China subliniază necesitatea creării unor condiții favorabile pentru rezolvarea crizei ucrainene

China subliniază necesitatea creării unor condiții favorabile pentru rezolvarea crizei ucrainene
Zhao Lijian/ Sursa FOTO: profimediaimages.ro
Publicat: 06/06/2022, 19:47

Comunitatea internațională trebuie să creeze condiții pentru a rezolva situația globală complicată cauzată de războiul provocat de Rusia în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, în cadrul unui briefing, comentând decizia Bulgariei, a Macedoniei de Nord și a Muntenegrului de a-și închide spațiul aerian pentru aeronava înaltului diplomat rus Serghei Lavrov, care plănuia să viziteze Serbia, potrivit TASS.

„Credem că este necesar să facilităm toate eforturile care vizează rezolvarea pașnică a situației de criză. Comunitatea internațională ar trebui să creeze condiții pentru discuții ruso-ucrainene”, a declarat el.

Potrivit diplomatului, China susține eforturile Moscovei și Kievului de a rezolva diferendele. „Facem apel la promovarea discuțiilor de pace între Rusia și Ucraina”, a subliniat Zhao Lijian.

Luni, Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru au refuzat să deschidă un coridor aerian pentru avionul lui Lavrov. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a confirmat că țările vecine Serbiei și-au închis spațiul aerian pentru avion.

Kremlinul a declarat luni că închiderea de către trei ţări europene a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului rus de externe Serghei Lavrov – măsură care i-a anulat vizita oficală în Serbia – reprezintă o ”acțiunea ostilă”. Lavrov a calificat drept „fără precedent” măsura celor trei ţări de a-i interzice avionul, adăugând că încă nu a primit explicații.

„Dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile stau clar foarte prost în Occident”, a susținut Lavrov.

România nu a primit nicio solicitare de zbor din partea Rusiei

Duminică seară, Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos – Agenția Spațială a Rusiei – a lansat un mesaj amenințător la adresa țărilor care și-au închis granițele pentru avionul care trebuia să-l ducă pe ministrul Lavrov la Belgrad.

”La asta este bună racheta Sarmat! Ea nu o să ceară aprobare de zbor bulgarilor fricoși, românilor răzbunători sau muntenegrenilor care au trădat istoria noastră comună” – a scris pe Twitter Rogozin.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat luni că Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu a primit nicio solicitare din partea autorităților ruse privind survolul vreunei aeronave care să îl transporte pe Serghei Lavrov.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase