Clujeanul care a fost închis 20 de ani în Chile, la un pas să fie liber. Instanța i-a aprobat eliberarea condiționată, dar decizia nu este definitivă

Clujeanul care a fost închis 20 de ani în Chile, la un pas să fie liber. Instanța i-a aprobat eliberarea condiționată, dar decizia nu este definitivă
George Rusu a slăbit 22 de kilograme după ce a făcut greva foamei când era încarcerat în penitenciarul din Chile
Publicat: 01/08/2024, 13:19
Actualizat: 01/08/2024, 13:26

Românul care a stat închis 20 de ani într-un penitenciar din Chile ar putea fi eliberat. Transferat în țară la începutul lunii mai, unde urma să-și ispășească restul pedepsei până la 25 de ani, George Rusu a fost dus inițial la Penitenciarul Rahova. La doar câteva zile după repatriere, acesta a depus cerere pentru a fi eliberat condiționat, dar solicitarea i-a fost respinsă. Clujeanul, care între timp a fost transferat la Penitenciarul Gherla, a contestat decizia și a avut câștig de cauză. Instanța a hotărât, joi, ca George Rusu să fie eliberat condiționat. Decizia nu este, însă, definitivă, Parchetul având la dispoziție trei zile pentru a o contesta.

George Rusu (57 de ani) și-a trăit două decenii din viață în spatele gratiilor. Când avea 37 de ani, a fost condamnat în Chile la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, din care 20 i-a executat în penitenciarul din Chile. În ultimii ani, George Rusu a dus o adevărată luptă pentru a fi transferat în România, unde să-și ispășească restul de pedeapsă, condițiile din închisoarea din Chile fiind extrem de grele.

Abia după cinci ani în care a făcut numeroase demersuri, dar a apelat și la o formă de protest extremă, respectiv greva foamei, în urma căreia a slăbit 22 de kilograme, autoritățile chiliene i-au aprobat cererea de transfer.

La începutul lunii mai, clujeanul a fost adus în țară și încarcerat la Penitenciarul Rahova. Odată ce a fost transferat în țară, condamnarea lui la 30 de ani de închisoare a fost redusă la 25 de ani, pentru că legislația penală din România prevede alte pedepse pentru faptele de care a fost acuzat. La doar câteva zile după transfer, el a făcut cerere pentru a fi eliberat condiționat, dar solicitarea i-a fost respinsă. George Rusu a depus, însă, contestație împotriva deciziei, iar în final a avut câștig de cauză.

George Rusu avea 37 de ani când a fost condamnat, în Chile, la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au hotărât ca George Rusu poate fi eliberat condiționat. Astfel, clujeanul este doar la un pas de a simți din nou gustul libertății. George Rusu mai are de trecut, însă, un hop, deoarece decizia nu este una definitivă și poate fi contestată de Parchet în termen de 3 zile.

”Soluția pe scurt: În baza art. 587 C.pr.pen., raportat la art. 59-60 Cod penal 1969 şi cu aplicarea art. 5 Cod penal, admite cererea de liberare condiționată formulată de persoana condamnată RUSU GEORGE – DAN. Dispune liberarea condiționată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 54/2021 emis de Curtea de Apel Cluj-Napoca în baza sentinței penale nr. 50/2021, dacă nu este arestat în altă cauză. Pune în vedere petentului dispozițiile art. 61 din vechiul Cod penal privind revocarea liberării condiționate. În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Cu contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, în data de 01.08.2024, prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în decizia instanței.

”În pușcăriile de aici, în general, sunt câțiva morți pe săptămână”

Clujeanul are mari probleme de sănătate după ce a făcut greva foamei în închisoarea din Chile timp de 67 de zile. A slăbit 22 de kilograme și a făcut artroză care a ajuns la nivelul patru, cel mai mare grad de severitate, când durerile sunt cumplite. Între timp, problemele medicale s-au acutizat, a făcut necroză la șold și șchiopătează. Apropiații săi spun că cel mai probabil va trebui suspus unei intervenții de protezare a șoldului.

În perioada în care era închis în Chile, George Rusu a vorbit, în exclusivitate pentru Gândul, despre viața extrem de grea pe care o avea după gratii. Românul povestea că fiecare zi a însemnat o luptă pentru supraviețuire într-un mediu ostil, în care doar cei puternici atât psihic, cât și fizic puteau rezista. El era singurul european dintr-o închisoare cu 2.500 de deținuți.

În pușcăriile de aici, în general, sunt câțiva morți pe săptămână în conflicte interne între deținuți. Există cuțite, arme albe în general, sulițe, tot felul de arme artizanale. Bătăile sunt foarte normale”, ne povestea, la acea vreme, George Rusu.

Tatăl său a murit fără să își mai revadă fiul

El însuși a fost pus într-o situație extremă, în urma unui conflict cu un alt deținut.

Cu ani în urmă, am fost atacat, dar oarecum am prevenit acest atac. Am putut să mă apăr prin forța mea fizică și am îndepărtat pericolul. Cel care m-a atacat a terminat destul de rău, în cele din urmă, iar autoritățile au vrut să mă judece pe mine pentru că m-am apărat”, ne-a mai spus atunci clujeanul.

Cât timp a stat închis în Chile, George Rusu visa cu ochii deschiși la ziua în care își va strânge din nou tatăl în brațe, pe care nu îl mai văzuse de 20 de ani.

Destinul i-a răpit, însă, această șansă, după ce tatăl lui s-a stins din viață în urmă cu doi ani.

CITEȘTE ȘI:

Românul închis 20 de ani în Chile și adus în țară să execute încă 5 ani este grav bolnav. ”George este șchiop, are dureri mari, trebuie operat”

Românul care a stat 20 de ani în ”iadul” pușcăriei din Chile are viață liniștită la Rahova. ”Asta îți aduce o formă de RESPECT în «codul închisorii»”

Claudia Voicu
Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mister total după întoarcerea avionului spațial secret al Chinei pe Pământ. „Este prea avansat pentru...
Alimentul pe care românii ar trebui să îl mănânce zilnic toamna, potrivit dr. nutriționist Mihaela...
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
VIDEO Noi imagini șocante din Chișinău: oamenii au fost luați de viituri în plină stradă
Orașul de pe litoralul românesc în care un apartament cu 2 camere costă doar 5.000...
Pași simpli de urmat pentru a afla online ce vechime în muncă ai acumulat pentru...
Inundaţii în Galaţi: bilanţul morţilor a ajuns la 6. Trupul unui bărbat dispărut ieri în...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
Școli închise în România luni și marți, din cauza inundațiilor. Localitățile în care elevii nu...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Este legal să depășești coloana de mașini? Cum se face, corect, o depășire?
Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, în timp ce părăsea clubul său de...
O peșteră din Franța RĂSTOARNĂ tot ce s-a știut despre oameni
Doliu la Naționala României. A murit un mare campion: Îi vom onora moștenirea
Raport CIA. Care a fost principala vulnerabilitate a regimului Ceaușescu
Mama a doi copii a vândut casa și locuiesc într-un cort. Ce spune despre cheltuielile...
Încă o victimă a Șacalului. Mama fetei a spus adevărul gol-goluț: "A dus-o într-o casă...
VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor,...
Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
Un mic dejun extrem de popular și considerat sănătos poate crește riscul de diabet