Inspectorii ANPC au controlat, în weekend, mai multe spitale din Capitală, iar la Elias au găsit tot felul de probleme la blocul alimentar. În plus, tot aici, porțiile de mâncare pentru pacienți erau mai mici decât ce era stipulat în meniu.
În schimb, la Spitalul Universitar, blocul alimentar era igienizat corespunzător, „de dat exemplu”, spun inspectorii ANPC.
Potrivit ANPC, a fost inițiat un control operativ cu privire la respectarea legislației în vigoare pentru protecția consumatorilor de servicii medicale, în blocurile alimentare a două spitale din București.
Astfel, în blocul alimentar de la Spitalul „Elias” s-au constatat următoarele deficiențe:
De asemenea, grilele aerului din camera frigorifică prezentau strat grosier de praf și erau neigienizate de câteva luni, iar un cântar nu avea verificare metrologică.
„Au fost verificate prin cântărire un număr de 20 porții de mâncare, care aveau un gramaj cuprins între max. 40 și 50 de grame, contrar meniului și fișei tehnice, unde se menționează un gramaj de 70 grame per porție, rezultând o lipsă de aproximativ 30 gr la fiecare porție.
În acest spital sunt prezenți peste 400 de bolnavi, în funcție de fluctuația pacienților. Astfel, rezultă peste 12 kg pui lipsă din hrană proteică a bolnavilor (400×30 gr)”, arată ANPC.
Mai departe, inspectorii spun că au identificat „pâine feliată având pe ambalaj recomandarea producătorului «a se consumă înainte de 22.02.2025», aceasta fiind expirată. A fost identificat un vas neconform și neigienizat, cu margarină în proporție de 80%, restul fiind ulei vegetal, margarina fiind interzisă a se procesa termic. Acest amestec era folosit pentru prăjirea cartofilor sau a altor preparate din meniul oferit bolnavilor”.
În context, au fost aplicate 3 amenzi contravenționale în valoare de 30.000 lei și a fost dispusă măsura de remediere a deficiențelor constatate în termen de 30 de zile.
CITEȘTE: