CFR Călători explică de ce nu merge aerul condiționat în anumite vagoane: „E prea cald pentru a funcționa în regim optim”

CFR Călători explică de ce nu merge aerul condiționat în anumite vagoane: „E prea cald pentru a funcționa în regim optim”
Tren CFR Călători / Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 05/07/2022, 13:56

Mii de reclamații au fost făcute în ultimele zile de călătorii CFR. Oamenii se plâng că trenurile nu sunt dotate cu aer condiționat, iar condițiile de transport sunt inumane. 

CFR Călători a transmis, în acest context, un comunicat în care explică de ce este atât de cald în vagoane. Conform companiei, instalațiile de aer condiționat ale trenurilor funcționează optim până la 35 grade Celsius, însă temperaturile exterioare au depășit aceste valori.

Conform sursei citate, reglementările privind condițiile normale de funcționare a instalațiilor de climatizare a vagoanelor sunt prevăzute în clar în Normele tehnice feroviare autohtone și internaționale.

„România este încadrată în zona climatică II ceea ce înseamnă că temperatura maximă optimă pentru funcționarea în parametri nominali ai vagonului este de +35°C, iar umiditatea de maxim 65%”, conform unui comunicat al CFR Călători.

CFR Călători urmează să crească preţurile la bilete / Sursă FOTO: Facebook.com / CFRCalatori.ro

„Instalațiile de climatizare să nu mai poată atinge valorile de regim optim de funcționare”

Compania continuă și arată că „având în vedere că media temperaturilor exterioare din ultima perioadă este de peste 35-38°C°, ajungând conform determinărilor și a înregistrărilor din black box-ul procesorului de climatizare, în condiții de funcționare la temperaturi de peste 45°C – 48°C,  temperaturi exterioare dezvoltate la nivelul carcasei vagonului și umiditate de 80% (parametru raportat de către ANM), instalațiile de climatizare să nu mai poată atinge valorile de regim optim de funcționare”.

Singura modalitate de a îmbunătăți valorile de regim termic în interiorul vagonului, conform sursei citate, „sunt operațiile de mentenanță preventivă și monitorizarea în parcurs cu personal de specialitate a trenurilor care circulă în condițiile descrise anterior, lucrări care în acest moment se efectuează de la începutul sezonului cald în permanență, cu mențiunea că nu poate fi eliminat în totalitate impactul generat de depășirea pragului de temperatură și umiditate”.

„Gradul de ocupare afectează confortul călătorilor”

Conform informării transmise de CFR Călători, „gradul de ocupare afectează confortul călătorilor”.

„Astfel că pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport și pentru a ne putea adapta cât mai bine capacitatea de transport la numărul de locuri solicitat și folosind întregul parc de material rulant tehnic disponibil, în special pe rutele ce înregistrează cele mai mari solicitări de trafic, CFR Călători recomandă pasagerilor să își planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziție în graficul unei zile de circulație și să își procure din timp legitimațiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens”, conchide sursa citată anterior.

Vă invităm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase