Ce știm despre hepatita misterioasă care poate afecta grav copiii. Dr. Craiu: „Pare neobișnuit de severă. 10% dintre copii au nevoie de transplant”

Ce știm despre hepatita misterioasă care poate afecta grav copiii. Dr. Craiu: „Pare neobișnuit de severă. 10% dintre copii au nevoie de transplant”
Publicat: 26/04/2022, 12:54
Actualizat: 26/04/2022, 12:55

Medicul Mihai Craiu vorbește despre datele care există, până la această oră, despre noul tip de hepatită care afectează copiii. „Pare neobișnuit de severă. 10% dintre copii au nevoie de transplant”, afirmă el.

„În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat niciun virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă.

Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății) au avut nevoie de transplant hepatic”, notează medicul, într-o postare pe Facebook.

Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces, adaugă el.

„Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritățile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția. OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri – vezi documentul de mai sus”, adaugă medicul Mihai Craiu.

Ce putem face?

Conform sursei citate, este indicat să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului.

„Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm exact doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect. Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale.

Pentru moment este util să știm să recunoaștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid.

Panica și automedicația sigur nu ajută”, conchide el.

Ministerul Sănătății, detalii despre cazul de hepatită acută severă cu cauză necunoscută la un copil din România: „Nu a călătorit în străinătate”

Ministerul Sănătății a oferit detalii despre cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România. Este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată la un spital de specialitate din 4 aprilie.

Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în dată de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

„Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.

Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, potrivit comunicatului MS.

Cel puțin un copil a murit și 17 au avut nevoie de transplant de ficat, la nivel mondial

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data pe 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârste între 1 lună și 16 ani.

Aceste cazuri au prezentat insuficientă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter.

La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

Organizația Mondială a Sănătății arăta că cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani au fost identificate în 11 țări. Cel puțin un copil a murit și 17 au avut nevoie de transplant de ficat.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult