Cercetătorii din Israel au creat primii „embrioni sintetici” din lume, în încercarea de a găsi noi surse de celule și țesuturi pentru transplantul uman

Cercetătorii din Israel au creat primii „embrioni sintetici” din lume, în încercarea de a găsi noi surse de celule și țesuturi pentru transplantul uman
Publicat: 03/08/2022, 20:50
Actualizat: 03/08/2022, 20:51

Cercetătorii au creat primii „embrioni sintetici” din lume printr-o metodă revoluționară. Oamenii de știință de la Institutul Weizmann din Israel au descoperit că celulele stem de la șoareci ar putea fi făcute să se autoasambleze în structuri timpurii asemănătoare embrionilor, cu un tract intestinal, creier și o inimă care bate, relatează The Guardian.

Cunoscuți sub numele de embrioni sintetici, deoarece sunt creați fără ouă fertilizate, se așteaptă ca structurile vii, pe termen scurt, să conducă la o înțelegere mai profundă a modului în care organele și țesuturile se formează în timpul dezvoltării embrionilor naturali, notează The Guardian.

Cercetătorii cred că munca ar putea reduce, de asemenea, experimentele pe animale și, în cele din urmă, ar putea deschide calea pentru noi surse de celule și țesuturi pentru transplantul uman. De exemplu, celulele pielii de la un pacient cu leucemie ar putea fi transformate în celule stem din măduva osoasă pentru a le trata starea.

„În mod remarcabil, arătăm că celulele stem embrionare generează embrioni sintetici întregi, ceea ce înseamnă că acestea includ placenta și sacul vitelin care înconjoară embrionul”, a spus profesorul Jacob Hanna, care a condus studiul.

Lucrarea este publicată în revista Cell.

Anul trecut, aceeași echipă a descris modul în care au construit un uter mecanic care a permis embrionilor naturali de șoarece să crească în afara uterului timp de câteva zile. În cea mai recentă lucrare, același dispozitiv a fost folosit pentru a hrăni celulele stem de șoarece pentru mai mult de o săptămână, aproape jumătate din timpul de gestație pentru un șoarece.

Unele dintre celule au fost tratate în prealabil cu substanțe chimice, care au activat programe genetice pentru a se dezvolta în placentă sau în sacul vitelin, în timp ce altele s-au dezvoltat fără intervenție în organe și alte țesuturi.

Hanna a fondat o companie numită Renewal Bio, care își propune să crească embrioni umani sintetici pentru a furniza țesuturi și celule pentru afecțiuni medicale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase