Cine este „măcelarul din Alep” care a condus atacurile cu bombe cu dispersie asupra civililor din Ucraina

Cine este „măcelarul din Alep” care a condus atacurile cu bombe cu dispersie asupra civililor din Ucraina
Atacuri cu bombe cu dispersie în Harkov/ Sursă foto: HEPTA
Publicat: 14/05/2022, 01:44

O anchetă CNN a dezvăluit cine este generalul rus care a ordonat folosirea mai multor rachete Smerch în Harkov, muniție interzisă prin acorduri internaționale, într-o perioadă cheie de 48 de ore la sfârșitul lunii februarie, când trupele rusești au atacat orașul.

Prin analiza imaginilor din satelit în colaborare cu Centrul pentru Reziliență Informațională (CIR) și prin investigații la fața locului, CNN a identificat brigada de artilerie cu rachete care a lansat atacul cu muniție cu dispersie în cartierele rezidențiale ale celui de-al doilea oraș din Ucraina în ziua în care mai mulți civili au fost omorâți sau răniți.

Brigada respectivă se subordona direct aceluiași lider militar – generalul-colonel Alexander Juravliov – care a supravegheat unul dintre cele mai brutale capitole ale războiului din Siria.

Mai mulți experți militari au declarat pentru CNN că Juravliov – echivalentul rusesc al unui comandant de teatru de operațiuni în armata americană – este singurul ofițer care are autoritatea de a ordona un atac cu rachete Smerch în districtul său. Fiind o armă de mare valoare, aceasta are nevoie de ordinul unui superior. Kremlinul și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns solicitării CNN de a face comentarii.

În 1980, Zhuravlev, acum în vârstă de 57 de ani, a servit în fosta Cehoslovacie ca parte a trupelor ruse. A fost trimis de trei ori în Siria și în 2016 a devenit comandant al trupelor ruse.

În perioada în care a fost la comandă, a avut loc, de asemenea, o creștere dramatică a atacurilor documentate cu muniție cu dispersie în Alep punând în aplicare o tactică care a definit intervenția Rusiei în Siria: asediați, înfometați, bombardați și schingiuiți până la supunere.

Sub comanda sa, forțele ruse și-au intensificat atacul asupra orașului dens populat Alep, care la acea vreme era controlat de rebeli înarmați. Rusia a recurs la următoarele tactici: asediu, foamete, bombardare și cucerire.

Sub comanda lui Zhuravlev, numărul atacurilor cu muniții cu dispersie a crescut, ducând la pierderi semnificative de civili. Într-o lună, armata rusă a folosit rachete cluster de 137 de ori.