Cod ROȘU de caniculă în 8 județe, inclusiv în Capitală și cod portocaliu de furtuni violente în 4 județe din vestul și nordul țării

Cod ROȘU de caniculă în 8 județe, inclusiv în Capitală și cod portocaliu de furtuni violente în 4 județe din vestul și nordul țării
SURSĂ FOTO: gorjonline.ro
Publicat: 26/07/2023, 08:25

Opt județe și municipiul București se află, miercuri, sub avertizare Cod roșu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, cu temperaturi estimate la 40-42 de grade. Totodată, în vestul țării s-a emis un cod portocaliu de furtuni violente cu averse torențiale, vânt extrem și grindină.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturi extreme de 40-42 de grade, la umbră, vor fi înregistrate în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În marile orașe vizate de acest cod roșu de caniculă, temperatura resimțită la soare poate ajunge și la 47-50 de grade Celsius.

De asemenea, în sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei, ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, cu temperaturi maxime în general de 37-39 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în aceste regiuni.

Meteorologii avertizează că valul de căldură și canicula vor persista miercuri în jumătatea de sud-est a țării. În nordul Olteniei și al Moldovei, sudul și estul Transilvaniei și pe litoral, va fi Cod galben, cu disconfort termic ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general între 33 și 37 de grade în aceste zone.

Cod portocaliu de furtuni și ploi torențiale în vestul și nordul țării

Totodată, miercuri dimineața, ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de furtună în mai multe localități din județele Maramureș, Sălaj, Cluj și Satu Mare.

În conformitate cu meteorologii, până la ora 6:45, se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 25-30 l/mp, vânt puternic cu rafale de peste 70-80 km/h, vijelie, grindină de dimensiuni medii și frecvente descărcări electrice în județul Maramureș (localitatea Valea Chioarului) și în zona joasă a județului Sălaj, respectiv în localitățile: Zalău, Șimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Șărmășag, Crasna, Bălan, Surduc, Bobota, Pericei, Ip, Hereclean, Nușfalău, Măeriște, Sâg, Bocșa, Valcău de Jos, Hida, Creaca, Someș-Odorhei, Sălățig, Almașu, Horoatu Crasnei, Românași, Năpradea, Marca, Meseșenii de Jos, Buciumi, Gârbou, Halmășd, Gâlgău, Ileanda, Chieșd, Bănișor, Cizer, Letca, Vârșolț, Cuzăplac, Băbeni, Mirșid, Crișeni, Camăr, Benesat, Dobrin, Boghiș, Sânmihaiu Almașului, Cristolț, Fildu de Jos, Șamșud, Șimișna, Dragu, Poiana Blenchii, Zalha, Agrij, Zimbor, Coșeiu, Carastelec, Rus, Lozna, Treznea.

Fenomene similare vor persista și în localitățile: Valcău de Jos, Creaca, Românași, Buciumi, Plopiș, Halmășd, Fildu de Jos, Treznea, tot din județul Sălaj; în Huedin, Aghireșu, Poieni, Gârbău, Sânpaul, Sâncraiu, Bobâlna, Panticeu, Așchileu, Ciucea, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului din județul Cluj; în localitățile Bogdand și Hodod din județul Satu Mare, potrivit Agerpres.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto