VIDEO | Ciucă, despre valul cinci: Se extinde capacitatea de testare și au fost stabilite noi protocoale de tratament pentru pacienții Covid

Publicat: 30/12/2021, 22:16
Actualizat: 30/12/2021, 23:06

Premierul Nicolae Ciucă, a declarat, joi, la TVR 1, că valul cinci al pandemiei de Covid-19 va fi abordat diferit de precedentele valuri și se va pune accent pe prevenție. El a precizat că a fost adoptată o nouă OUG ce va permite extinderea capacității de testare și de asemenea sunt luate în calcul noi protocoale de tratament, din care vor face parte și medicii de familie.

„Am căutat ca toate măsurile pe care le-am adoptat să  fie în concordanţă cu incidenţa de infectare în rândul populaţiei şi bineînţeles măsuri care să ne ajute în partea aceasta de prevenţie. Au fost foarte multe discuţii şi dezbateri, analize cu specialiştii de la Ministerul Sănătăţii, am avut contacte şi discuţii zilnice cu ministrul Sănătăţii, cu specialiştii de la INSP, am discutat cu asociaţiile profesionale ale medicilor, astăzi a fost cu cea a medicilor de familie. Am căutat să identificăm tot ceea ce înseamnă măsură astfel încât să putem să întâmpinăm valul 5 cu un pachet de măsuri pentru a putea să reuşim să aplicăm ceea ce am învăţat din celelalte valuri cu care ne-am confruntat şi să folosim ceea ce a apărut nou în cei doi ani de pandemie”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a anunțat că va fi extinsă capacitatea de testare și au fost stabilite, la nivelul Ministerului Sănătății noi protocoale de tratament pentru pacienții infectații cu Covid-19 care au nevoie de asistență medicală de specialitate în ambulatorii.

„În primul rând, se extinde capacitatea de testare. A fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care reprezintă un pas important în mărirea capacităţii de testare. De asemenea, au fost stabilite protocoale noi de tratament, la nivelul Ministerului Sănătăţii care a avut nenumărate întâlniri cu specialişti, cu comisiile de specialitate ale medicilor şi, în felul acesta, s-a ajuns la concluzia că este nevoie să sporim capacitatea de acordare a asistenţei medicale în ambulatoriu”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a explicat că a testarea va fi efectuată și de către medicii de familie, aceștia fiind implicați de asemenea mai activ în gestionarea valului cinci al pandemiei.

„Astăzi, cu medicii de familie am stabilit că, practic, dumnealor reprezintă fundamentul pentru măsurile pe care le-am gândit astfel încât să putem să intensificăm capacitatea de testare şi de acordare a asistenţei medicale pentru cazurile uşoare. Practic urmărim ca povara pe care am văzut-o la ATI, la spitalele transformate în Covid, să scadă cât mai mult. În baza liniilor de analiză pe care le-am avut cu dumnealor suntem în măsura în care putem să asigurăm partea de asistenţă medicală într-o direcţie mai bine agregată între medicii de familie, ambulatoriu, spitale”, a declarat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a precizat că medicii de familie dau un semnal pozitiv, 90 la sută dintre aceştia fiind vaccinaţi.

„90% dintre medicii de familie sunt vaccinaţi, ceea ce pentru mine e un semnal pozitiv. De asemenea, au vaccinat peste 1 milion de cetăţeni, deşi au intrat mai târziu în această campanie. Practic prin aceste cifre  rezultă clar hotărârea dumnealor de a fi cât se poate de implicaţi în efortul pe care îl facem cu toţii”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase