VIDEO | Ciolacu: „Îmi exprim APRECIEREA pentru faptul că Republica Azerbaidjan a considerat livrările de gaze către România o prioritate”

Publicat: 08/05/2023, 20:45
Actualizat: 08/05/2023, 20:49

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, la evenimentul organizat de Ambasada Republicii Azerbaidjan în România, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Azerbaidjan, că ţara noastră a fost al doilea stat care a recunoscut independenţa Azerbaidjanului, în anul 1991. Președintele Camerei Deputaților a precizat că cele două state au semnat, în 2009, un  Parteneriatul Strategic, şi a exprimat aprecierea pentru faptul că Azerbaidjanul a considerat livrările de gaze către România o prioritate.

„Doresc să vă mulţumesc pentru invitaţia de a fi prezent la acest eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Naţionale a Republicii Azerbaidjan. Îmi face o deosebită plăcere să vă adresez, cu această ocazie, cordiale felicitări, precum şi urările mele de prosperitate şi pace pentru poporul azer. Ziua de 28 mai are o semnificaţie deosebită, Republica Azerbaidjan fiind prima republică democrată şi seculară fondată în lumea musulmană, în 1918. Între ţările noastre există o prietenie consolidată, fundamentată atât pe principii şi valori comune, cât şi pe interese strategice. România a fost al doilea stat care a recunoscut independenţa Azerbaidjanului, la 11 decembrie 1991, iar anul trecut am celebrat treizeci de ani de relaţii diplomatice bilaterale”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni la evenimentul organizat de Ambasada Republicii Azerbaidjan în România, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Azerbaidjan.

El a mai spus că relaţiile româno-azere au înregistrat o diversificare şi o dezvoltare considerabilă în ultimii ani, ceea ce constituie o bună premisă pentru realizarea de noi proiecte.

„Acestea sunt susţinute de Parteneriatul Strategic semnat între cele două părţi încă din 2009. Suntem determinaţi să continuăm dialogul aprofundat în multiple sectoare, pentru a avansa iniţiative suplimentare, de interes comun. Îmi exprim aprecierea pentru faptul că Azerbaidjanul a considerat livrările de gaze către România o prioritate şi salut progresele importante, inclusiv în plan contractual, realizate în ultimele luni între companiile noastre energetice”, a completat liderul PSD.

„Într-un context de securitate extrem de preocupant şi de volatil, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Azerbaidjanul a demonstrat că este un partener de încredere în planul asigurării stabilităţii în regiune şi al consolidării securităţii energetice europene, inclusiv a României”, a continuat Ciolacu.

Preşedintele social-democraţilor a mai subliniat că există o dinamică bună a dialogului politic bilateral.

„Pe lângă acest aspect, vreau să subliniez în mod deosebit dinamica foarte bună a dialogului politic bilateral. Personal, am avut onoarea de a vizita pentru prima dată ţara dumneavoastră la invitaţia doamnei Preşedinte al Parlamentului azer, la finele lunii februarie, anul acesta. Pot afirma cu tărie că sunteţi o ancoră pentru securitatea şi stabilitatea zonei, un model de toleranţă, modernitate, dialog intercultural şi armonie. Vreau să încurajez pe această cale dezvoltarea interacţiunilor şi cooperării pe linie parlamentară, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul organizaţiilor multilaterale. Sunt multe lucruri pozitive care rămân după vizita mea recentă de la Baku. Dar cred că cel mai important este că am descoperit în domnul preşedinte Aliyev un prieten adevărat şi sincer al României. Sunt convins că împreună vom reuşi să ducem mai departe toate proiectele ale căror baze le-am pus deja, astfel încât să aducem prosperitate şi dezvoltare cetăţenilor noştri. Permiteţi-mi să închei reiterând cele mai calde urări poporului azer, precum şi deplina deschidere pentru promovarea, pe mai departe, a aprofundării relaţiilor dintre ţările noastre”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
Imagini înfiorătoare de la priveghiul Mirelei, femeia găsită moartă lângă A1. Ce decizie a luat...
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Crima din Dâmboviţa. Ce le-a mărturisit suspectul turc anchetatorilor despre noaptea în care a ucis-o...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Cum poate un pensionar să ajungă la suma de 6.100 de lei pe lună, după...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Iranul a sechestrat un cargobot în Strâmtoarea Ormuz
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
Produsele de curățenie care nu trebuie amestecate. Riscurile sunt mari
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Yenul japonez a atins minimul ultimilor 34 de ani