VIDEO | Cîmpeanu: Încerc să găsesc explicația de ce ai vrea o bursă de merit de 100 de lei și nu vrei o bursă de studiu de 150 de lei

Publicat: 11/01/2022, 21:28
Actualizat: 12/01/2022, 00:15

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți, la B1TV, că nu înțelege supărarea elevilor care vor să păstreze o bursă considerată de merit în valoare de 100 de lei și de ce nu vor să acceseze o bursă denumită de merit care este de 150 de lei. Potrivit ministrului, pragul de 9,50 este depășit în momentul de față de 347.000 de elevi.

„Încerc să găsesc explicația de ce ai vrea să păstrezi o bursă de merit, care anul trecut a fost 100 de lei, și nu ai vrea să aplici pentru o bursă de studiu, care, sigur, nu e de merit, e doar de studiu, dar este 150 de lei. Doar așa, pentru că se numește „de merit”?”, a spus oficialul”, a declarat ministrul Educației, la B1TV.

Cîmpeanu a afirmat că numărul celor care beneficiază de o bursă de merit a crescut de trei ori față de anul 2020.

„Au peste 9,50. În 2020, peste 8,50 erau doar 123.000 de elevi, de trei ori mai puțini, deci numărul de beneficiari ai burselor de merit, chiar și așa, cu pragul ridicat la 9,50, este de trei ori mai mare decât în 2020”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a afirmat că elevii care doresc să aplice pentru burse o pot face în primele zece zile de la începutul semestrului al doilea, respectiv de pe 17 ianuarie. Totodată el le reamintește elevilor că au posibilitatea de a accesa una din cele șase tipuri de burse.

„Situația este următoarea. Pe 17 ianuarie începe semestrul II. În primele 10 zile din semestrul II, pot fi depuse solicitări de bursă, deci pot solicita bursă de studiu de 150 de lei acei elevi care nu au mai primit bursă de merit de 100 de lei. E un lucru cât se poate de clar. Aș vrea să vă uitați totuși că și bursa socială, față de anul trecut, s-a dublat, de la 100 la 200 de lei. Aș vrea să înțelegem că sunt șase tipuri de bursă: bursă de performanță – 500; bursă de merit – 200; bursă de studiu – 150; bursă socială – 200 de lei pe lună; bursă profesională – 200 de lei pe lună; bursă Bani de liceu – 250 de lei pe lună. Nu trebuie să se înghesuie toți pe această bursă de merit”, a continuat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce ar putea avea atât de atractiv bursa de merit de a generat atâtea discuții, ministrul Educației a explicat: „Nimic, poate fi un blazon, dar nici măcar atât. Este o problemă creată artificial, pentru că atunci când vorbim de burse, vorbim de fondul de burse, vorbim de cuantumul bursei și vorbim de numărul de beneficiari”.

Cîmpeanu a explicat cum a crescut valoarea burselor pentru anul 2022.

„Fondul de burse în 2020 a fost 270 de milioane de lei și au fost plătiți exclusiv de primării, statul nu a intervenit. În anul 2021 a fost de 540 de milioane de lei, după rectificare încă 105 milioane – 645, față de 270 anul anterior. În 2022 am luptat și sunt foarte bucuros că am reușit să conving Guvernul să avem 1.031.000.000. (…) Fondul de burse a crescut, sunt cifre cât se poate de clare. Al doilea parametru este cuantumul bursei – dacă în 2020 aveam burse de 6 lei, 8 lei, derizorii, chiar rușinoase, în 2021 bursele au fost generalizat la valoarea de 100 de lei toate, (…) plătit de la bugetul de stat pentru prima oară de la Revoluție”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...