Ce se va întâmpla de acum cu vaccinul AstraZeneca în România? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță despre utilizarea acestui ser

Ce se va întâmpla de acum cu vaccinul AstraZeneca în România? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță despre utilizarea acestui ser
Ce se va întâmpla de acum cu vaccinul AstraZeneca în România? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță despre utilizarea acestui ser. Sursa: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 02/04/2021, 10:22

Autoritățile din România nu intenționează să modifice modul în care este utilizat vaccinul AstraZeneca în țara noastră, chiar dacă unele țări europene, printre care și Germania, au decis să îl administreze doar persoanelor peste 60 de ani, ca urmare a apariției unor tromboze în rândul pacienților tineri.

Anunțul a fost făcut la Digi24 de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, care a adăugat că orice eventuală decizie în acest sens va fi luată în România numai pe baza unor date științifice clare și la recomandarea autorităților europene.

Valeriu Gheorghiță mai spune că în România nu au fost observate, din punct de vedere statistic, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca față de perioadele anterioare.

„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021.

Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe. Aceasta este populaţia care mai frecvent face aceste evenimente. Chiar şi în România, ne-am uitat, sunt mai frecvente cazurile la persoanele sub 55 de ani, comparativ cu persoanele peste 55 de ani”, spune Valeriu Gheorghiță.

El adaugă că în acest moment nu există dovezi care să arate o legătură între vaccinul AstraZeneca și apariția trombozelor. Din acest motiv, nu este luată în calcul modificarea schemei de vaccinare cu acest ser.

Trombozele apar cu precădere la persoanele tinere

Specialistul a mai explicat că trombozele apar cu precădere la vârsta tânără.

„Nu avem nişte date ştiinţifice în momentul de față, validate de către experti ai agenţiei de reglementare europene, care să confirme în primul rând o legătură de cauzalitate. În al doilea rând, nu s-au identificat nişte factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice. Se pare că nu ţine nici de sex, nici de vârstă, nici de alți factori individuali de risc, practic nu s-a putut creiona un profil de risc.

Însă avem nişte informaţii foarte clare. Uitându-ne ce se întâmplă la populaţia generală, ştim că aceste evenimente trombotice, tromboza de sinus venos cerebral, apare cu precădere la vârsta tânără, între 35 până la 45 de ani, cel mai frecvent, că apare de zece ori mai frecvent la persoanele de sex feminin, comparativ cu persoanele de sex masculin, deci avem un raport de 10 la 1 între aceste evenimente”, a spus Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: Vaccinul AstraZeneca este sigur

Coordonatorul campaniei de vaccinare mai spune că datele referitoare la vaccinul AstraZeneca și eventualele reacții adverse grave ale acestuia sunt analizate permanent.

Totodată, el a adăugat că potrivit datelor de până acum, serul celor de la AstraZeneca este unul sigur, iar beneficiile administrării sale depășesc cu mult riscurile.

„Chiar în cazul acelor evenimente raportate, temporal asociate cu vaccinul de la AstraZeneca, tot aceleaşi categorii de vârstă sunt, se pare, interesate în aceste evenimente, cum se întâmplă în fondul populaţiei generale. Nu avem un semnal că este afectată o altă categorie de vârstă sau anumiţi factori de risc preexistenţi.

Din acest motiv, datele sunt în continuă analiză şi sunt implicaţi experţi redutabili în acest sens, atât de la agenţiile de reglementare naţionale ale ţărilor membre UE, cât şi de la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului”, a adăugat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Însă trebuie să înţelegem un lucru cert la acest moment: este un vaccin sigur ale cărui beneficii depăşesc cu mult riscurile vaccinării”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta mai spune că între 6 și 9 aprilie sunt așteptate noi concluzii şi noi precizări în legătură cu situaţia vaccinului de la AstraZeneca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun