Cele mai atractive salarii. Cât mai câștigă un român în Anglia, Italia, Spania și Germania

Cele mai atractive salarii. Cât mai câștigă un român în Anglia, Italia, Spania și Germania
Publicat: 23/10/2021, 10:02
Actualizat: 23/10/2021, 10:27

Unul dintre cei mai mari factori de motivare care îi determină pe oameni să accepte o ofertă de muncă este stimulentul/salariul. În topul ţărilor preferate de români, cele mai atractive salarii sunt în Germania, unde salariul minim pe economie este de 1.614 euro pe lună, și Marea Britanie, o țară în care mulți conaționali câștigă 1.598 de euro pe lună. Germania are al cincilea cel mai mare salariu minim pe economie din Europa.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), la 1 ianuarie 2021, populația rezidentă a României era de 19.186.000 de persoane. Cu 142.000 sub numărul înregistrat la 1 ianuarie 2020. Una dintre principalele explicații pentru scădere este legată de emigrare.

În topul ţărilor preferate de români, cele mai atractive salarii sunt în Germania

În topul ţărilor preferate de români se află Italia. La  la 1 ianuarie 2021, în această țară erau 1.137.728 de rezidenți români, potrivit datelor Institutului Național de Statistică din Italia, citate de EVZ.

Cei mai mulți locuiau în regiunea Lazio (210.315), fiind urmată de Lombardia (171.879) și Piemonte (136.853). O asistentă medicală câștigă aproximativ 2.000 de euro pe lună în Italia, în timp ce un șofer de TIR câștigă 2.500 de euro net.

A două țară preferată de români este Spania. Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației anunța la sfârșitul anului 2020 că în Spania trăiau 1.079.726 de rezidenți români. În această țară, salariul minim pe economie este de 1.108 euro pe lună.

Marea Britanie se află pe locul 3 în topul ţărilor preferate de români. Mai ales Anglia este o țară în care mulți conaționali doresc să muncească. În acest context, aproape 950.000 de români au cerut rezidență în Marea Britanie până la 23 iunie 2021.

Potrivit datelor Eurostat,  salariul minim pe economie din Marea Britanie era de 1.598 de euro pe lună în iunie 2020.

În Germania trăiau 799.180 de români la începutul anului 2020. Asta însemna o creștere cu 100.000 față de 2018. Salariul minim pe economie în acest stat este 1.614 euro pe lună.

Topul celor mai mari salarii minime pe economie din Europa

Conceptul de salariu minim a apărut pentru prima dată pe cealaltă parte a globului. Noua Zeelandă a fost pioniera în implementarea unei legi privind salariul minim, făcând acest lucru în 1894, în încercarea de a crește venitul mediu al muncitorilor necalificați.

Un salariu minim este cel mai mic salariu pe oră care este permis prin lege sau prin acord special și variază în întreaga lume. Majoritatea țărilor din Europa, cu excepția Danemarcei, Suediei, Finlandei, Italiei, Ciprului și Austriei, aplică un salariu minim național.

Luxemburgul are cel mai mare salariu minim din Europa și este ajustat la fiecare doi ani, în conformitate cu evoluția costului vieții luxemburgheze. Adică dacă indicele prețurilor de consum crește cu un anumit procent, salariile sunt ajustate cu același procent. În septembrie 2021 , era de 12,73 EUR pe oră pentru toți lucrătorii cu vârsta de 18 ani sau mai mult. Pentru lucrătorii adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 17-18 ani, este de 10,18 euro pe oră, iar pentru cei cu vârsta între 15-17 ani, este de 9,55 euro pe oră. Pentru muncitorii calificați, aceasta ajunge până la 15,27 EUR pe lună.

Irlanda are al doilea cel mai mare salariu minim din Europa, la 10,20 EUR pe oră pentru muncitorii adulți calificați (clasificati ca persoane cu vârsta de 20 de ani sau mai mult), cu unele excluderi. Pentru lucrătorii adolescenți cu vârsta sub 18 ani, acesta este de 7,14 EUR pe oră, care crește la 8,16 EUR pe oră la împlinirea vârstei de 18 ani și 9,18 EUR pe oră la 19 ani.

Olanda are al treilea cel mai mare salariu minim din Europa și este ajustat de două ori pe an, în conformitate cu modificările salariilor medii convenite colectiv în Olanda. Din iulie 2021, salariul minim pentru un adult cu vârsta de 21 de ani sau mai mult este de 1.701 EUR pe lună.

Salariul minim în Olanda începe la vârsta de 15 ani și se mărește anual până când angajatul a împlinit vârsta de 21 de ani și peste. Este stabilit ca o rată lunară mai degrabă decât un salariu pe oră, deoarece„ numărul de ore într-o săptămână de lucru poate diferi de la o afacere la alta și, în general, variază de la 36 la 40 de ore pe săptămână.

Belgia are al patrulea cel mai mare salariu minim din Europa, precum și o săptămână legală de lucru stabilită de 38 de ore, cu excepții prevăzute pentru anumite industrii. Salariul minim național în Belgia este de 1.625,72 EUR pe lună, dar anumite industrii au și propriile lor salarii minime stabilite.

Salariul minim în Belgia este decis atât la nivel guvernamental, cât și prin contracte colective de către industriile individuale din sectoarele lor.

Germania are al cincilea cel mai mare salariu minim din Europa, la 9,60 EUR pe oră pentru toți angajații cu vârsta peste 18 ani. Salariul minim este actualizat la fiecare doi ani, pe baza recomandărilor Comisiei pentru Salariul Minim, un grup nou numit la fiecare cinci ani cu voluntari formați dintr-un președinte, șase membri permanenți cu drept de vot și doi membri consultanți aleși din comunitatea științifică care nu au drept de vot în Comisie.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...