Utilizarea căștilor cu anulare a zgomotului de fond ar trebui efectuată cu grijă, potrivit specialiștilor. Potrivit datelor, tot mai mulți tineri europeni se confruntă cu probleme de auz. Iată ce spun medicii.
Astfel de dispozitive ar trebui utilizate cu moderație, susțin specialiștii. În Europa, de exemplu, tot mai mulți tineri încep să se confrunte cu probleme de auz. Deși utilizarea căștilor cu anulare a zgomotului de fond a devenit tot mai populară, medicii se arată îngrijorați. A fost descoperită o legătură între folosirea excesivă a acestor dispozitive și anumite tulburări auditive.
Este drept că astfel de dispozitive ne pot ajuta să ascultăm mai clar muzica, anumite podcasturi sau coversațiile telefonice. Deși au numeroase beneficii, căștile cu anulare a zgomotului de fond ar putea fi periculose – în trafic, de exemplu. În urma analizelor mai multor clinici de audiologie din Marea Britanie, s-a constatat faptul că tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de procesare a sunetelor. N-ar fi legat de o problemă a urechii, ci de una neurologică, potrivit profesorului doctor Sebastian Cozma, fondatorul Societății Românii de Audiologie și Patologie a Comunicării.
„Tot ce este în exces dăunează. Dacă suprimi mediul înconjurător ca informație sonoră pentru ore pe zi și zile pe lună și luni din an în activitățile curente, creierul are mai puține informații și atunci poate suferi în timp. Se deprofesionalizează”, a susținut prof. dr. Sebastian Cozma, arată Știrile Pro Tv.
„Utilizarea lor îndelungată poate duce la o posibilă pierdere a percepției sunetelor și în special a sunetelor care ne pot avertiza, cum ar fi claxoanele sau vocile din jur. Au început să apară adolescenți de 12-13 ani care se confruntă cu tulburare de procesare auditivă. La o vârstă atât de fragedă duce la deficit de atenție, tulburări de echilibru, tulburări de comportament, duce la tulburări de învățare”, a susținut Alina Florentina Georgescu, expert în terapie sonoră.
Oamenii de știință au dezvăluit ce organe umane au putut fi produse de la zero, în laborator
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ
Sursă video: Știrile Pro TV