Alegeri în Rusia | Vot cu final așteptat: „Regimul Putin a produs o masă critică de oameni controlați, indiferenți, al căror scop este SUPRAVIEȚUIREA”

Alegeri în Rusia | Vot cu final așteptat: „Regimul Putin a produs o masă critică de oameni controlați, indiferenți, al căror scop este SUPRAVIEȚUIREA”
Publicat: 15/03/2024, 08:51
Actualizat: 15/03/2024, 09:06

Politologul Andrei Kolesnikov notează – într-o analiză de ultimă oră și în contextul alegerilor din Rusia – că modelul de putere al lui Vladimir Putin se îndreaptă spre alegerile prezidențiale bazat, în mare măsură, pe două piloni instabili: conformismul pasiv și frica. Aceasta din urmă este amplificată de moartea subită a liderului opoziției, Alexei Navalnîi, cu o lună înainte de vot. Deși nu există nicio îndoială asupra rezultatului alegerilor, campania prezidențială dezvăluie deja mitul consolidării complete în jurul unui președinte care pare de neînlocuit. 

În 2020, continuă Andrei Kolesnikov, Rusia a trecut printr-un eveniment comparabil, ca anvergură, cu o revoluție: referendumul pentru a schimba Constituția și pentru a reseta ceasul în „condiții prezidențiale”, permițându-i lui Putin să candideze, din nou, în acest an și, în perspectivă, să rămână la putere până în anul 2036.

În ultimii doi ani, regimul Putin și-a reconstruit fiecare element al său pentru a se adapta unei stări permanente de război, avertizează politologul. Iar acest „sistem” pus în practică la Kremlin se manifestă în propagandă și în viața de zi cu zi, în modelul politic de unificare a comportamentului elitelor și oamenilor de rând, în educație și justiție și — esențial — în economie.

Regimul Putin, care – ca tot ce este totalitar – pare puternic și oficializat, își pierde de fapt baza instituțională. Legile – chiar și cele care fac parte din sistemul represiunii autoritare – sunt aplicate în mod arbitrar.

Oficialii și oamenii legii acționează în funcție de ce decizii își imaginează că ar lua o singură persoană în locul lor: sistemul constă, efectiv, dintr-o armată de Putini în miniatură.

  • În loc să devină mai puternice bazele statului, ele sunt distruse.
  • În loc să se formeze instituții, acestea sunt erodate și dezinstituționalizate.
  • S-ar putea să existe legi, dar statul, organele de anchetă și instanțele le pot folosi pentru a exercita control extralegal și violență.actualitate

Putin s-a angajat în acest război (n.red. – războiul din Ucraina) pentru a schimba ordinea mondială și a forța lumea să trăiască după regulile sale”, consideră politologul Andrei Kolesnikov.

Rușii trebuie să-și plătească cotizațiile către stat, sacrificându-i pe cei dragi în tranșee, participând la mitinguri în masă, în sprijinul războiului, și efectuând activități aprobate social.

„De-a lungul unui sfert de secol de conducere, Putin a creat o elită parazită”

De-a lungul unui sfert de secol de conducere, Putin a creat o elită parazită, mai avertizează Andrei Kolesnikov. Este vorba despre o elită care depinde nu de populația țării, ci de statul rus și de distribuția chiriei, de unde și acceptarea „operațiunii speciale” a lui Putin și a atitudinii „după noi, potopul”.

Făcând dependentă o parte semnificativă a populației țării de fondurile statului și de locuri de muncă guvernamentale, regimul a produs o masă critică de oameni controlați și indiferenți, al căror scop este pur și simplu să supraviețuiască, mai degrabă decât să se dezvolte și, prin urmare, să nu se gândească serios la viitor.

Noua clasă de mijloc este formată nu din antreprenori sau profesioniști creativi, ci dintr-un număr tot mai mare de siloviki (funcționari ai serviciilor de securitate) și birocrați ale căror venituri și statut social depind în întregime de stat.

Este imposibil de prezis cât timp poate persista acest model de supraviețuire. Regimul crede că timpul este de partea sa, ceea ce înseamnă că „operațiunea specială” poate fi continuată, mai ales că va câștiga o legitimitate suplimentară după ce poporul rus va vota din nou pentru Putin – și, în consecință, pentru războiul său permanent.

