Cinci clădiri, nouă terenuri, zeci de mii de lei . Averea declarată a lui Dumitru Buzatu, de trei ori deputat și președinte al CJ Vaslui de 12 ani

Cinci clădiri, nouă terenuri, zeci de mii de lei . Averea declarată a lui Dumitru Buzatu, de trei ori deputat și președinte al CJ Vaslui de 12 ani
Publicat: 23/09/2023, 15:51
Actualizat: 23/09/2023, 16:34

La cei 68  de ani ai săi, Dumitru Buzatu are în palmares, pe lângă cariera la catedră, ca profesor de liceu, trei mandate de deputat, care însumează 12 ani, și încă pe atâția de când conduce Consiliului Județean Vaslui. În tot acest timp, el a acumulat, conform celei mai recente declarații de avare, publicată pe site-ul instituției în acest an, cinci clădiri – fără să precizeze dacă sunt apartamente, case de locuit sau de vacanță sau spații comerciale, și nouă terenuri, intravilan, agricole dar și forestiere.

Dumitru Buzatu a declarat că a construit clădirile, în comuna vasluiană Zapodeni, în 2013-2019. În ceea ce privește terenurile, el are patru terenuri agricole, în comune din Vaslui și Suceava, care însumează o suprafață de peste 100 de hectare, alte trei terenuri intravilane în aceleași localități (2.000 de mp) și terenuri forestiere (aproape 39 de hectare).

În plus, numai anul trecut i-a donat fiului lui o casă de locuit, un teren intravilan și unul agricol.

Pe lângă un Mercedes fabricat în 1979, are o șalupă și o rulotă. La capitolul active financiare, conturile au o valoare declarată la zi de aproape 107.000 de lei, deci mai puțin de 10% din suma cu care a fost prins în flagrant drept mită.

El are și un credit de 205.2020 de lei, la un IFN, luat în 2021 și scadent în 2026.

Are și 20 de părți sociale la SC ACIP PERLA SRL, unde este acționar, acestea având o valoare totală de 200 de lei, conform declarației de avere.

Firma, cu trei salariați, are activitatea de cultivare a cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, e înregistrată în 2018 și a avut un profit net de 75.000 de lei anul trecut, conform Ministerului Finanțelor.

Fostul parlamentar cu trei mandate a încasat, pentru această funcție, 73.372 de lei în anul anterior depunerii declarației de avere, pensie specială pentru limită de vârstă, tot pentru limită de vârstă, a încasat de la Casa de Pensii 95.820 de lei anual.

Indemnizația de președinte al CJ Vaslui a fost de 164.268 de lei.

Însumat, însemnă un venit anual încasat de 333.460 lei, adică 27.788 de lei în fiecare lună.

Președintele României, Klaus Iohannis, a încasat penru această funcție anul trecut 181.944 de lei, adică de aproape două ori mai puțin, respectiv 15.162 de lei pe lună.

Buzatu Dumitru declaratie avere/interese 2023 by Gandul.info on Scribd

Prins în fragrant în timp ce lua mită

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, unul dintre cei mai vechi lideri PSD, a fost prins în flagrant de DNA Iași pe când primea mită 1,25 milioane de lei. Dumitru Buzatu a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, după ce a fost audiat în cursul nopții.

Flagrantul s-ar fi realizat cu bani marcați de DNA la un restaurant, acolo unde președintele CJ Vaslui lua masa. Dumitru Buzatu avea asupra sa 1.250.000 de lei.

Dumitru Buzatu născut pe 12 august 1955, în Ruginoasa, judeţul Iaşi, căsătorit, cu un copil, a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Istorie-Filozofie, specializarea Filozofie, după care a fost profesor de liceu în judeţul Vaslui.

A fost deputat în legislaturile 1992-1996, 1996-2000 și 2000-2004, iar din 2012 este președintele CJ Vaslui.

De altfel, pe prima pagină a site-ul instituției, apare încă fotografia și mesajul său de întâmpinare în calitate de președinte al CJ Vaslui.

Activitatea Consiliului Județean Vaslui este o carte deschisă pentru fiecare cetățean interesat, este strădania  muncii unei adevărate echipe, este efortul făcut de noi toți în prezent, pentru un viitor mai bun, mai sigur.

Cu prietenie,

Dumitru Buzatu,

Președintele CJ Vaslui

Chiar alături de acest mesaj un anunț standard privind construcție drumului pentru continuarea căruia r fi primit mita de 1,25 de milioane de lei, din informațiile presei locale.

Potrivit unor surse citate de ziarul Vremea Nouă ar fi vorba de o mită dată pentru continuarea drumului strategic Bârlad – Laza – Codăești, un drum a cărui valoare totală de execuție depășește 222.000.000 lei.

Exclus din PSD

Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, în urma deciziei luate în unanimitate de Consiliul Politic Național, convocat de Marcel Ciolacu, președintele PSD. Noul președinte interimar al PSD Vaslui este europarlamentarul Dragoș Benea, care este și vicepreședinte pe regiunea Moldova.

Fiul lui, Tudor Buzatu, a fost secretar de stat în Guvernul României în martie 2018 – octombrie 2019, în Guvernul Dăncilă, iar mai recent, a fost numit de premierul Nicolae Ciucă, în 2022, în poziția de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, funcție din care a demisionat, iar fosta soție a lui Dumitru Buzatu a fost și ea suspendată din partid.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto