Codul Ocupațiilor din România va fi actualizat. Aproape 200 de meserii ar urma să fie eliminate, în timp ce altele vor fi adăugate

Codul Ocupațiilor din România va fi actualizat. Aproape 200 de meserii ar urma să fie eliminate, în timp ce altele vor fi adăugate
Ministrul Muncii, Raluca Turcan. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 21/09/2021, 11:05

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, printr-un mesaj pe Facebook, că își propune să actualizeze Codul Ocupațiilor din România (COR), întrucât acesta conține foarte multe ocupații care nu mai există, în timp ce unele ocupații de actualitate nu sunt incluse.

Potrivit ministrului, 189 de ocupații din COR nu se mai practică, în timp ce alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO) nu se regăsesc în acesta.

„Am discutat astăzi cu reprezentanții a 7 mari companii din România și ai Confederației Patronale «Concordia», care oferă împreună aproape 400.000 de locuri de muncă, despre finalizarea demersurilor de actualizare a Codul ocupațiilor din România, proiect care a presupus, în ultimele luni, mai multe sesiuni de lucru cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Atât în cadrul discuției de astăzi, cât și cu alte ocazii, angajatorii au confirmat faptul că, în formula de acum, Codul ocupațiilor este cu mult depășit de realitatea din piață, mai ales odată cu dezvoltarea accelerată a domeniului IT și cerințele de digitalizare și tehnologizare existente în majoritatea sectoarelor de activitate.

Vrem ca modificările pe care le realizăm acum să includă toate «meseriile viitorului» și, mai mult, ne-am propus să simplificăm procedurile prin care angajatorii pot solicita introducerea unei noi ocupații în COR, tocmai pentru ca actualizarea acestuia să nu mai fie în contratimp cu realitatea de pe piața muncii”, scrie Raluca Turcan.

Ce meserii vor fi eliminate din Codul Ocupațiilor din România

Potrivit propunerilor, printre ocupațiile care urmează să fie eliminate din COR se numără: ceruitor de piastrine pentru acordeoane, filator corzi pentru piane, legător de păr, meșteșugar cenușeritor, scuturător, aburitor plută.

În schimb, urmează să fie introduse ocupații de actualitate, precum arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relația cu investitorii, expert în securitate cibernetică.

Toți cei care doresc să formuleze propuneri privind actualizarea ocupațiilor sau doresc să primească sprijin pentru a include o nouă ocupație în COR au la dispoziție, începând de astăzi, și adresa de email [email protected], gestionată de direcția specializată din Ministerul Muncii, a mai anunțat Raluca Turcan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase