Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te lași de FUMAT. Rețete care te vor ajuta să renunți la acest viciu nociv

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te lași de FUMAT. Rețete care te vor ajuta să renunți la acest viciu nociv
Foto: Envato
Publicat: 19/03/2023, 15:18
Actualizat: 19/03/2023, 15:33

Fumatul este un viciu pe care îl au numeroase persoane, de la tineri până la vârstnici. Fumatul este un viciu dăunător organismului, mii de oameni murind în fiecare an din cauza acestuia. 

Specialiștii recomandă renunțarea la fumat pentru ca efectele nocive să fie minimizate sau chiar inversate.

Fumatul afectează aspectul pielii prin faptul că îngustează vasele de sânge, reducând fluxul de oxigen și nutrienți către piele. Cercetările sugerează că persoanele care fumează au mai puține fibre de colagen și elastină, proteine cheie pentru sănătatea și fermitatea pielii, potrivit Healthyline.

În plus, fumatul afectează pielea, iar tenul va arăta cenușiu sau roșiatic ori poate provoca pete de vârstă și riduri premature și poate agrava afecțiuni ale pielii precum psoriazisul sau eczema.

Ce se întâmplă în corpul tău când te lași de fumat

Însă, atunci când te lași de fumat, imediat apar mai multe beneficii. Potrivit unei cercetări din 2012, renunțarea la fumat poate reduce petele de vârstă, roșeața și alte semne de decolorare.

Un mic studiu din 2010 a concluzionat că renunțarea la fumat a dus la o reducere cu 13 ani a ”vârstei biologice” a participanților (referindu-se la aspectul pielii, n.r.). Cercetătorii au bazat acest număr pe factori precum luminozitatea, netezimea, elasticitatea și colorarea pielii.

Rețete pentru a te lăsa de fumat

Suc de grapefruit

Ingrediente necesare:
– o jumătate de grapefruit
– o jumătate de portocală
– 200 ml de ceai (poate fi oricare tip pe care îl preferi)
– 30 ml ulei de măsline
– 30 grame ulei de nuca de cocoș
– o linguriță de bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:
Grapefruitul și portocale trebuie stoarse bine, iar în recipientul în care faceți această operațiune trebuie amestecate, pe rând, toate ingredientele. Băutura care va ajută să combateți „poftă” de țigări trebuie să fie omogenă.

Se poate turna într-o sticlă, pe care să o iei cu ține oriunde mergi, sau se consumă pe loc, după preferință. Însă, de fiecare dată când vei simți nevoia să iei o pauză de țigară, încearcă să nu o faci. În schimb, poți lua câteva guri din acest amestec pe baza de grapefruit. Dacă vei consumă băutură zilnic, amestecul va ajută și la curățarea plămânilor. Dar și la eliminarea substanțelor toxice conținute de țigări, din organism, potrivit avantaje.ro.

Băutură cu ceai verde

Ingrediente necesare:
– 150 ml ceai verde frunze, lăsat la infuzat 5 minute, după care lăsat la răcit
– 3 kiwi
– o gutuie
– o portocală
– 10 fire de coriandru verde

Mod de preparare:

Ceaiul verde se prepară din o linguriță de frunze și 150 ml apă. Se lasă la răcit aproximativ un sfert de ora, până când ajunge la temperatura camerei. Fructele se spală foarte bine și se decojesc, după care se bagă în storcător.

Mai apoi, amestecul rezultat se adaugă în paharul în care aveți ceaiul verde răcit și se amestecă foarte bine, până la omogenizare. Este recomandat că această băutură să se consumă proaspătă, în doar câteva minute după preparare. Metodă se pune în practică zilnic, timp de 2 luni de zile, iar efectele contra fumatului nu vor întârzia să apă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase