Cine este REGIZORUL alegerilor din Rusia: „I-a promis lui Putin mai mult de 80% din voturi, Țarul e încântat”

Cine este REGIZORUL alegerilor din Rusia: „I-a promis lui Putin mai mult de 80% din voturi, Țarul e încântat”
Serghei Kiriyenko
Publicat: 22/03/2024, 09:17
Actualizat: 22/03/2024, 09:24

Alegerile prezidențiale din Rusia, din luna martie, au doborât oficial toate recordurile. Președintele Vladimir Putin a primit 87,3% din voturi, un scor fără precedent, pe fondul prezenței la vot de 77,4%. Așa-zișii contracandidați ai „Țarului” au obținut doar 3-4% din voturi, de două sau trei ori mai puțin decât ratingurile partidelor care i-au nominalizat. 

Votul s-a transformat, în mod concludent, într-o „performanță elaborată pentru un singur spectator”, consideră analistul Andrei Pertsev.

Metodele ascunse anterior de „corecție” a rezultatelor votării, cum ar fi mobilizarea atât a angajaților din sectorul public, cât și a angajaților corporativi, sunt acum expuse cu mândrie și au fost de facto legalizate, punctează Pertsev.

Blocul politic al administrației prezidențiale, condus de Serghei Kiriyenko, a fost destul de deschis cu privire la faptul că urmărea să stabilească un record, promițându-i lui Putin mai mult de 80 la sută din voturi, cu o prezență la vot de nu mai puțin de 70 la sută.

Kiriyenko – prim-adjunct al șefului Administrației Prezidențiale a Federației Ruse – a început să conducă blocul politic al administrației prezidențiale încă din 2016, iar până la alegerile prezidențiale din 2018 folosea deja sistemul de indicatori cheie de performanță (KPI) utilizat în mod obișnuit de întreprinderile private.

La alegerile din 2018, când KPI pentru cota de vot a lui Putin a fost de 70 la sută, rezultatul oficial al președintelui a fost de 76,7 la sută (deși prezența la vot a scăzut sub țintă cu 2,5 la sută).

Tactica lui Kiriyenko este clară: el se inspiră nu numai din practicile de management corporativ, ci și din moștenirea Uniunii Sovietice, când, dacă muncitorii îndeplineau planul, pur și simplu nu erau pedepsiți. Dacă o depășeau, totuși, erau răsplătiți. În consecință, blocul politic stabilește întotdeauna KPI-ul ușor sub ceea ce crede că este fezabil și apoi se autodepășește”, explică Andrei Pertsev într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

„Aceasta a fost o mișcare deliberată a lui Kiriyenko și a echipei sale

De data aceasta, agenția de știri RBC a raportat că formula Kremlinului pentru a crea aparența de legitimitate electorală ar fi de 75 la sută din voturi pentru Putin, pe fondul unei prezențe de 70 la sută.

Dar aceste cifre, mai notează Pertsev, au fost prezentate autorităților regionale cu o formulare ușor diferită: „75 la sută sau mai mult”. Acest lucru însemna că au fost interpretați ca afirmând că 80 la sută era bara pe care trebuie să o atingă pentru a evita pedeapsa.

Aceasta a fost o mișcare deliberată a lui Kiriyenko și a echipei sale, care miza pe zelul autorităților regionale și nu s-a înșelat: majoritatea regiunilor Rusiei au returnat cifre care arată un sprijin pentru Putin de aproximativ 85 la sută sau chiar mai mult.

Putin a fost în mod clar încântat de această demonstrație de sprijin masiv, așa că este puțin probabil ca Kremlinul să renunțe la acest sistem încercat și testat de KPI-uri vag formulate.

Nu doar prezența la vot și obiectivele de performanță au devenit publice sub Kiriyenko. Multe dintre tehnicile și metodele statului au fost, de asemenea, scoase la iveală. În 2024, această „transparență” a atins noi niveluri. Un exemplu notabil este mobilizarea angajaților din sectorul public și al corporațiilor de stat pentru a vota, împreună cu cei angajați de întreprinderile loiale guvernului.

Această concentrare în prima zi de vot a oferit Kremlinului spațiu de manevră asupra prezenței la vot în următoarele două zile. Din același motiv («e mai convenabil»), blocul politic a decis să păstreze votul pe mai multe zile, care a fost introdus abia în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

Deschiderea secțiilor de votare timp de trei zile nu numai că ușurează mobilizarea maselor, dar oferă și o mulțime de oportunități nocturne pentru manipularea buletinelor de vot. Același lucru se poate spune despre votul electronic”, explică Andrei Pertsev.

Ambițiile expansioniste ale lui Kiriyenko

Ambițiile expansioniste ale lui Kiriyenko nu se limitează la educație, a notat Pertsev într-o altă analiză a sa.

Și-a sporit influența și la nivel de guvernator. Blocul politic al administrației prezidențiale a participat întotdeauna la selecția guvernatorilor regionali, iar la reluarea alegerilor pentru guvernatori, în 2012, a rămas implicat în campaniile electorale ale candidaților înainți de autorități.

Totuși, acea implicare s-a limitat la supravegherea procesului: guvernatorii erau în primul rând creaturi ale unor grupuri federale influente sau personalități apropiate lui Putin. Acum candidații trec prin inițierea programului de formare al Școlii Guvernatorilor: un alt proiect Kiriyenko.

Un alt domeniu în care Kiriyenko se extinde este propaganda, unde a fost ajutat de dezvoltarea dinamică a internetului în Rusia. Blocul politic al Kremlinului a fost întotdeauna responsabil pentru supravegherea internetului, dar multă vreme a rămas în urma televiziunii și ziarelor tabloide ca sursă de informații pentru ruși.

Acum, însă, internetul este, probabil, chiar mai puternic decât televiziunea în ceea ce privește influența sa asupra stării de spirit a societății. Prin urmare, Kiriyenko și subalternii săi au pătruns organic asupra tărâmului unui alt șef adjunct al administrației prezidențiale: curatorul blocului de informații al Kremlinului, Alexei Gromov.

Nici măcar cultura nu a scăpat de atenția lui Kiriyenko. În primăvara anului trecut, blocul politic al administrației a făcut o incursiune în domeniul propagandei culturale cu organizarea unei serii de concerte intitulate Za Rossiyu (Pentru Rusia) la un cost de 100 de milioane de ruble.

Expansiunea lui Kiriyenko a fost întotdeauna liniștită și metodică. Un exemplu clasic a fost redistribuirea lină a mandatelor între Direcția Politici Interne (DIP) și Direcția Afaceri ale Consiliului de Stat (DSC).

Kiriyenko nu a reușit să-l numească pe apropiatul său Alexander Kharichev în funcția de șef al DIP, un subdepartament cheie al administrației prezidențiale: politica internă a fost dată în schimb unui bărbat apropiat de serviciile de securitate, Andrei Yarin. Pentru a evita un conflict cu Yarin și patronii săi în epoleți, Kiriyenko a venit cu un plan viclean. El a conceput numirea lui Kharichev la postul anterior nesemnificativ de șef al DSC, după care direcția a preluat treptat funcțiile DIP”, menționează Andrei Pertsev.

Kiriyenko a coordonat dezvoltarea unui curs de învățământ superior despre „ideologia rusă”

Serghei Kiriyenko folosește aceeași abordare pentru a se extinde în zone care nu erau anterior sub controlul său, prin crearea sau preluarea controlului asupra ONG-urilor care nu sunt în mod oficial în mandatul său de șef al blocului politic.

  • În 2021, de exemplu, Kiriyenko a fost numit șef al consiliului de supraveghere al Znanie (Cunoaștere).
  • După ce a supraviețuit, în mod miraculos, din epoca sovietică, acest ONG axat pe educație a „murit în liniște”, dar după sosirea lui Kiriyenko a început să țină conferințe cu participarea lui Elon Musk și a altor vorbitori proeminenți.

Până în toamna lui 2022, Serghei Kiriyenko a coordonat dezvoltarea unui curs de învățământ superior despre „ideologia rusă”.

Serghei Kiriyenko a fost șeful companiei de energie nucleară Rosatom între 2005 și 2016, dar și a fost cel mai tânăr prim-ministru al Rusiei, ocupând funcția la vârsta de 35 de ani. Tehnocrat din punct de vedere ideologic, a a jucat un rol principal în guvernarea teritoriilor ocupate de ruși în Ucraina după declanșarea așa-zisei ”operațiuni militare speciale”.


Citește și:

Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”

Ministerul Afacerilor Externe: Formatul 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean este suspendat

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Mesajul ilar scris de o angajată pe caserola din frigiderul de la muncă: „Nu-mi mâncați...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Un bucureștean a fost OBLIGAT să plătească bacșiș, într-un local din Centrul Vechi. I-a venit...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Un britanic a rămas fără 30.000 de euro într-o singură noapte în Centrul Vechi. Cum...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Un cunoscut manelist a urcat pe scenă alături de trupa Coldplay. Momentul artistic a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
Diana Şoşoacă a mers după "victoria" de la Europarlamentare la ambasada Rusiei. La eveniment a...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Ordin obligatoriu peste tot în Europa. Se aplică începând cu 4 iulie
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor în Pirinei. O adevărată minune a naturii
×