VIDEO | Cîmpeanu: Calific drept imbecile ideile ce propun limitarea accesului la educație a copiilor pe baza testării obligatorii

Publicat: 06/12/2021, 21:09
Actualizat: 06/12/2021, 23:30

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, la Antena 3, că nu este deloc de acord cu propunerea unor colegi din presă, calificând drept „idei imbecile” care susțin limitarea accesului la educație a copiilor pe baza testării obligatorii.

„Idei pe care îndrăznesc să le calific, cu toată răspunderea, nu am uitat ce sunt, drept imbecile, prin care se propune – şi mă refer la colegi din presă, nu la altcineva – prin care se propune limitarea accesului la educaţie prin verificarea testării obligatorii, adică un fel de certificat verde pentru copii, să poată merge la grădiniţă şi pentru elevi să meargă la şcoală, prin care se propune ceea ce poţi obliga doar într-o dictatură şi nu într-un stat democratic, o persoană, care nu are nu în fişa postului, care este cadru didactic, profesor de limba română, dacă vrea – şi în 467 de şcoli au vrut, plus alte 216 şcoli în care se asigură testarea integral în şcoală, în 467 de şcoli au decis să aibă un sistem mixt, în funcţie de vârsta copiilor să testeze în şcoală sau acasă (…), în marea majoritate a şcolilor au decis că nu testează în şcoală – îi apreciez pe cei care au decis să se implice, dar nu îi pot condamna pe cei care au decis să nu se implice”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că, într-un stat de drept, nu poate să îi oblige pe profesori „să facă ceva ce nu intră în limita de competență, în fișa postului”.

„Mă transform în cel mai puternic apărător al colegilor cadre didactice care am văzut că sunt sub un tir încrucişat, acuzaţi de foarte multe lucruri, dacă vom continua să acuzăm şcoala, mă tem că nu vom ajunge bine. Şi încă o dată: testarea obligatorie fără legislaţie primară, legislaţie primară care nu ştiu să fi fost adoptată în vreun alt stat european, să limitezi accesul în şcoală, dacă eşti sau nu eşti testat nu există”, a declarat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a afirmat din nou, luni seară, că „în România nu există bază legală primară pentru testare. Există instituția prevenției și responsabilitatea”. Acesta a mai susținut că sunt puțini părinți care nu vor să-și testeze copiii, doar că „presa se focusează pe ei”.

„Eu personal, cu toate criticile pe care le pot atrage, o să merg până la capăt pe prevenţie şi pe încredere în responsabilitatea părinţilor şi a profesorilor şi nu pe aspecte de ordin dictatorial cum ar fi limitarea accesului la educaţie (…) pentru că nu vrei să fii testat”, a adăugat Cîmpeanu.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult