Cine este REGIZORUL alegerilor din Rusia: „I-a promis lui Putin mai mult de 80% din voturi, Țarul e încântat”

Cine este REGIZORUL alegerilor din Rusia: „I-a promis lui Putin mai mult de 80% din voturi, Țarul e încântat”
Serghei Kiriyenko
Publicat: 22/03/2024, 09:17
Actualizat: 22/03/2024, 09:24

Alegerile prezidențiale din Rusia, din luna martie, au doborât oficial toate recordurile. Președintele Vladimir Putin a primit 87,3% din voturi, un scor fără precedent, pe fondul prezenței la vot de 77,4%. Așa-zișii contracandidați ai „Țarului” au obținut doar 3-4% din voturi, de două sau trei ori mai puțin decât ratingurile partidelor care i-au nominalizat. 

Votul s-a transformat, în mod concludent, într-o „performanță elaborată pentru un singur spectator”, consideră analistul Andrei Pertsev.

Metodele ascunse anterior de „corecție” a rezultatelor votării, cum ar fi mobilizarea atât a angajaților din sectorul public, cât și a angajaților corporativi, sunt acum expuse cu mândrie și au fost de facto legalizate, punctează Pertsev.

Blocul politic al administrației prezidențiale, condus de Serghei Kiriyenko, a fost destul de deschis cu privire la faptul că urmărea să stabilească un record, promițându-i lui Putin mai mult de 80 la sută din voturi, cu o prezență la vot de nu mai puțin de 70 la sută.

Kiriyenko – prim-adjunct al șefului Administrației Prezidențiale a Federației Ruse – a început să conducă blocul politic al administrației prezidențiale încă din 2016, iar până la alegerile prezidențiale din 2018 folosea deja sistemul de indicatori cheie de performanță (KPI) utilizat în mod obișnuit de întreprinderile private.

La alegerile din 2018, când KPI pentru cota de vot a lui Putin a fost de 70 la sută, rezultatul oficial al președintelui a fost de 76,7 la sută (deși prezența la vot a scăzut sub țintă cu 2,5 la sută).

Tactica lui Kiriyenko este clară: el se inspiră nu numai din practicile de management corporativ, ci și din moștenirea Uniunii Sovietice, când, dacă muncitorii îndeplineau planul, pur și simplu nu erau pedepsiți. Dacă o depășeau, totuși, erau răsplătiți. În consecință, blocul politic stabilește întotdeauna KPI-ul ușor sub ceea ce crede că este fezabil și apoi se autodepășește”, explică Andrei Pertsev într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

„Aceasta a fost o mișcare deliberată a lui Kiriyenko și a echipei sale

De data aceasta, agenția de știri RBC a raportat că formula Kremlinului pentru a crea aparența de legitimitate electorală ar fi de 75 la sută din voturi pentru Putin, pe fondul unei prezențe de 70 la sută.

Dar aceste cifre, mai notează Pertsev, au fost prezentate autorităților regionale cu o formulare ușor diferită: „75 la sută sau mai mult”. Acest lucru însemna că au fost interpretați ca afirmând că 80 la sută era bara pe care trebuie să o atingă pentru a evita pedeapsa.

Aceasta a fost o mișcare deliberată a lui Kiriyenko și a echipei sale, care miza pe zelul autorităților regionale și nu s-a înșelat: majoritatea regiunilor Rusiei au returnat cifre care arată un sprijin pentru Putin de aproximativ 85 la sută sau chiar mai mult.

Putin a fost în mod clar încântat de această demonstrație de sprijin masiv, așa că este puțin probabil ca Kremlinul să renunțe la acest sistem încercat și testat de KPI-uri vag formulate.

Nu doar prezența la vot și obiectivele de performanță au devenit publice sub Kiriyenko. Multe dintre tehnicile și metodele statului au fost, de asemenea, scoase la iveală. În 2024, această „transparență” a atins noi niveluri. Un exemplu notabil este mobilizarea angajaților din sectorul public și al corporațiilor de stat pentru a vota, împreună cu cei angajați de întreprinderile loiale guvernului.

Această concentrare în prima zi de vot a oferit Kremlinului spațiu de manevră asupra prezenței la vot în următoarele două zile. Din același motiv («e mai convenabil»), blocul politic a decis să păstreze votul pe mai multe zile, care a fost introdus abia în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

Deschiderea secțiilor de votare timp de trei zile nu numai că ușurează mobilizarea maselor, dar oferă și o mulțime de oportunități nocturne pentru manipularea buletinelor de vot. Același lucru se poate spune despre votul electronic”, explică Andrei Pertsev.

Ambițiile expansioniste ale lui Kiriyenko

Ambițiile expansioniste ale lui Kiriyenko nu se limitează la educație, a notat Pertsev într-o altă analiză a sa.

Și-a sporit influența și la nivel de guvernator. Blocul politic al administrației prezidențiale a participat întotdeauna la selecția guvernatorilor regionali, iar la reluarea alegerilor pentru guvernatori, în 2012, a rămas implicat în campaniile electorale ale candidaților înainți de autorități.

Totuși, acea implicare s-a limitat la supravegherea procesului: guvernatorii erau în primul rând creaturi ale unor grupuri federale influente sau personalități apropiate lui Putin. Acum candidații trec prin inițierea programului de formare al Școlii Guvernatorilor: un alt proiect Kiriyenko.

Un alt domeniu în care Kiriyenko se extinde este propaganda, unde a fost ajutat de dezvoltarea dinamică a internetului în Rusia. Blocul politic al Kremlinului a fost întotdeauna responsabil pentru supravegherea internetului, dar multă vreme a rămas în urma televiziunii și ziarelor tabloide ca sursă de informații pentru ruși.

Acum, însă, internetul este, probabil, chiar mai puternic decât televiziunea în ceea ce privește influența sa asupra stării de spirit a societății. Prin urmare, Kiriyenko și subalternii săi au pătruns organic asupra tărâmului unui alt șef adjunct al administrației prezidențiale: curatorul blocului de informații al Kremlinului, Alexei Gromov.

Nici măcar cultura nu a scăpat de atenția lui Kiriyenko. În primăvara anului trecut, blocul politic al administrației a făcut o incursiune în domeniul propagandei culturale cu organizarea unei serii de concerte intitulate Za Rossiyu (Pentru Rusia) la un cost de 100 de milioane de ruble.

Expansiunea lui Kiriyenko a fost întotdeauna liniștită și metodică. Un exemplu clasic a fost redistribuirea lină a mandatelor între Direcția Politici Interne (DIP) și Direcția Afaceri ale Consiliului de Stat (DSC).

Kiriyenko nu a reușit să-l numească pe apropiatul său Alexander Kharichev în funcția de șef al DIP, un subdepartament cheie al administrației prezidențiale: politica internă a fost dată în schimb unui bărbat apropiat de serviciile de securitate, Andrei Yarin. Pentru a evita un conflict cu Yarin și patronii săi în epoleți, Kiriyenko a venit cu un plan viclean. El a conceput numirea lui Kharichev la postul anterior nesemnificativ de șef al DSC, după care direcția a preluat treptat funcțiile DIP”, menționează Andrei Pertsev.

Kiriyenko a coordonat dezvoltarea unui curs de învățământ superior despre „ideologia rusă”

Serghei Kiriyenko folosește aceeași abordare pentru a se extinde în zone care nu erau anterior sub controlul său, prin crearea sau preluarea controlului asupra ONG-urilor care nu sunt în mod oficial în mandatul său de șef al blocului politic.

  • În 2021, de exemplu, Kiriyenko a fost numit șef al consiliului de supraveghere al Znanie (Cunoaștere).
  • După ce a supraviețuit, în mod miraculos, din epoca sovietică, acest ONG axat pe educație a „murit în liniște”, dar după sosirea lui Kiriyenko a început să țină conferințe cu participarea lui Elon Musk și a altor vorbitori proeminenți.

Până în toamna lui 2022, Serghei Kiriyenko a coordonat dezvoltarea unui curs de învățământ superior despre „ideologia rusă”.

Serghei Kiriyenko a fost șeful companiei de energie nucleară Rosatom între 2005 și 2016, dar și a fost cel mai tânăr prim-ministru al Rusiei, ocupând funcția la vârsta de 35 de ani. Tehnocrat din punct de vedere ideologic, a a jucat un rol principal în guvernarea teritoriilor ocupate de ruși în Ucraina după declanșarea așa-zisei ”operațiuni militare speciale”.


Citește și:

Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”

Ministerul Afacerilor Externe: Formatul 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean este suspendat

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Scovergi de post. Rețeta dulce și sărată
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?