Ciclon polar peste România! Cod galben de viscol și ninsori în mai multe județe din țară. Temperaturile vor ajunge până la -20 de grade

Ciclon polar peste România! Cod galben de viscol și ninsori în mai multe județe din țară. Temperaturile vor ajunge până la -20 de grade
(FOTO: ilustrativ)
Publicat: 03/02/2023, 11:27
Actualizat: 03/02/2023, 11:37

Vremea se schimbă radical în următoarele ore! Dacă în ultimele zile ne-am bucurat de temperaturi mai mare decât în mod normal, de vineri, meteorologii au emis un cod galben de ninsori și viscol, dar și o informare meteo de vreme vrea pentru întreaga țară.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

În intervalul 03 februarie, ora 10 – 05 februarie, ora 18, aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane. Prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a țării. Vântul va prezenta local și temporar intensificări, cu viteze în medie de 50…60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65…75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare.
      De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.

Cod galben de viscol și ninsori însemnate cantitativ

În intervalul 03 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 18 temporar va ninge și vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăși 80…90 km/h, astfel încât va fi viscol și vizibilitate scăzută. În vestul Carpaților Meridionali se vor acumula peste 30…40 l/mp și se va depune strat consistent de zăpadă.

Ciclon polar peste România!

Începând de duminică, un ciclon polar va ajunge în România, iar temperaturile vor scădea dramatic!  ”Duminică, o masă de aer polar care va reduce semnificativ temperaturile în toată țara, scăderea se va resimți începând de sâmbătă noapte în zonele intracarpatice, minimele vor coborî sub minus 10 grade, apoi masa de aer polar se va intensifica în toate regiunile, vremea va deveni geroasă în special în jumătatea de vest a țării. Geroasă înseamnă că valorile minime vor fi cuprinse între minus 10 și sub minus 10 grade Celsius, probabil să coboare spre minus 20 în depresiuni din Transilvania. De duminică până miercuri temperaturile maxime vor fi negative în majoritatea regiunilor și vor fi cuprinse de la minus 8 grade în depresiuni până la 0 grade – 1 grad în zone din sud. Vor fi valori mai scăzute chiar și decât ar trebui să avem acum.

Masa de aer rece vine cu precipitații în toată țara, din această seară, la noapte și mâine va traversa toată țara, vor fi amestecate ploaie, lapoviță și ninsoare, dar se vor transforma în ninsoare în toată țara. Se va depune strat de zăpadă mai consistent la munte, unde deja a nins și va continua să ningă. Toate aceste fenomene vor fi însoțite de vânt, nu doar la munte și în zonele mai joase.

Deja avem vânt puternic la munte, dar de mâine va fi așa în toată țara, inițial în jumătatea de vest, iar apoi în toate regiunile. Vor fi rafale în medie de 65 de km pe oră în zone joase, dar la munte vor fi de 90 km pe oră și însoțite de ninsori.

În zonele joase, odată cu răcirea vremii, rafalele de vânt vor amplifica senzația de ger, temperaturile resimțite de noi vor fi de fapt mult mai mici decât valorile din termometre.

Vremea se va răci accentuat de duminică și în București. Așa va fi până miercuri. Maximele termice vor fi de 1- 2 grade, iar minimele vor coborî spre minus 8 grade Celsius. Vor fi vânt puternic și precipitații care se vor transforma în ninsoare, și se va depune strat de zăpadă”, a declarat Alina Șerban, meteorolog ANM, potrivit antena3.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase