Cele mai atractive salarii. Cât mai câștigă un român în Anglia, Italia, Spania și Germania

Cele mai atractive salarii. Cât mai câștigă un român în Anglia, Italia, Spania și Germania
Publicat: 23/10/2021, 10:02
Actualizat: 23/10/2021, 10:27

Unul dintre cei mai mari factori de motivare care îi determină pe oameni să accepte o ofertă de muncă este stimulentul/salariul. În topul ţărilor preferate de români, cele mai atractive salarii sunt în Germania, unde salariul minim pe economie este de 1.614 euro pe lună, și Marea Britanie, o țară în care mulți conaționali câștigă 1.598 de euro pe lună. Germania are al cincilea cel mai mare salariu minim pe economie din Europa.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), la 1 ianuarie 2021, populația rezidentă a României era de 19.186.000 de persoane. Cu 142.000 sub numărul înregistrat la 1 ianuarie 2020. Una dintre principalele explicații pentru scădere este legată de emigrare.

În topul ţărilor preferate de români, cele mai atractive salarii sunt în Germania

În topul ţărilor preferate de români se află Italia. La  la 1 ianuarie 2021, în această țară erau 1.137.728 de rezidenți români, potrivit datelor Institutului Național de Statistică din Italia, citate de EVZ.

Cei mai mulți locuiau în regiunea Lazio (210.315), fiind urmată de Lombardia (171.879) și Piemonte (136.853). O asistentă medicală câștigă aproximativ 2.000 de euro pe lună în Italia, în timp ce un șofer de TIR câștigă 2.500 de euro net.

A două țară preferată de români este Spania. Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației anunța la sfârșitul anului 2020 că în Spania trăiau 1.079.726 de rezidenți români. În această țară, salariul minim pe economie este de 1.108 euro pe lună.

Marea Britanie se află pe locul 3 în topul ţărilor preferate de români. Mai ales Anglia este o țară în care mulți conaționali doresc să muncească. În acest context, aproape 950.000 de români au cerut rezidență în Marea Britanie până la 23 iunie 2021.

Potrivit datelor Eurostat,  salariul minim pe economie din Marea Britanie era de 1.598 de euro pe lună în iunie 2020.

În Germania trăiau 799.180 de români la începutul anului 2020. Asta însemna o creștere cu 100.000 față de 2018. Salariul minim pe economie în acest stat este 1.614 euro pe lună.

Topul celor mai mari salarii minime pe economie din Europa

Conceptul de salariu minim a apărut pentru prima dată pe cealaltă parte a globului. Noua Zeelandă a fost pioniera în implementarea unei legi privind salariul minim, făcând acest lucru în 1894, în încercarea de a crește venitul mediu al muncitorilor necalificați.

Un salariu minim este cel mai mic salariu pe oră care este permis prin lege sau prin acord special și variază în întreaga lume. Majoritatea țărilor din Europa, cu excepția Danemarcei, Suediei, Finlandei, Italiei, Ciprului și Austriei, aplică un salariu minim național.

Luxemburgul are cel mai mare salariu minim din Europa și este ajustat la fiecare doi ani, în conformitate cu evoluția costului vieții luxemburgheze. Adică dacă indicele prețurilor de consum crește cu un anumit procent, salariile sunt ajustate cu același procent. În septembrie 2021 , era de 12,73 EUR pe oră pentru toți lucrătorii cu vârsta de 18 ani sau mai mult. Pentru lucrătorii adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 17-18 ani, este de 10,18 euro pe oră, iar pentru cei cu vârsta între 15-17 ani, este de 9,55 euro pe oră. Pentru muncitorii calificați, aceasta ajunge până la 15,27 EUR pe lună.

Irlanda are al doilea cel mai mare salariu minim din Europa, la 10,20 EUR pe oră pentru muncitorii adulți calificați (clasificati ca persoane cu vârsta de 20 de ani sau mai mult), cu unele excluderi. Pentru lucrătorii adolescenți cu vârsta sub 18 ani, acesta este de 7,14 EUR pe oră, care crește la 8,16 EUR pe oră la împlinirea vârstei de 18 ani și 9,18 EUR pe oră la 19 ani.

Olanda are al treilea cel mai mare salariu minim din Europa și este ajustat de două ori pe an, în conformitate cu modificările salariilor medii convenite colectiv în Olanda. Din iulie 2021, salariul minim pentru un adult cu vârsta de 21 de ani sau mai mult este de 1.701 EUR pe lună.

Salariul minim în Olanda începe la vârsta de 15 ani și se mărește anual până când angajatul a împlinit vârsta de 21 de ani și peste. Este stabilit ca o rată lunară mai degrabă decât un salariu pe oră, deoarece„ numărul de ore într-o săptămână de lucru poate diferi de la o afacere la alta și, în general, variază de la 36 la 40 de ore pe săptămână.

Belgia are al patrulea cel mai mare salariu minim din Europa, precum și o săptămână legală de lucru stabilită de 38 de ore, cu excepții prevăzute pentru anumite industrii. Salariul minim național în Belgia este de 1.625,72 EUR pe lună, dar anumite industrii au și propriile lor salarii minime stabilite.

Salariul minim în Belgia este decis atât la nivel guvernamental, cât și prin contracte colective de către industriile individuale din sectoarele lor.

Germania are al cincilea cel mai mare salariu minim din Europa, la 9,60 EUR pe oră pentru toți angajații cu vârsta peste 18 ani. Salariul minim este actualizat la fiecare doi ani, pe baza recomandărilor Comisiei pentru Salariul Minim, un grup nou numit la fiecare cinci ani cu voluntari formați dintr-un președinte, șase membri permanenți cu drept de vot și doi membri consultanți aleși din comunitatea științifică care nu au drept de vot în Comisie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Câți dintre români recunosc că traversează strada neregulamentar?