VIDEO | Cîțu: Piața energiei a avut câteva distorsiuni majore, din cauza „băieților deștepți”. Fără investiții – rămânem cu problemele

Publicat: 07/02/2022, 21:50
Actualizat: 07/02/2022, 22:53

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat luni, la Digi24, că piața energiei a suferit distorsiuni majore, din cauza „băieților deștepți” și din cauza lipsei de investiții de-a lungul timpului.

„Dacă ne uităm din partea consumatorilor, putem spune că sunt scumpe. Dar producătorii români se plâng că prețurile sunt mici și aruncă producția. Piața e cea care reglează prețul, nu intervenția statului. Niciodată nu se termină. Această piață va fi reglată de cerere și de ofertă, fără intervenția statului. Când vom interveni noi, vom distruge ce am creat în acești ani. Eu am spus că din punctul de vedere al statului, ai 2 categorii: producătorii care se plâng de prețurile mici, și consumatorii care se plâng de prețurile mari”, a declarat Florin Cîțu.

Liderul PNL a precizat că a fost de acord cu intervenția statului asupra pieței de energie, deși acest lucru nu este în viziunea liberală și îi atacă voalat pe social-democrați că liberalizarea pieței a  fost începută de ei și nu de PNL.

„Am fost de acord să intervenim pe piața de energie, deși PNL nu susține intervenția pe piața liberă, reglementată în 2018, când nu era PNL la guvernare. Să fie clar cine a liberalizat piața. Am fost de acord să intervenim în piață, pentru că a fost un eveniment ciudat, care putea să justifice în piață. Dar să stabilim ce vrem de la această piață”, a afirmat Cîțu.

Cîțu a afirmat că instituțiile statului care se ocupă de reglementarea prețurilor la energie trebuie să se ocupe de problema facturilor și el spune că toți furnizorii de energie și gaze naturale care au „greșit” facturile vor răspunde în fața legii.

„Avem instituții ale statului, unde oamenii sunt plătiți foarte bine, și ANRE și ANPC și CC. Să vedem dacă aceste facturi sunt greșite, manipulate etc… De acolo trebuie să vină răspunsurile. Soluțiile trebuie agreate în coaliție.(…) Vă garantez că după această criză vom vedea cum și-au făcut treaba toți reglementatorii. Pentru cei care nu respectă legea, bineînțeles că sunt sancțiuni”, a spus el.

Șeful liberalilor a precizat că piața energiei a suferit câteva distorsiuni majore, din cauza băieților deștepți și din cauza faptului că nu s-au făcut investiții. El a subliniat că fără investiții nu vom reuși să reglăm problema.

„Piața a avut câteva distorsiuni majore, din cauza băieților deștepți. E nevoie de moderație. Da. Ceea ce s-a întâmplat ca orice criză… trebuie să înveți ceva din ea. Dacă noi mergem acum… cu reglementare, nu vom avea bani să investim, doar de la buget nu vom avea cum.

Eu am avut discuții cu cei din energie astă-vară, iulie-august, cu Ofcom, și cu Transelectrica, dacă nu se făceau investiții…situația a fost mult mai gravă, mi-am dat seama când am fost la Bruxelles, că România nu poate să meargă în același ritm cu Germania prin eliminarea surselor pe gaz. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le luăm în calcul.

Dacă nu investești într-un sector…rămâi cu probleme. Cred că ordonanța a fost luată cu mult înainte de 1 noiembrie. Inclusiv, pentru lunile de iarnă, s-a dat la timp. Problema a fost că nu a fost aplicată”, a spus Florin Cîțu.