armatelor străine invitate.

Potrivit aceleiași note de fundamentare, cel mult 600 de persoane aparținând statelor membre NATO și partenere vor fi invitate la ceremonia care va marca ziua de 1 Decembrie, fiind stabilite și limitele maxime de cheltuieli – transport, cazare, hrană erc. – care vor putea fi decontate de MApN.

Suma alocată fotografiilor, mai mare decât cea alocată pentru hrană

Limitele maxime de cheltuieli cuprinse în anexa la actul normativ au fost determinate având în vedere sumele alocate pentru personalul militar român în ceea ce priveşte hrănirea, transportul şi cazarea în condiţiile specifice desfăşurării antrenamentelor de defilare şi a paradei militare.

Cheltuielile pentru acțiunile de protocol necesare în vederea desfășurării normale și eficiente a paradei pentru Ziua Națională a României, au fost calculate în baza actelor normative în vigoare și a indicelui prețurilor de consum, inclusiv la produsele și serviciile turistice, cu încadrarea în fondurile financiare prevăzute în bugetul Ministerului Apărării Naționale

Extras din Nota de Fundamentare

Limitele maxime de cheltuieli sunt stabilite în ANEXA acestei Hotărâri de Guvern, defalcate pe două categorii:

  • Limitele maxime de cheltuieli pentru personalul detașamentelor armatelor statelor membre NATO și partenere invitate la parada militară națională din 1 Decembrie 2022
  • Limitele maxime de cheltuieli pentru personalul român însoțitor

După cum se poate observa, în ceea ce privește personalul detașamentelor armatelor statelor membre NATO și partenere, limitele maxime ale cheltuielilor sunt următoarele:

  • Hrana zilnică – 105 lei/persoană/zi
  • Pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări sunt alocați 20 lei/zi/persoană
  • La capitolul ”alte cheltuieli” (vizitarea unor obiective turistice din București și efectuarea de fotografii), suma alocată este mai mare decât cea alocată pentru hrană – 135 lei/zi/persoană.

În ceeea ce privește personalul român însoțitor, pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări este alocată aceeași sumă de 20 lei/zi/persoană, în timp ce suma de 135 lei/zi/persoană este alocată pentru efectuarea de fotografii și vizitarea unor obiective turistice din București.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă....
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Ea este Larisa, tânăra care a sfârșit alături de tatăl ei în râul Buzău. Ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Ziua în care se publica una dintre cele mai celebre cărţi din istorie