Nikolai Patrushev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a avertizat că «Statele Unite, NATO și sateliții lor folosesc regimul nazist de la Kiev și diferite tipuri de mercenari pentru a porni un război prin procură împotriva poporului și a țării noastre care lumea anglo-saxonă nu se va opri nici măcar cu încetarea ostilităților active în conflictul din Ucraina»”, mai notează politologul Kolesnikov în analiza publicată de Carnegie Endowment fot International Peace.

Oamenii care vor vota în Rusia pentru a reîmprospăta legitimitatea lui Putin – și, în același timp, pentru legitimarea războiului său – sunt în primul rând cei care depind de stat, fie din punct de vedere social, fie din punct de vedere economic sau politic. În plus, majoritatea electorală include mulți oameni în vârstă, care nu riscă să fie înrolați în armată.

„Regimul Putin are toate instrumentele pentru a continua războiul pe al doilea front: războiul împotriva propriei sale societăți civile”

Asta înseamnă, concluzionează Andrei Kolesnikov, că Putin este pregătit să continue. „Regimul are toate instrumentele de care are nevoie pentru a continua războiul pe al doilea front: războiul împotriva propriei sale societăți civile”.

Cu toate acestea, rezistența față de regim continuă și există cerere pentru o inițiativă anti-război și anti-Putin.

Acest lucru a devenit evident atunci când, chiar și pe fondul suprimării complete a tot ceea ce trăiește în interiorul țării, au apărut doi candidați independenți la președinție anti-război: Ekaterina Duntsova (de nicăieri) și Boris Nadejdin (din trecutul liberal îndepărtat).

Aceste două cifre, și în special, strângerea de semnături necesare pentru candidatura lui Nadejdin de a candida la președinție, au devenit un barometru al cererii pentru o alternativă democratică. Li s-au refuzat oportunitatea de a ieși în stradă pentru a protesta, oamenii s-au aliniat în toată țara la temperaturi înghețate pentru a-și adăuga semnăturile în sprijinul singurului candidat la președinție anti-război (după excluderea lui Duntsova).

Putin poartă o luptă existențială cu Occidentul pentru identitatea distinctă a Rusiei. Pentru a defini acea identitate, are nevoie de o manta ideologică ultraconservatoare. Această identitate se afirmă în termeni arhaici (dimensiunea teritoriului) și folosind metode arhaice (expansiune și agresiune).

În cele din urmă, lui Nadejdin i s-a interzis și să candideze. În asemenea împrejurări de control represiv complet asupra câmpului social şi politic, oamenii au tăcut. Totuși, mulți dintre ei, atunci când li se oferă ocazia, aleg să plece din Rusia. 

Kremlinul a căutat să facă societatea monolitică și consolidată, dar a încurajat doar dubla gândire și o indiferență evazivă învățată. Este posibil să existe suficiente resurse pentru următorii câțiva ani pentru a menține pe linia de plutire un regim care trăiește după principiul «după noi, potopul».

Dar o existență cocoțată pe baionete și bastoane de poliție nu poate fi niciodată confortabilă. Nici consolidarea națională în jurul liderului pe o premisă negativă – ura față de lumea civilizată și distanțarea de ea – nu poate fi vreodată ceva care se apropie de stabilitate”, încheie politologul Andrei Kolesnikov.


Citește și:

Opoziția din Rusia, „anesteziată” după moartea lui Navalnîi? „Sprijinul pentru Putin se bazează pe TEAMA că orice va urma ar putea fi mai rău”

„Strânge din dinți și îndură” | 2 ani de război în Ucraina: „O luptă modernă între David și Goliat. Cât mai poate rezista Kievul?

Oleg Orlov, cel mai cunoscut activist pentru drepturile omului din Rusia, CONDAMNAT la 2,5 ani de închisoare pentru că a criticat invazia din Ucraina

Expert militar, despre o eventuală alipire a Transnistriei la Federația Rusă: „Putin s-ar putea lansa într-o astfel de AVENTURĂ”

Alexei Navalnîi, ucis chiar înainte de a fi ELIBERAT printr-un schimb de prizonieri? „În seara de 15 februarie, negocierile erau în faza finală”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Pare banală, dar mulți șoferi o ignoră. Regula care aduce o amendă zdravănă
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×